Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή του σκληρού που πάει για 40 λεπτά το κιλό

Δεν πουλάνε στον κάμπο όσοι έχουν αποθηκεύσει

26 Αυγούστου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Αιτία η μείωση της παραγωγής στον Καναδά – κίνδυνος όμως απότομης διόρθωσης

Ιλιγγιώδη ανοδική πορεία ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η τιμή του σκληρού σιταριού, με αποτέλεσμα όσοι παραγωγοί στο θεσσαλικό κάμπο δεν πούλησαν στα αλώνια να μην βγάζουν το προϊόν από τις αποθήκες. Χθες είχαμε τιμές πάνω από 40 λεπτά το κιλό στο χρηματιστήριο του Μιλάνο στην Ιταλία (τιμή Φότζια στα 43 με 45 λεπτά), ενώ ήδη γίνονται πράξεις στα 37 και 38 λεπτά στον παραγωγό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συνεταιρισμός της Χάλκης πούλησε χθες ποσότητα στα 40 λεπτά που σημαίνουν 38 λεπτά για τον παραγωγό

Αυτό φυσικά θα συμπαρασύρει ανοδικά και την τιμή των αρτοσκευασμάτων ενώ ήδη οι μεγάλες βιομηχανίες ζυμαρικών αναγγέλουν αυξήσεις πάνω από 20 με 30%. Αιτία της αλματώδους αύξησης (πρωτοφανής τα τελευταία 20 χρόνια) το γεγονός ότι είναι κατά πολύ μειωμένη φέτος η παραγωγή στον Καναδά, λόγω της ξηρασίας (από τους 6 εκατομμύρια τόνους έπεσε στους 3,8 εκατο. τόνους).

Ο κ. Αντώνης Ρεντζιάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας Λάρισας δήλωσε στη Θεσσαλία τηλεόραση  τα εξής: «ακούγονται ήδη τιμές στην περιοχή μας της τάξης των 37 ή και 38 λεπτών το κιλό. Αρκετοί παραγωγοί πιστεύουν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί και δεν πουλάνε. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται να δούμε την Φότζια από αρχές Σεπτεμβρίου, να ανοίγει και με 40 λεπτά το κιλό. Εμείς ως Συνεταιρισμός, στις 15 Σεπτεμβρίου θα δώσουμε προϊόν βάσει των συμφωνιών μας. Νωρίτερα θα δώσουμε και το προϊόν που έχουμε μαζέψει εκτός συμβολαίων, μέσω διαγωνισμού, που θα κάνουμε. Οι τιμές αυτές που ακούγονται, είναι ρεκόρ όλων των εποχών, πιο πάνω ακόμα και από την περίοδο 2007-2008.Πάντα βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος μιας διόρθωσης καθώς το παιχνίδι δεν παίζεται στην Ελλάδα, αγφού οι μεγάλοι παίχτες στο σκληρό σιτάρι είναι στην Ιταλία. Φέτος ππάντως είχαμε και μειωμένες στρεματικές αποδόσεις, λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ έδαφος εις βάρος των σιτηρών κατακτά η ελαιοκράμβη και η ενοικίαση χωραφιών για φωτοβολταϊκά» κατέληξε ο πρόεδρος του ΑΣ Νίκιαας.

Πάντως ανάλογη εκρηκτική αύξηση στα σιτηρά είχε σημειωθεί το 2007- 2008, όταν είχαν αναλάβει την συγκέντρωση και  εμπορία των σιτηρών οι Ενώσεις με πρωτοστάτη την Ένωση Λάρισας, όταν προσφέρονταν τέτοια εποχή τιμές πάνω από 35  λεπτά το κιλό, αλλά οι συνεταιριστές δεν πουλούσαν, όμως  στη συνέχεια οι τιμές το φθινόπωρο κατρακύλησαν και έφτασαν σε επίπεδα κοντά στα 15 λεπτά, με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκο Κοντό για να δανειοδοτηθούν οι Ενώσεις από την ΑΤΕ και να καλύψουν τη ζημιά, ενώ τη χρονιά εκέινη είχαμε και μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις που οδήγησαν στο πακέτο Χατζηγάκη. Αυτό ήταν ίσως και το κύκνειο άσμα των κραταιών ακόμη ενώσεων που βρέθηκαν με υπέρογκους δανεισμούς και τελικά τα περιουσιακά τους στοιχεία κατέληξαν στον εκκαθαριστή, μετά την πτώχευσή τους.

Δεν αποκλείεται λοιπόν η άνοδος να είναι συγκυριακή στη λογική των χρηματιστηριακών παιγνίων των μεγαλεμπόρων, καθώς όσο δεν πουλάνε οι παραγωγοί , τόσο ευκολότερα μία απότομη πτώση ή ακόμη και μία διόρθωση μπορεί να οδηγήσει σε πανικό πωλήσεων, για τούτο οι αγρότες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να γνωρίζουν πως πλέον αναλαμβάνουν μεγάλο ρίσκο, αν δεν πουλάνε σε τόσο υψηλά επίπεδα τιμών, μας ανέφερε χαρακτηριστικά παλιός έμπειρος γεωπόνος που έχει ζήσει ανάλογες καταστάσεις και στο παρελθόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024