Η Εύβοια γίνεται σιδερένιος «σκαντζόχοιρος»

Του Dr. Νίκου Παπανδρέου, πρώην Βουλευτή και Νομάρχη Εύβοιας

21 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος έχουν εγκριθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) άδειες για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 1200 MegaWatt εκ των οποίων τα 850 MW αντιστοιχούν στην Εύβοια.

Ειδικώς για το 2021 η ΡΑΕ ενέκρινε στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ την εγκατάσταση 17 Ανεμογεννητριών στην Β–Κ Εύβοια και στην εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ εγκατάσταση (104) Ανεμογεννητριών στην Β-Κ και νότια Εύβοια, πέραν των περίπου 400 που βρίσκονται στην ΚΑΡΥΣΤΟ.

Έτσι η πανέμορφη και γνωστή από τον Όμηρο νήσος μας σχεδιάζεται και μετατρέπεται αθόρυβα και σταδιακά σε σιδερένιο «ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟ» από άκρο σε άκρο για το καλό… «του Δημοσίου Συμφέροντος» και την «Πράσινη Ανάπτυξη» κατά τον πρωθυπουργό μας.

Το γιατί κανείς επίσημος θεσμικός Εκπρόσωπος στην Εύβοια δεν αντέδρασε και δεν αντιδρά ουσιαστικά, να ρωτηθούν οι ίδιοι.

Μετά την ολική καταστροφή από την πρόσφατη πυρκαγιά και εξαφάνιση 700.000 στρεμμάτων με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να μείνουν κατά χιλιάδες χωρίς δουλειά και μέλλον, και μετά την «Αποτυχία» του Υπουργού Περιβάλλοντος να δοθούν μερικά προσωρινά επιδόματα για κοπή των καμένων δασών, αλλά με επιχορήγηση της ΤΕΡΝΑ (Ανεμογεννήτριες δηλαδή), ορίστηκε εξωθεσμικός «Ύπατος Αρμοστής» για να συνδιαλλαγεί με τους απελπισμένους κατοίκους. Ο ανακληθείς από την «Αποστρατεία» και Αυτοαποκαλούμενος ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Σ. Μπένος, ενώ οι θεσμικοί παράγοντες που είναι Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμοι, Βουλευτές εκτελούν χρέη ΟΡΝΤΙΝΑΤΣΑΣ του… Στρατηγού.

Διερωτάται λοιπόν κανείς γιατί δεν ορίστηκε Στρατηγός στις άλλες καμένες Περιφέρειες, προφανώς εδώ επείγονται να τοποθετηθούν στα καμένα οι Ανεμογεννήτριες της ΤΕΡΝΑ, διότι ενδεχομένως η ζημιά είναι μεγάλη, έχουν γίνει ορισμένα έξοδα κ.λ.π.

Ο κύριος Μπένος ανέλαβε αμέσως δουλειά και υπόσχεται τα πάντα στους πάντες προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση των κατοίκων στην … «Ανάπτυξη του Τόπου με Ανεμογεννήτριες. Εκτός λοιπόν των 8 πυλώνων για την ανάπτυξη του κυρίου Μπένου, εμείς προτείνουμε για την μερική τουλάχιστον επίλυση των προβλημάτων εκτός βέβαια των άμεσων και επειγόντων αιτημάτων των χιλιάδων καταστραφέντων πολιτών τα εξής:

  1. Άμεση βελτίωση του δρόμου από ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ μέχρι ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ (η Μελέτη είναι έτοιμη)
  2. Μετατροπή του Αλιευτικού Καταφυγίου στο ΠΕΥΚΙ σε ΜΑΡΙΝΑ για τουριστικά σκάφη και επικαιροποίηση παλιάς μελέτης που υπάρχει να μεταφερθεί στο ΑΣΜΗΝΙΟ το Αλιευτικό Καταφύγιο.
  3. Ενεργοποίηση του Κληροδοτήματος ΤΑΣΟΥΛΑ που λιμνάζει εδώ και χρόνια με την Δωρεά 200 στρεμμάτων για να γίνει Γεωργική Σχολή στον Δήμο Ιστιαίας. Εκεί μπορούν να απασχοληθούν, να εκπαιδευτούν όλα τα Νέα Παιδιά της κατεστραμμένης Β-Κ Εύβοιας με επιδοτήσεις κ.λ.π. ώστε να παραμείνουν στον τόπο μας. Πεδίον Δόξης Λαμπρόν και για τον Υφυπουργό Αλιείας μια και αυτό είναι υπόθεση του Υπουργείου Γεωργίας.
  4. Δημιουργία Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Αιδηψό – Λίμνη κάτι που θα δώσει ζωή, κίνητρα και άμεση αναβάθμιση στις πληγείσες περιοχές.
  5. Δημιουργία ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Νοσοκομείου στην Ιστιαία. Είχε ήδη προγραμματιστεί αλλά δυστυχώς απεντάχθη την τελευταία στιγμή. Σχετικά με το θέμα να σας ενημερώσει και ο κος Σίμος Κεδίκογλου. Το χειμώνα ιδιαιτέρως η περιοχή αποκόπτεται παντελώς από κάθε υγειονομική Νοσοκομειακή υποστήριξη. Μπορεί πολύ εύκολα και σύντομα να λειτουργήσει και είναι επείγον!!!
  6. Επανασχεδιασμός και βελτίωση του Λιμανιού στο ΜΑΝΤΟΥΔΙ ώστε να αποτελέσει όπως σχεδιαζόταν και παλαιότερα κόμβο και σύνδεση με όλο το Αιγαίο και όχι μόνο.

Εξακολουθούμε όμως να διερωτόμαστε. Γιατί αυτή η επιμονή της κυβέρνησης με τα Αιολικά Πάρκα. Π.χ. η Ν.Δ. στο προεκλογικό της πρόγραμμα μιλούσε για το φράγμα ΨΑΧΝΩΝ και είναι έτοιμη η Μελέτη, το Φράγμα Μανικίων παραμένει ημιτελές. Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί δεν επιδοτούνται από την Ε.Ε,; Οι Εταιρίες δε που δραστηριοποιούνται και στις Ανεμογεννήτριες έχουν Διεθνή Εμπειρία και Αναγνώριση στην Κατασκευή τέτοιων έργων. Πιθανώς το κέρδος να είναι μικρότερο αλλά εκτός του Περιβαντολλογικού και ουσιαστικού πλεονεκτήματος, ύδρευση, άρδευση των περιοχών, παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας και θα δοθούν πολλές θέσεις εργασίας σε αντίθεση με τις ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ π.χ. για τις 120 νέες που σχεδιάζουν για τον «Σκαντζόχοιρο» βάσει της εμπειρίας που υπάρχει από την ΚΑΡΥΣΤΟ (1 φύλακας για 20-30 Ανεμογεννήτριες) άντε να έχουμε 10-15 θέσεις εργασίας, ενώ χιλιάδες Μελισσοκόμοι, Δασεργάτες, Κτηνοτρόφοι, Επιχειρήσεις Τουρισμού θα πληγούν.

Λύσεις λοιπόν υπάρχουν. Αρκεί να κινητοποιηθούμε όλοι μας. Κανείς δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια. Όσο για τον «ΣΤΡΑΤΗΓΟ» μας θέλω να του πω ότι ούτε με Συνδιαλλαγή, ούτε με Μισθοφορικό Στρατό μπορεί να επιτύχει. Το πολύ-πολύ να διχάσει την κοινωνία.

Στην έσχατη περίπτωση να γίνουν τοπικά Δημοψηφίσματα από τους Δήμους εάν συμφωνούν με την εγκατάσταση Ανεμογεννητριών οι πολίτες στην περιοχή τους.

Θα συνέστηνα δε επειδή και ο Πρωθυπουργός μας άκουσα και στη Θεσσαλονίκη επικαλείται συχνά το ΣτΕ (Κ. Σακελλαροπούλου) και τη νομιμότητα, να ανατρέξουν όλοι σε Αρθρογραφία της Πρώτης Γυναίκας και Πρωθυπουργού στην Ελλάδα, Ευβοιώτισας και διακεκριμένης Νομικού & Δικαστικού κας ΘΑΝΟΥ στις 27 Αυγούστου 2021 με τίτλο «Ανεμογεννήτριες και ΣτΕ» στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μας λέει πάρα πολλά. Σύντομα θα επανέλθουμε. Κουράγιο, Αισιοδοξία, Αυτοπεποίθηση και Αλληλεγγύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

19 Απριλίου 2024