Συνέλευση ρητινοπαραγωγών στην Αγία Άννα

Ζητούν αποζημιώσεις στο 100% και ουσιαστικά μέτρα στήριξης

18 Αυγούστου 2021

του/της Newsroom

Δεκάδες ρητινοπαραγωγοί βρέθηκαν στο γήπεδο της Αγίας Άννας αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να παραμείνουν στον τόπο τους.

Υπενθυμίζεται ότι η καταστροφή στην Β. Εύβοια ανέρχεται σε 465.820 στρέμματα καμένης γης, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στη μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών, που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στην Αγία Άννα, συζητήθηκαν η επόμενη μέρα και η ανάγκη να διαμορφωθούν ισχυρές εστίες διεκδίκησης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Σωματείο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο το Σάββατο 21 Αυγούστου στις 7 μ.μ. στον κόμβο της Στροφυλιάς και καλεί σε συντονισμό άλλα σωματεία της περιοχής και τις Επιτροπές Αγώνα, που ήδη έχουν στηθεί σε αρκετά χωριά της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους από Επιτροπές Πυρόπληκτων της βόρειας Εύβοιας στο Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης στον κόμβο Στροφυλιάς με πρωτοβουλία του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας.

«Αγώνας για να αναστηθούμε μέσα από τα καμένα»

Στη Γενική Συνέλευση, η οργή για το έγκλημα που συντελέστηκε στην περιοχή ήταν για μία ακόμη φορά διάχυτη. Στις συζητήσεις κυριαρχούσε η αγωνία για το αύριο, αλλά και η αποφασιστικότητα για αγώνα ώστε «να ζωντανέψει ξανά ο τόπος», όπως χαρακτηριστικά σημείωναν ρητινοκαλλιεργητές που παρευρέθηκαν στη Γενική Συνέλευση του σωματείου.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες και δεν εξασφαλίζουν την επιβίωσή μας. Δεν ζητάμε να καθόμαστε και να μας πληρώνουν, άλλωστε μια ζωή εγκαταλελειμμένοι στο έλεος ήμασταν, με τα χέρια μας και το δάσος θρέψαμε τις οικογένειές μας και αυτοί μας στέρησαν το δικαίωμα της επιβίωσής μας».

Και πρόσθεσε: «Ζητάμε από τους υπεύθυνους της καταστροφής, που είναι η κυβέρνηση και όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια, να μας δώσουν ό,τι μας στέρησαν, τίποτα λιγότερο. Έχουν βγει από την πρώτη μέρα της καταστροφής διάφοροι παπαγάλοι και επιτήδειοι που έχουν σκοπό να μας ξεγελάσουν, να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια, ότι τα λεφτά είναι πολλά και η κυβέρνηση θα δώσει λύση. Αυτά τα ακούμε βερεσέ.

Έχουμε πείρα, δεν μπορούν να μας ξεγελάσουν, γνωρίζουμε τι έγινε σε όλες τις καταστροφές και οι εξαγγελίες έμειναν στα λόγια. Μόλις καταλάγιασαν τα πνεύματα άρχισαν να το γυρίζουν και πέρα από κάποια ψίχουλα δεν είδαμε τίποτα. Έτσι θέλουν να κάνουν και τώρα.

Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που υποτίθεται μας συμπονούν και το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι να μην έχουν πολιτικό κόστος και να προχωρήσει η “πράσινη ανάπτυξη”. Για όσους νομίζουν ότι αυτοί νοιάζονται για το περιβάλλον, το τοπίο γύρω μας αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η ανάπτυξή τους μαυρίζει τη ζωή μας».

Παράλληλα κάλεσε όλο τον λαό της περιοχής να στηρίξει την προσπάθεια και τον αγώνα που ξεκινάνε οι ρετσινοκαλλιεργητές, επισημαίνοντας ότι «οφείλουμε στους γονείς και τα παιδιά μας να μην αφήσουμε να ξεχαστεί το έγκλημα, είναι στο χέρι μας να αγωνιστούμε και να αναστηθούμε μέσα από τα καμένα».

Μας τάζουν για να μας διασπάσουν

«Αυτά που εξήγγειλαν δεν κάνουν ούτε για ασπιρίνες. Δεν έμεινε τίποτα, ούτε πεύκα ούτε καλλιέργειες. Αδιαφορούν για το πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε στον τόπο μας», σημείωσε από την πλευρά του ο Σταμούλης Φουντούλης, ρητινοπαραγωγός από το χωριό Μουρτιά.

«Ηρθα πριν από λίγα χρόνια στο χωριό από την Αθήνα για να δουλέψω στα κτήματα και στο δάσος. Τώρα καταστραφήκαμε και εδώ. Από εξαγγελίες και μέτρα ακούμε πολλά, αλλά η πείρα μας λέει ότι στο τέλος δεν γίνεται τίποτα. Εδώ δεν μας βοήθησαν να σβήσουμε τη φωτιά, μας άφησαν μόνους μας», τόνισε ο Δημήτρης, δασεργάτης και αγρότης από το χωριό Μουρτιά, σημειώνοντας ότι «όλα τα χρήματα πάνε στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ακόμη και τα προγράμματα για νέους αγρότες δίνονται μόνο σε όσους έχουν μεγάλες καλλιέργειες».

«Η μόνη λύση είναι να παλέψουμε όλοι μαζί, ενωμένοι», ανέφερε στον «Ριζοσπάστη» ο Θανάσης Χατζής, γραμματέας του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών, ο οποίος σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης επισήμανε: «Μόνο λόγια ακούμε. Τάζουν για να διασπάσουν τον κόσμο. Λένε πάρτε άτοκα δάνεια για τα καμένα σπίτια αλλά δεν ρωτάνε πώς θα τα αποπληρώσουμε χωρίς εισόδημα. Την ίδια στιγμή, ακούμε ότι σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά τα χαρακτηρίζουν κατοικήσιμα».

Άμεσες διεκδικήσεις

Στα αιτήματα που διατυπώθηκαν στο τέλος της συνέλευσης περιλαμβάνονται:

  • – Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον συνάδελφο επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4.500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) και έχει συμπληρώσει τα 55 έτη.
  • – ΤΩΡΑ αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας, να εξασφαλιστούν η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.
  • – ΤΩΡΑ έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
  • – ΤΩΡΑ αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100%.
  • – Αποζημίωση για τη φετινή παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης).
  • – ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων στα αντιπλημμυρικά έργα οι οποίοι έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία.
  • ΑΜΕΣΑ εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκόδασος και να μη γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων με σταθερή σχέση εργασίας για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.

Πηγή: ALT.GR

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024