Γ. Πούλου: Μετά την απορρύθμιση της εργασίας, σειρά έχει η επικουρική ασφάλιση (video)

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής

3 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά», όπου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προωθεί την απορρύθμιση και στην επικουρική ασφάλιση.     Αρχικά, ανέφερε ότι η συγκυρία μέσα στην οποία ήρθε το νομοσχέδιο στη Βουλή σημαδεύτηκε από το πρωτοφανές ναυάγιο του «ημιτελούς» ανασχηματισμού, για το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τόνισε, επίσης, ότι ενώ βρισκόμαστε εν μέσω του τέταρτου πανδημικού κύματος, στη χώρα μας καταγράφεται μια ζοφερή πραγματικότητα «αποσύνθεσης» του ΕΣΥ. Με 6.000 υγειονομικούς σε αναστολή εργασίας και 4.000 συμβασιούχους του τομέα Υγείας σε ομηρία, με αναστολή αδειών για τους εξουθενωμένους υγειονομικούς από την αρχή της πανδημίας, με παραιτήσεις εντατικολόγων στο Ρέθυμνο, με την ΠΟΕΔΗΝ σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις, με τους εργαζόμενους σε ιδρύματα και στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων –στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και αλλού– να βρίσκονται σε εργασιακή επισφάλεια, λόγω της υποχρεωτικότητας που επιβάλλει η τιμωρητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Για το νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αλλάζει στην επικουρική ασφάλιση το διανεμητικό σύστημα, που είναι εξασφαλισμένο από τις εισφορές των εργαζομένων, με το κεφαλοποιητικό, που εξαρτάται από τις αμφίβολες αποδόσεις των «επενδύσεων».

Η νέα γενιά εργαζομένων δεν θα έχει εξασφαλισμένη σύνταξη, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές της θα τζογάρονται στις διεθνείς αγορές, είπε.

Τέλος, σημείωσε ότι η κοινωνία θα σταθεί απέναντι στα σχέδια των «μαθητευόμενων μάγων» ενός παρωχημένου νεοφιλελευθερισμού και σύντομα θα αναδείξει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας που θα διασφαλίσει ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024