Κόστος ενέργειας: Ο εφιάλτης της ελληνικής βιομηχανίας

Άρθρο της Λένας Κολοπούλου (*)

23 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Τους τελευταίους μήνες, ο τριπλασιασμός της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και ο διπλασιασμός της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, που συνεχίζουν να αυξάνονται ανεξέλεγκτα, απειλεί να παραλύσει τις παραγωγικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας.

Η Κυβέρνηση, μέσω του Πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ, ήδη ανήγγειλε, κονδύλι για ελάφρυνση των νοικοκυριών και καταναλωτών χαμηλής τάσης. Απουσιάζουν ωστόσο τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής των οποίων είναι η ενέργεια.

Το κόστος ενέργειας στις επιχειρήσεις υψηλής και μέσης τάσης, ειδικά στην ενεργοβόρο μεταποίηση ήταν εδώ και μία δεκαετία εξαιρετικά υψηλό, υψηλότερο σε σχέση με κάθε ανταγωνιστική μας χώρα, αλλά και κάθε άλλη χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, οι τιμές της ενέργειας κάνουν ένα ράλι αύξησης που απειλεί την ομαλή μετάβαση στο Green Deal, που αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή της ΕΕ.

Τα νοικοκυριά και οι καταναλωτές στην Ευρώπη, παρακολουθούν τις δραματικές αυξήσεις οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν και αιτία κοινωνικής αναταραχής. Οι δε χώρες, η μία μετά την άλλη, λαμβάνουν μέτρα ελάφρυνσης, ενώ οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων επιβαρύνουν περαιτέρω το «καλάθι των νοικοκυριών».

Οι ελληνικές βιομηχανίες  βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με ακόμα πιο δυσβάσταχτα κόστη, καθώς επιβαρύνονται με αυξήσεις πάνω σε ήδη ακριβή βάση ρεύματος.

Το target model στο διασυνδεδεμένο σύστημα, η λειτουργία του οποίου ήταν πάγιο αίτημα, εδώ και πολλά χρόνια της επιχειρηματικής κοινότητας με στόχο την ανάπτυξη μιας πλήρως ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δυστυχώς διανύει περίοδο παιδικών ασθενειών μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση στις τιμές ενέργειας.

Ο τριπλός συνδυασμός υψηλών τιμών πρώτων και δευτέρων υλών, υψηλών μεταφορικών σε μια χώρα που βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης και υψηλότατων, πάνω από κάθε όριο, τιμών ενέργειας, απειλεί την επιβίωση των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά τους. Είναι ανέφικτη εμπορική πολιτική σε κάθε παραγγελία πελάτη να υπάρχει νέα αυξημένη τιμή, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να απορροφούνται εσωτερικά σε μεγάλο βαθμό, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα. Ο υψηλότερος τζίρος λόγω αύξησης των τιμών μπορεί στην πραγματικότητα να κρύβει επιδείνωση της θέσης της εταιρείας και των προοπτικών επενδύσεων και υγιούς ανάπτυξης.

Σε μια εποχή που πραγματοποιείται μια πολύ μεγάλη, συντονισμένη προσπάθεια ώστε το οικονομικό μοντέλο της χώρας μας να στηριχθεί στην παραγωγή και όχι μόνο στην κατανάλωση, η παρούσα κατάσταση, που δεν προβλέπεται να εκτονωθεί εύκολα, απειλεί συθέμελα την αλλαγή αυτήν .

Πρόταση είναι να σκύψει όλο το σύστημα πάνω σε αυτό το σοβαρότατο θέμα, να αναθεωρηθεί ο κώδικας προμήθειας και να ληφθούν όλα τα θεσμικά μέτρα για την αντιμετώπιση της καταιγίδας, της οποίας οι επιπτώσεις ελπίζουμε να είναι μόνο μεσοπρόθεσμες, καθώς δεν αναμένεται εκτόνωση πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Όπως και στις έκτακτες συνθήκες της πανδημικής κρίσης η Πολιτεία έλαβε (πολύ ορθά) έκτακτα μέτρα, η παρούσα ενεργειακή κρίση συνιστά επίσης μια έκτακτη συνθήκη που απειλεί την ανταγωνιστικότητα ολόκληρης της οικονομίας και ως εκ τούτου απαιτούνται έκτακτα μέτρα και πολιτικές για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους στις παραγωγικές επιχειρήσεις και εν τέλει για την προστασία της ανάπτυξης.

(*) Η κα Λένα Κολιοπούλου είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ) και μέλος του ΔΣ της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024