Αεροπλάνο από το Κατάρ προσγειώθηκε στην Καμπούλ – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου

Πρόκειται για το πρώτο αεροπλάνο ξένης χώρας που προσγειώνεται στην Καμπούλ μετά την αποχώρηση, το βράδυ της Δευτέρας, των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτικών από την αφγανική πρωτεύουσα.

2 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ένα αεροπλάνο από το Κατάρ, το οποίο μετέφερε μια ομάδα τεχνικών, προσγειώθηκε σήμερα στην Καμπούλ, προκειμένου να συζητηθεί «η επαναλειτουργία του αεροδρομίου», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια καλά πληροφορημένη πηγή.

Πρόκειται για το πρώτο αεροπλάνο ξένης χώρας που προσγειώνεται στην Καμπούλ μετά την αποχώρηση, το βράδυ της Δευτέρας, των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτικών από την αφγανική πρωτεύουσα.

«Μολονότι δεν έχει επιτευχθεί καμία οριστική συμφωνία όσον αφορά την παροχή τεχνικής βοήθειας, μια ομάδα του Κατάρ ξεκίνησε τη συζήτηση στη βάση του αιτήματος» που υπέβαλαν οι Ταλιμπάν και άλλοι παράγοντες, πρόσθεσε η ίδια πηγή, χωρίς να παράσχει περισσότερες διευκρινίσεις.

Αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στο Twitter ότι ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε πως «ζητήθηκε επισήμως βοήθεια από το Κατάρ για τη διαχείριση του αεροδρομίου, το συντομότερο δυνατόν».

Η Ντόχα διατηρεί στενές σχέσεις με τους Ταλιμπάν και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ισλαμιστών και της διεθνούς κοινότητας.

Το Boeing C-17A Globemaster προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι. «Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για θέματα ασφάλειας», συνέχισε η ίδια πηγή. «Ο στόχος είναι να ξαναρχίσουν οι πτήσεις από και προς την Καμπούλ, ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να διασφαλιστεί η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των απεγκλωβισμών», πρόσθεσε.

Το Κατάρ έπαιξε ρόλο μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν αμαχητί στις 15 Αυγούστου την Καμπούλ. Έκτοτε, το εύπορο εμιράτο συνεχίζει να επικοινωνεί με τους Ταλιμπάν. «Ως δίκαιος και ουδέτερος μεσολαβητής, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ ή μεταξύ των Ταλιμπάν και των άλλων πλευρών στο Αφγανιστάν, οικοδομήσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης» με όλους τους πρωταγωνιστές, εκτίμησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ Θάνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024