Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν θα απαγορεύσουν στις γυναίκες να παίζουν αθλήματα

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι τα αθλήματα δεν είναι ούτε κατάλληλα ούτε απαραίτητα – Έντονη ανησυχία στη Δύση για τα δικαιώματα των γυναικών.

9 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Τέλος στα αθλήματα για τις γυναίκες θα βάλει στο Αφγανιστάν η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, σύμφωνα με αξιωματούχο της ισλαμιστικής ομάδας.

Σε συνέντευξή του σε ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό της Αυστραλίας, ο αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτιστικής επιτροπής των Ταλιμπάν Αχμαντουλάχ Βασίχ δήλωσε ότι ότι τα γυναικεία αθλήματα, συμπεριλαμβανομένου και το κρίκετ, δεν θεωρούνται ούτε κατάλληλα ούτε απαραίτητα.

«Δεν νομίζω ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να παίζουν κρίκετ επειδή δεν είναι απαραίτητο οι γυναίκες να παίζουν κρίκετ» δήλωσε ο Βασίκ, σημειώνοντας ότι στο κρίκετ μπορεί να υπάρξουν στιγμές όπου το πρόσωπο και το σώμα των γυναικών δεν θα καλύπτονται. «Το Ισλάμ και το Αφγανιστάν δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να παίζουν κρίκετ ή να κάνουν αθλήματα που εκτίθενται», ανέφερε. Η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν περιλαμβάνει γυναίκες, παρά τις διακηρύξεις της περί δημιουργίας ενός σχήματος χωρίς αποκλεισμούς.

Ήδη, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη γυναικών από το κυβερνητικό σχήμα, σημειώνοντας ότι η νέα διοίκηση θα κριθεί από τις πράξεις της. Η δήλωση ήταν ιδιαίτερα προσεκτική, καταλήγοντας με τη φράση «ο κόσμος παρακολουθεί πολύ προσεκτικά».

Καταδίκη για το νέο κυβερνητικό σχήμα των Ταλιμπάν εξέφρασε και η ΕΕ, λέγοντας ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της να συμπεριλάβει πρόσωπα από διαφορετικές ομάδες. Αντίστοιχη υποδοχή επιφύλαξαν Γερμανία, Κίνα και Ιαπωνία.

Το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών είναι πολύ πιθανό να κυριαρχήσει στον τρόπο με τον οποίο το καθεστώς κρίνεται από τη διεθνή κοινότητα. Ήδη, πολλοί ερμηνεύουν ως ενδεικτικές κινήσεις για τις προθέσεις των Ταλιμπάν την απαγόρευση των αθλημάτων για τις γυναίκες, αλλά και τον σχηματισμό κυβέρνησης αποκλειστικά για άνδφρες.

Κι ενώ οι επίσημοι της ομοσπονδίας κρίκετ στο Αφγανιστάν υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ειδοποιηθεί επίσημα για το μέλλον του γυναικείου πρωταθλήματος, το επίσημο πρόγραμμα έχει ήδη ανασταλεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024