Σύκο, το απόλυτο φρούτο των διακοπών

Σμυρνέικα, βασιλικά, μαύρα ή πρασινόσυκα, έχουν όλα κάνει τις διακοπές μας πιο νόστιμες, αρωματικές και αφάνταστα γλυκές.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

Εχετε ποτέ σταθεί μπροστά από συκιά μήνα Αύγουστο; Αν ναι, απλά σκεφτείτε ότι η εικόνα που έχε­τε μπροστά σας εμπεριέχει χιλιάδες αναγωγές στην αρχαιότητα και στον ελληνικό πολιτισμό.

Η συκιά είναι ένα δέντρο με ιστορία χιλιάδων ετών μιας και είναι το πρώτο δένδρο που αναφέρεται στη Βί­βλο. Είναι γνωστή ακόμα από την δημιουργία του κόσμου αφού οι πρωτόπλαστοι Αδάμ και η Εύα μετά το προπατορικό αμάρτημα εφόρεσαν τα πλατιά φύλλα συκής σαν το πρώτο ένδυμα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που και ο Ιούδας σε συκιά κρεμάστηκε.

Σκληρό δένδρο η συκιά, σαν πολεμιστής. Λέγεται ότι είναι η γήινη μορ­φή του Τιτά­να, του Συκέα, που όταν οι σύντροφοί του ηττήθηκαν από τους συμμάχους του Δία ήταν ο μόνος που κατόρθω­σε να ανέβει στη γη από τα Τάρταρα αλλά έγινε δένδρο, η γνωστή μας συκιά.

Άλλη ιστορία αναφέρει ότι ο Διόνυσος και ο Πρίαπος είχαν ως αγαπημένο δένδρο τη συκιά. Μια άλλη πάλι λέει ότι η Δήμητρα ήταν αυτή που χάρισε τη συκιά στους Αθηναίους όταν περνούσε περίοδο πένθους λόγω της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

Στην Αθήνα, πάντως, το σύκο εθεωρείτο όχι μόνο ιερό αλλά και πολύτιμο για την υγεία φρούτο, αφού όπως αναφέρεται σε πηγές, οι Πελταστές που ήταν στρατιώτες με ελαφρύ οπλισμό, όταν περπατούσαν 10-15 παρασάγγες την ημέρα (1 παρασάγγης =5,5 χιλιόμε­τρα) κουβαλούσαν, μαζί με την ασπίδα, την περικεφαλαία και το δόρυ, οπωσδήποτε αποξηραμένα σύκα μαζί τους…

Το σύκο είναι ένα φρούτο γεμάτο συμβολισμούς. Αυτή η μικρή πρασινωπή ή μαβιά φουσκίτσα είναι γεμάτη μικροσκοπικούς σπόρους που συμβολίζουν τη γονιμότητα και την ευημερία, την ενότητα και τη γνώση.

Γονιμότητα επίσης συμβολίζει και το λευκό γαλακτώδες υγρό που στάζει από τον κορμό της συκιάς και που παραπέμπει, λέει, τόσο στο ανδρικό σπέρμα όσο και στο μητρικό γάλα.

Το σύκο από τον Όμηρο και τους προελληνικούς χρόνους είχε κεντρικό ρόλο στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Μάλιστα τάιζαν ορισμένα ζώα (χήνες και χοίρους) αποκλειστικά με σύκα προκειμένου να νοστιμίσουν το συκώτι τους. Αυτό το εκλεκτό έδεσμα ονομαζόταν «συκωτόν ήπαρ» και ήταν ανάλογο του σημερινού γαλλικού φουαγκρά.

Από το σύκο λοιπόν προέρχεται και η λέξη συκώτι (βλ. Σαραντάκος). Έτσι λοιπόν αν θέλετε να «νοστιμίσετε το συκώτι σας», που ίσως το ταλαιπωρήσατε το προηγούμενο βράδυ με το κατιτίς παραπάνω που ήπιατε, φτιάξτε ένα γενναίο πρωινό που θα περιέχει απαραιτήτως αυτήν την λαμπερή μαρμελάδα σύκο.

Αλλά και για το εμπόριο τα σύκα στην αρχαία Αθήνα ήταν υπερπολύτιμα και ως εκ τούτου απαγορευόταν με ειδικό νό­μο η εξαγωγή των σύκων από την Αθήνα.

Κατά τον Πλούταρχο, όπως αναφέρεται στο λεξικό Μπαμπινιώτη, συκοφάντης ήταν αυτός που κατήγγειλε τους παράνομους εξαγωγείς σύκων, αλλά η απλούστερη εξήγηση φαίνεσαι και λογικότερη, δηλαδή συκοφάντης ήταν αυτός που καταδεί­κνυε κάποιον που είχε κλέψει και κρύψει σύκα κάτω από τα ρούχα του, άρα αυτός που κατήγγειλε μικροκλοπές.

«Σύκον χειμώνος αιτώ» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και αναφέρονταν σε αυτούς που ζητούσαν πράγματα εκτός εποχής, και γενικά είχαν άκαιρες επιθυμίες.

Γιατί το σύκο ως γνωστόν είναι αποκλειστικά καλοκαιρινό φρούτο και μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει τεχνολογικά (ευτυχώς) να το ανατρέψει αυτό.

Αυτό όμως που ανατρέψαμε και με μεγάλη επιτυχία μάλιστα είναι τη δυνατότητα να νιώθουμε στο καταχείμωνο την καλοκαιρινή γλύκα του μέσα από το γλυκό συκαλάκι και τη λαμπερή μαρμελάδα σύκο.

Μη διστάσετε να τη φτιάξετε γιατί είναι μια από τις ευκολότερες μαρμελάδες και με σίγουρη επιτυχία.

Και καθώς τη φτιάχνετε να σκέφτεστε πως αποταμιεύετε λίγο καλοκαίρι για τις μουντές χειμωνιάτικες μέρες.

Τι θα χρειαστείτε:

– 1 κιλό σύκα ώριμα
– 300 γρ. ζάχαρη
– Τον χυμό από δύο ζουμερά λεμόνια
– 1 κάψουλα βανίλια (προαιρετικά)

Πώς θα τη φτιάξετε:

Διαλέξτε ώριμα σύκα και πλύνετε τα καλά-καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Κάποιοι καθαρίζουν την εξωτερική φλούδα. Εγώ τα προτιμώ με τη φλούδα, γιατί μου αρέσει να περιέχει η μαρμελάδα μου και κομματάκια από το φρούτο αλλά και γιατί η φλούδα προσδίδει στη μαρμελάδα άρωμα και χρώμα ανεπανάληπτο.

Σε περίπτωση που τη θέλετε λεία και χωρίς κομματάκια καθαρίστε τα σύκα ή περάστε την μαρμελάδα, αφού δέσει και κρυώσει, από το μούλτι ή το μπλέντερ. Θα γίνει λεία σαν βελούδο.

Αφού πλύνετε τα σύκα, κόψτε τα στα τέσσερα ή στα οκτώ και βάλτε τα σε πλατιά και βαθιά κατσαρόλα.

Ραντίστε τα με τον χυμό του λεμονιού, ανακατέψτε να βραχούν καλά-καλά τα κομματάκια.

Απλώστε από πάνω τη ζάχαρη.

Αφήστε έτσι να σταθούν για μια ωρίτσα και ανάψτε το μάτι. Μόλις πάρουν μια βράση, ίσα που να λιώσει η ζάχαρη και να σκεπαστούν τα κομματάκια από ένα ωραίο λαμπερό ροζ σιρόπι, κλείστε το μάτι.

Αφήστε τα έτσι για δυο τρεις ώρες ή και περισσότερο. Θα σας πρότεινα να κάνετε την προετοιμασία το βράδυ και να αφήσετε τα σύκα αγκαλιά με τον χυμό για μια ολόκληρη νύχτα.

Αυτή είναι η συμβουλή μου για όλες τις μαρμελάδες. Έτσι η μαρμελάδα σας θα κρατήσει το λαμπερό χρώμα της και δεν θα σκουρύνει με το βρασμό.

Βράστε σε μέτρια φωτιά για 20 με 30 λεπτά ώσπου να δέσει η μαρμελάδα. Αρωματίστε με τη βανίλια και αφήστε να κρυώσει.

Αν θέλετε μετά περάστε την από το μούλτι ή το μπλέντερ για να λιώσουν τα κομματάκια και να γίνει βελούδινη και λαμπερή.

Φυλάξτε τη σε αποστειρωμένα βάζα και απολαύστε όλες τις ώρες της ημέρας μια μαρμελάδα φτιαγμένη από το πιο ερωτικό καλοκαιρινό φρούτο!

Καλή επιτυχία και καλά μαγειρέματα.

Μη βιάζεστε και μην ανησυχείτε για τίποτε. Είμαστε εδώ για μια σύντομη επίσκεψη. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι βρίσκετε χρόνο να σταθείτε και να απολαύσετε κάτι που θεωρείτε δεδομένο όπως τη μυρωδιά των λουλουδιών, γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά, “για να εκτιμήσεις τη ζωή σκέψου ότι σου έχουν δοθεί να ζήσεις κάπου εβδομήντα, το πολύ ογδόντα καλοκαίρια..”

Εχετε ποτέ σταθεί μπροστά από συκιά μήνα Αύγουστο; Αν ναι, απλά σκεφτείτε ότι η εικόνα που έχε­τε μπροστά σας εμπεριέχει χιλιάδες αναγωγές στην αρχαιότητα και στον ελληνικό πολιτισμό.

Η συκιά είναι ένα δέντρο με ιστορία χιλιάδων ετών μιας και είναι το πρώτο δένδρο που αναφέρεται στη Βί­βλο. Είναι γνωστή ακόμα από την δημιουργία του κόσμου αφού οι πρωτόπλαστοι Αδάμ και η Εύα μετά το προπατορικό αμάρτημα εφόρεσαν τα πλατιά φύλλα συκής σαν το πρώτο ένδυμα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που και ο Ιούδας σε συκιά κρεμάστηκε.

Σκληρό δένδρο η συκιά, σαν πολεμιστής. Λέγεται ότι είναι η γήινη μορ­φή του Τιτά­να, του Συκέα, που όταν οι σύντροφοί του ηττήθηκαν από τους συμμάχους του Δία ήταν ο μόνος που κατόρθω­σε να ανέβει στη γη από τα Τάρταρα αλλά έγινε δένδρο, η γνωστή μας συκιά.

Άλλη ιστορία αναφέρει ότι ο Διόνυσος και ο Πρίαπος είχαν ως αγαπημένο δένδρο τη συκιά. Μια άλλη πάλι λέει ότι η Δήμητρα ήταν αυτή που χάρισε τη συκιά στους Αθηναίους όταν περνούσε περίοδο πένθους λόγω της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

Στην Αθήνα, πάντως, το σύκο εθεωρείτο όχι μόνο ιερό αλλά και πολύτιμο για την υγεία φρούτο, αφού όπως αναφέρεται σε πηγές, οι Πελταστές που ήταν στρατιώτες με ελαφρύ οπλισμό, όταν περπατούσαν 10-15 παρασάγγες την ημέρα (1 παρασάγγης =5,5 χιλιόμε­τρα) κουβαλούσαν, μαζί με την ασπίδα, την περικεφαλαία και το δόρυ, οπωσδήποτε αποξηραμένα σύκα μαζί τους…

Το σύκο είναι ένα φρούτο γεμάτο συμβολισμούς. Αυτή η μικρή πρασινωπή ή μαβιά φουσκίτσα είναι γεμάτη μικροσκοπικούς σπόρους που συμβολίζουν τη γονιμότητα και την ευημερία, την ενότητα και τη γνώση.

Γονιμότητα επίσης συμβολίζει και το λευκό γαλακτώδες υγρό που στάζει από τον κορμό της συκιάς και που παραπέμπει, λέει, τόσο στο ανδρικό σπέρμα όσο και στο μητρικό γάλα.

Το σύκο από τον Όμηρο και τους προελληνικούς χρόνους είχε κεντρικό ρόλο στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Μάλιστα τάιζαν ορισμένα ζώα (χήνες και χοίρους) αποκλειστικά με σύκα προκειμένου να νοστιμίσουν το συκώτι τους. Αυτό το εκλεκτό έδεσμα ονομαζόταν «συκωτόν ήπαρ» και ήταν ανάλογο του σημερινού γαλλικού φουαγκρά.

Από το σύκο λοιπόν προέρχεται και η λέξη συκώτι (βλ. Σαραντάκος). Έτσι λοιπόν αν θέλετε να «νοστιμίσετε το συκώτι σας», που ίσως το ταλαιπωρήσατε το προηγούμενο βράδυ με το κατιτίς παραπάνω που ήπιατε, φτιάξτε ένα γενναίο πρωινό που θα περιέχει απαραιτήτως αυτήν την λαμπερή μαρμελάδα σύκο.

Αλλά και για το εμπόριο τα σύκα στην αρχαία Αθήνα ήταν υπερπολύτιμα και ως εκ τούτου απαγορευόταν με ειδικό νό­μο η εξαγωγή των σύκων από την Αθήνα.

Κατά τον Πλούταρχο, όπως αναφέρεται στο λεξικό Μπαμπινιώτη, συκοφάντης ήταν αυτός που κατήγγειλε τους παράνομους εξαγωγείς σύκων, αλλά η απλούστερη εξήγηση φαίνεσαι και λογικότερη, δηλαδή συκοφάντης ήταν αυτός που καταδεί­κνυε κάποιον που είχε κλέψει και κρύψει σύκα κάτω από τα ρούχα του, άρα αυτός που κατήγγειλε μικροκλοπές.

«Σύκον χειμώνος αιτώ» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και αναφέρονταν σε αυτούς που ζητούσαν πράγματα εκτός εποχής, και γενικά είχαν άκαιρες επιθυμίες.

Γιατί το σύκο ως γνωστόν είναι αποκλειστικά καλοκαιρινό φρούτο και μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει τεχνολογικά (ευτυχώς) να το ανατρέψει αυτό.

Αυτό όμως που ανατρέψαμε και με μεγάλη επιτυχία μάλιστα είναι τη δυνατότητα να νιώθουμε στο καταχείμωνο την καλοκαιρινή γλύκα του μέσα από το γλυκό συκαλάκι και τη λαμπερή μαρμελάδα σύκο.

Μη διστάσετε να τη φτιάξετε γιατί είναι μια από τις ευκολότερες μαρμελάδες και με σίγουρη επιτυχία.

Και καθώς τη φτιάχνετε να σκέφτεστε πως αποταμιεύετε λίγο καλοκαίρι για τις μουντές χειμωνιάτικες μέρες.

Τι θα χρειαστείτε:

– 1 κιλό σύκα ώριμα
– 300 γρ. ζάχαρη
– Τον χυμό από δύο ζουμερά λεμόνια
– 1 κάψουλα βανίλια (προαιρετικά)

Πώς θα τη φτιάξετε:

Διαλέξτε ώριμα σύκα και πλύνετε τα καλά-καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Κάποιοι καθαρίζουν την εξωτερική φλούδα. Εγώ τα προτιμώ με τη φλούδα, γιατί μου αρέσει να περιέχει η μαρμελάδα μου και κομματάκια από το φρούτο αλλά και γιατί η φλούδα προσδίδει στη μαρμελάδα άρωμα και χρώμα ανεπανάληπτο.

Σε περίπτωση που τη θέλετε λεία και χωρίς κομματάκια καθαρίστε τα σύκα ή περάστε την μαρμελάδα, αφού δέσει και κρυώσει, από το μούλτι ή το μπλέντερ. Θα γίνει λεία σαν βελούδο.

Αφού πλύνετε τα σύκα, κόψτε τα στα τέσσερα ή στα οκτώ και βάλτε τα σε πλατιά και βαθιά κατσαρόλα.

Ραντίστε τα με τον χυμό του λεμονιού, ανακατέψτε να βραχούν καλά-καλά τα κομματάκια.

Απλώστε από πάνω τη ζάχαρη.

Αφήστε έτσι να σταθούν για μια ωρίτσα και ανάψτε το μάτι. Μόλις πάρουν μια βράση, ίσα που να λιώσει η ζάχαρη και να σκεπαστούν τα κομματάκια από ένα ωραίο λαμπερό ροζ σιρόπι, κλείστε το μάτι.

Αφήστε τα έτσι για δυο τρεις ώρες ή και περισσότερο. Θα σας πρότεινα να κάνετε την προετοιμασία το βράδυ και να αφήσετε τα σύκα αγκαλιά με τον χυμό για μια ολόκληρη νύχτα.

Αυτή είναι η συμβουλή μου για όλες τις μαρμελάδες. Έτσι η μαρμελάδα σας θα κρατήσει το λαμπερό χρώμα της και δεν θα σκουρύνει με το βρασμό.

Βράστε σε μέτρια φωτιά για 20 με 30 λεπτά ώσπου να δέσει η μαρμελάδα. Αρωματίστε με τη βανίλια και αφήστε να κρυώσει.

Αν θέλετε μετά περάστε την από το μούλτι ή το μπλέντερ για να λιώσουν τα κομματάκια και να γίνει βελούδινη και λαμπερή.

Φυλάξτε τη σε αποστειρωμένα βάζα και απολαύστε όλες τις ώρες της ημέρας μια μαρμελάδα φτιαγμένη από το πιο ερωτικό καλοκαιρινό φρούτο!

Καλή επιτυχία και καλά μαγειρέματα.

Μη βιάζεστε και μην ανησυχείτε για τίποτε. Είμαστε εδώ για μια σύντομη επίσκεψη. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι βρίσκετε χρόνο να σταθείτε και να απολαύσετε κάτι που θεωρείτε δεδομένο όπως τη μυρωδιά των λουλουδιών, γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά, “για να εκτιμήσεις τη ζωή σκέψου ότι σου έχουν δοθεί να ζήσεις κάπου εβδομήντα, το πολύ ογδόντα καλοκαίρια..”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ