Σταύρος Μπένος – «Δέχθηκα αμέσως, διότι τίθεται θέμα εθνικού χρέους»

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη.

17 Αυγούστου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

«Δέχθηκα αμέσως την πρόταση του πρωθυπουργού διότι τίθεται θέμα εθνικού χρέους, έχω την εμπειρία των εθνικών κρίσεων, θα βοηθήσω όπως μπορώ», σημείωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.

«Φαίνεται πως είμαι ο άνθρωπος των κρίσεων» είπε ο 74χρονος Σταύρος Μπένος μόλις έκλεισε το τηλέφωνο μιλώντας με τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε προτού εμφανιστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο να έχει ένα «καλό χαρτί» στα χέρια του, ένα όνομα αξιόπιστο, έντιμο, με εμπειρία στη διαχείριση καταστροφών, που λόγω της ιστορίας του θα έδινε σάρκα και οστά στην αποκατάσταση των ζημιών στη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια.

Η αποστολή που θα ανέθετε στον κ. Μπένο θα ήταν δύσκολη, αφού είχε να κάνει με τη διαχείριση μιας καμένης έκτασης 600.000-700.000 στρεμμάτων, τη στιγμή μάλιστα που ολόκληρη η Βόρεια Εύβοια (Δήμοι Μαντουδίου και Ιστιαίας) έχει συνολική έκταση 1.085.000 στρέμματα – όπερ σημαίνει ότι τα μισά στρέμματα είχαν καταστραφεί.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο την Τρίτη το πρωί και ζήτησε να μιλήσει με τον Σταύρο Μπένο. Τον ρώτησε ευθέως εάν ήθελε να τεθεί επικεφαλής της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας. Ούτε για μια στιγμή δεν το σκέφτηκε ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και είπε αμέσως το «ναι» γιατί, όπως λένε αυτοί που τον γνωρίζουν, ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι «για τα δύσκολα».

Όπως είπε στο «Βήμα» «δέχθηκα αμέσως την πρόταση του πρωθυπουργού διότι τίθεται θέμα εθνικού χρέους, έχω την εμπειρία των εθνικών κρίσεων, θα βοηθήσω όπως μπορώ». Και μετά το σβήσιμο των φωτιών, θα συγκροτήσει το επιτελείο του και θα πιάσει αμέσως δουλειά. Ούτε ένα λεπτό δεν μπορεί να πάει χαμένο.

Η αλήθεια είναι ότι το όνομα του Σταύρου Μπένου ακουγόταν κάθε φορά που γινόταν λόγος για ανασχηματισμό στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κάποτε τον τοποθετούσαν ως υπουργό Εσωτερικών, λόγω της δυναμικής που απέκτησε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν ήταν στα δύσκολα χρόνια των σεισμών δήμαρχος Καλαμάτας, ή στο υπουργείο Πολιτισμού όταν είχε αναλάβει την ανασυγκρότηση των αρχαίων θεάτρων επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ και τώρα με το «Διάζωμα» στη διαχείριση των πολιτιστικών προγραμμάτων.

Ως υπουργός στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ είχε επιτελέσει σημαντικότατο έργο και ίσως να ήταν αυτός ο λόγος που πολλοί πρωθυπουργοί, όπως αποκαλύπτει, τον ζητούσαν στις κυβερνήσεις τους ή ήθελαν να του αναθέσουν κάποια ειδική αποστολή, όπως έγινε και τώρα με τον κ. Μητσοτάκη. Ίσως πρόκειται για τη δυσκολότερη αποστολή από τη μεταπολίτευση και μετά.

Άλλωστε, η τοποθέτησή του απευθείας από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ σε μια τόσο σημαντική θέση πιθανόν να σηματοδοτεί για τον κ. Μητσοτάκη ένα νέο άνοιγμα προς το Κέντρο, την Κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ, τώρα μάλιστα που βρίσκονται εν εξελίξει οι διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη.

Πέραν της πολιτικής

Αλλά ο κ. Μπένος, όπως λέει, «προσπέρασε πλέον την πολιτική», δεν ασχολείται ούτε με πολιτικές ετικέτες, ούτε με κόμματα. Τον ενδιαφέρει το εθνικό συμφέρον και δεν λογαριάζει ποιος τον καλεί, παρά μόνον να εξυπηρετηθεί ο εθνικός σκοπός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024