Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Πάνω από 1.000 πολίτες σκοτώθηκαν σε έξι μήνες από τις δυνάμεις ασφαλείας

Χάος επικρατεί στη Μιανμάρ αφότου ο στρατός κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου ξεκινώντας μια αιματηρή καταστολή εναντίον των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας.

18 Αυγούστου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.000 πολίτες αφότου ο στρατός έδιωξε την Αούνγκ Σαν Σου Κι από την εξουσία, πριν από περίπου έξι μήνες, ανακοίνωσε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί την τήρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Χάος επικρατεί στη χώρα αφότου ο στρατός κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου ξεκινώντας μια αιματηρή καταστολή εναντίον των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικές σφαίρες εναντίον των πολιτών.

Ωστόσο, παρά την καταστολή, πλήθη διαδηλωτών κατά της χούντας, μερικοί από τους οποίους έχουν σχηματίσει ομάδες αυτοάμυνας, συνεχίζουν να βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους και να πραγματοποιούν διαδηλώσεις-αστραπή.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Ένωση Αρωγής για Πολιτικούς Κρατουμένους (AAPP), η οποία παρακολουθεί τους θανάτους και τις μαζικές συλλήψεις από τα όργανα της χούντας, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας έφτασε σήμερα τους 1.001.

Όμως ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερος, δήλωσε ο Κο Μπο Γκι, γραμματέας της AAPP.

«Όσο οι στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην εξουσία, θα συνεχίσουν να σκοτώνουν νέους, επαγγελματίες όπως οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά», δήλωσε.

«Δεν εξαλείφουν μόνο τις ζωές μας, αλλά και το μέλλον της χώρας και τις δημοκρατικές ελπίδες της», πρόσθεσε.

Ο Κο Μπο Γκι, ο οποίος ζει στην παρανομία και η οργάνωσή του κηρύχθηκε παράνομη από τη χούντα, κατηγόρησε επίσης τις αρχές ότι «στρατιωτικοποιούν» την Covid ενώ στη χώρα καταγράφεται ένα ισχυρό κύμα μολύνσεων.

Μέχρι σήμερα η Μιανμάρ έχει καταγράψει περισσότερα από 360.000 κρούσματα και 13.623 θανάτους που οφείλονται στον ιό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024