Efood: Αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των διανομέων – «Freelancer ή διακοπή συνεργασίας»

Η απόφαση της efood να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των διανομέων της προκάλεσε οργίλες αντιδράσεις στα social media και πήρε πολιτικές προεκτάσεις

17 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της εταιρίας efood να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων της στις διανομές.

Όπως έγινε γνωστό, η εταιρία κάλεσε με μήνυμα διανομείς της, των οποίων οι τρίμηνες συμβάσεις είχαν λήξει, να συνεχίσουν υπό το καθεστώς του freelancer. Μάλιστα, δεν έδινε εναλλακτική, ειδοποιούσε δηλαδή τους εργαζόμενους ότι είτε θα συνεχίσουν ως «ελεύθεροι συνεργάτες» είτε δε θα συνέχιζαν καθόλου και επικαλούνταν για την απόφαση ενός τύπου αξιολόγηση.

Το καθεστώς του «ελεύθερου συνεργάτη» προβλέπει εργασιακό καθεστώς στο οποίο ο εργαζόμενος δε δικαιούται δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, αντίθετα πληρώνονται με το κομμάτι.

efood – Το μήνυμα προς τους εργαζομένους

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν με το ακόλουθο μήνυμα: «Αγαπητή Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing.

Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…»

Efood: Αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των διανομέων –

Για το θέμα, το οποίο έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις και είναι ένα από τα πρώτα trend στο ελληνικό twitter, εξέδωσε ανακοίνωσε σε υψηλούς τόνους το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η μη ανανέωση των τρίμηνων συμβάσεων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας Manpower Group αποδείχτηκαν το εργαλείο της efood ώστε, όποτε τη συμφέρει, να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων. Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, που με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης. Τελικά, αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι ψέματα όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και στην εκπαίδευση σχετικά με το ότι στον έναν χρόνο εργασίας όσοι είναι με τη Manpower, αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους.

Μάλιστα, η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλημμα ή άνεργος ή “συνεργάτης”. Όπου “συνεργάτης”, εννοείται η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, όπου προβλέπεται εξάμηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι. Τακτική που ακολουθεί έτσι και αλλιώς η πολυεθνική Delivery Hero σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και με αυτόν τον τρόπο ανταγωνίζεται και όλες τις υπόλοιπες».

efood – Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα λαμβάνει και πολιτική χροιά. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ Νάσος Ηλιόπουλος έκανε το ακόλουθο ποστάρισμα στο facebook: Η efood προχωράει σε μαζική μετατροπή συμβάσεων εργασίας. Από μισθωτή εργασία θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε «αυτοαπασχολούμενους». Δεν υπάρχει καμία απορία για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας. Έχουν ήδη φροντίσει να δώσουν εργαλεία στους εργοδότες για αυτή την εξέλιξη. Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. Σταθερά νομοθετούν και κυβερνούν υπέρ των λίγων. Δική μας δουλειά η ανατροπή της πολιτικής τους. Για μια εργατική νομοθεσία που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του παρέχει ασφάλεια και έναν μισθό με τον οποίο θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια.

Πολλοί χρήστες της πλατφόρμας τέλος γνωστοποίησαν μέσω το social media ότι θα αποχωρήσουν από αυτή θέλοντας να την μποϋκοτάρουν λόγω της απόφασής της.

Πηγή: news247.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024