Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg: Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

O Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αναθεωρήσαμε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 5,9% -και η νέα αυτή πρόβλεψη μπορεί να είναι απαισιόδοξη- για το 2021»

23 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Αισιόδοξος για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, υπό το φως, μάλιστα, της αναθεώρησης προς τα πάνω της εκτίμησης για την ανάπτυξη το 2021, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αναθεωρήσαμε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 5,9% -και η νέα αυτή πρόβλεψη μπορεί να είναι απαισιόδοξη- για το 2021» και σημείωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους Tom Keene και Lisa Abramowicz, ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα από αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες».

Αναφορικά με τη φετινή πορεία του τουρισμού, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «καταφέρνουμε να αναβαθμίσουμε το προϊόν μας. Έτσι, αυτή τη χρονιά, είχαμε μεγαλύτερη κατά κεφαλή δαπάνη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Είχαμε μια πολύ καλή τουριστική περίοδο, πολύ καλύτερη από ό,τι προβλέπαμε. Αναμένω πως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, του χρόνου δεν θα μας ανησυχεί τόσο πολύ όσο σήμερα το ζήτημα της Covid. Επομένως, αναμένω ότι το 2022 θα είναι το έτος που ο ελληνικός τουρισμός θα εκτοξευτεί».

 

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και της πίεσης, που αυτή προκαλεί, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το κάνουμε παρέχοντας κρατική χρηματοδότηση αλλά και ενθαρρύνοντας του παρόχους ενέργειας να απορροφήσουν μέρος του κόστους. Αναμένουμε πως δεν θα δούμε σημαντική αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος τους επόμενους 3 με 6 μήνες. Επίσης, υποβάλαμε πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση σε κάτι που θεωρούμε βραχυπρόθεσμο φαινόμενο. Πρόκειται για πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη και νομίζω πως απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση που θα πηγαίνει πέραν και όσων κάνουν μεμονωμένα τα κράτη-μέλη σε εθνικό επίπεδο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συνεισφορά της Ελλάδας στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030: «Αρχικά, κλείνουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είπαμε αρχικά πως θα μπορούσαμε το κάνουμε μέχρι το 2028. Θεωρώ πως θα είναι εφικτό να υλοποιήσουμε τον στόχο μας μέχρι το 2025», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε, εξάλλου, «ισχυρός υποστηρικτής της ιδέας μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, γιατί υπάρχουν θέματα ιδίως στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στη Σαχάρα όπου η Ευρώπη χρειάζεται παρουσία. Και αν η Ευρώπη γίνει ισχυρότερη στρατιωτικά, αν συνεργαστούμε περισσότερο, νομίζω ότι αυτό είναι προς όφελος της Συμμαχίας και προς όφελος του ΝΑΤΟ».

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «είχαμε μεγάλες εντάσεις πέρυσι. Η κατάσταση είναι καλύτερη φέτος. Πάντα ήμουν πολύ ανοιχτός και ειλικρινής σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία. Έχουμε περίπλοκα ζητήματα, πολύ δύσκολα νομικά θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο. Και αυτό είναι η πιστή εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης από την Ελλάδα ενός ενδεχόμενου νέου μεταναστευτικού κύματος στα σύνορά της λόγω Αφγανιστάν, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Νομίζω ότι το ρίσκο είναι μικρότερο αυτή τη χρονιά σε σχέση με το 2015. Έχω δεσμευτεί και είμαι απολύτως σαφής ότι θα προστατέψουμε τα σύνορά μας».

«Αν δείτε τις ροές, έχουν μειωθεί κατά 90% σε σύγκριση με το 2019» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2024