Κυρ. Μητσοτάκης: «Οι εξαγωγές είναι ο καθρέφτης μιας ανταγωνιστικής οικονομίας»

Παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας

21 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

“Καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας” χαρακτήρισε τις εξαγωγές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, και επισήμανε την σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών εν μέσω πανδημίας.

«Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών -εν μέσω πανδημίας- είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι εξαγωγές αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Διότι η ανταγωνιστικότητα είναι η άλλη όψη της εξωστρέφειας», τόνισε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε επίσης ότι “δεν μπορούμε να κατακτήσουμε αγορές του εξωτερικού εάν δεν είμαστε ανταγωνιστικοί και προφανώς η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε πλεονεκτήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα και λιγότερη, ενδεχομένως, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος”.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «εξωστρέφεια σημαίνει δημιουργία πλούτου ο οποίος διαχέεται σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες” και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί το πρόταγμα της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) φωτογραφίζεται με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη (Α) και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, υπεύθυνο για την Οικονομική Διπλωματία και Πρόεδρο του Enterprise Greece, Γιάννη Σμυρλή (Δ) κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Αθήνα, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

“Ανάπτυξη για όλες και για όλους με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με περισσότερες ευκαιρίες για αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε κλάδους ανταγωνιστικούς, με δυνατότητα να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στα νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στο εξωτερικό και να τους πούμε: “Ελάτε, επιστρέψτε στην Ελλάδα, εμπιστευθείτε την Πατρίδα μας και εμπιστευθείτε το μέλλον σας στην πατρίδα μας, γιατί πια μπορούμε να σας προσφέρουμε πολλές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας”» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό και στις ξένες επενδύσεις ο πρωθυπουργός επισήμανε τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες δημιουργίας υπεραξιών που βλέπουν οι επενδυτές, διότι η Ελλάδα έχει μπει-όπως είπε- σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση.

«Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμες δυνατότητες δημιουργίας σημαντικών υπεραξιών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η χώρα μας έχει μπει σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση. Μια χώρα η οποία δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ιστορία της, μια χώρα η οποία έχει αντιμετωπίσει μέσα από μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημαντικότατα ζητήματα που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας μίλησαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, υπεύθυνος για την Οικονομική Διπλωματία και Πρόεδρος του Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024