Λίμνη Κρεμαστών: Ετοιμάζουμε βαλίτσες για την πιο συναρπαστική εξόρμηση!

Διάβασε μερικούς από τους λόγους που αξίζει να την επισκεφτείς

22 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Η Λίμνη Κρεμαστών Ευρυτανίας σού δίνει το έναυσμα για να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στον καθαρό αέρα και την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης. Έχει μια από τις καθαρότερες ατμόσφαιρες παγκοσμίως, νερά κρυστάλλινα που βλέπεις την αντανάκλασή σου, πράσινο που σχεδόν γεμίζει τον καμβά των ματιών σου και ήχους που δεν άκουσες ποτέ μέσα στη βοή της Αθήνας.

Αν είσαι από εκείνους που οι εκφράσεις «γαλαζοπράσινα νερά», «πυκνή βλάστηση» και «μαγευτικό τοπίο» σε κάνουν να βλέπεις καρδούλες, τότε ετοίμασε τη βαλίτσα σου και ξεκίνα για την επόμενη εμπειρία της ζωή σου!

Διάβασε λοιπόν, μερικούς από τους λόγους που αξίζει να την επισκεφτείς.

Για το Μεγαλείο της

Η Λίμνη Κρεμαστών, αποτελεί ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα ανθρώπινα δημιουργήματα. Μετρά 56 χρόνια ύπαρξης και βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας.

Είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας και μία από τις καθαρότερες της Ευρώπης, με τα γαλαζοπράσινα νερά της να τροφοδοτούνται συνεχώς από τους ποταμούς Αγραφιώτη, Αχελώο, Ταυρωπό και Τρικεριώτη.

Η τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών φτάνει τα 4.750 κυβικά χιλιόμετρα νερού σε χωρητικότητα κι έχει συνολικό μέγεθος 77,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 282 μέτρων και η ακτογραμμή της αγγίζει τα 90 χιλιόμετρα.

Για την Ιστορία της

Η ανάγκη για ηλεκτροδότηση και ανάπτυξη της χώρας κατά τη δεκαετία του ’60 οδήγησε στην κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών, στη βάση του οποίου χτίστηκε το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Κρεμαστών. Η ολοκλήρωση του φράγματος – που είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεωφράγματα της Ευρώπης – οδήγησε στο σχηματισμό της Λίμνης των Κρεμαστών.

Για την πολυβραβευμένη Γέφυρα Τατάρνας

Η Γέφυρα Τατάρνας, αποτελεί την πιο σύγχρονη νότα του τόπου. Ολοκληρώθηκε το 1970, έπειτα από διάστημα κατασκευής 5 ετών. Είναι χτισμένη ακριβώς πάνω από την παλιά γέφυρα Τατάρνας, η οποία βυθίστηκε σε βάθος 100 μέτρων, έπειτα από την ολοκλήρωση του φράγματος Κρεμαστών και το σχηματισμό της Λίμνης Κρεμαστών.

Έχει συγκεντρώσει 3 διεθνή βραβεία για την εξαίρετη τεχνική κατασκευής της, με τον Αρίσταρχο Οικονόμου να είναι ο πολιτικός μηχανικός υπεύθυνος για το σχεδιασμό της.

Πήρε το όνομά της από το κοντινό μοναστήρι «Παναγία της Τατάρνας» που χρονολογείται γύρω στον 16ο αιώνα μ.Χ.

Για το βυθισμένο Γεφύρι του Μανώλη

Το γεφύρι αυτό, αποτελεί ένα έργο τέχνης της λαϊκής αρχιτεκτονικής και χρονολογείται από το 1659. Πήρε το όνομά του από τον Ηπειρώτη χτίστη Μανώλη Χρυσιώτη που ζούσε με τη γυναίκα του Παρασκευή στο χωριό Δάφνη. Λέγεται ότι το ζευγάρι δεν μπορούσε να κάνει απογόνους, γι’ αυτό το λόγο τα τρία μεγάλα του έργα παραλληλίζονται σαν παιδιά του.

Το υπέροχο αυτό γεφύρι – ο γιος του Μανώλη – με όλη τη μαγεία που το περιβάλλει, μένει κάτω από την επιφάνεια του νερού τους περισσότερους μήνες. Ωστόσο, στα τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου όταν η στάθμη του νερού κατεβαίνει, το γεφύρι του Μανώλη αναδύεται.

Γιατί μπορείς να τη διασχίσεις με σκάφος

Θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει τη γνησιότητα των φωτογραφιών, μέχρι τη στιγμή που θα αντικρίσει την απαράμιλλη ομορφιά αυτού του τόπου.

Οι περιηγήσεις με ταχύπλοα σκάφη που διοργανώνει η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σου δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσεις και να αφεθείς στη μαγεία της Λίμνη Κρεμαστών και των «κρυμμένων» θησαυρών της.

Δύο διαδρομές πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, με την κάθε διαδρομή να έχει τη δική της μαγεία.

Για τις μαγευτικές διαδρομές

Πρώτη διαδρομή: Διαρκεί από τις 10:00 έως τις 11:30 το πρωί, επαναλαμβάνεται στις 14:00 και ολοκληρώνεται στις 15:30.

Η αναχώρηση γίνεται από τη Γέφυρα Τατάρνας, και η διαδρομή περνά από την παλιά Σιβίστα, διασχίζει τη Γέφυρα Τέμπλας και επιστρέφει πάλι στη Γέφυρα Τατάρνας.

Δεύτερη διαδρομή: Διαρκεί από τις 12:00 έως τις 14:00,  επαναλαμβάνεται στις 16:00 και ολοκληρώνεται στις 18:00.

Η αναχώρηση γίνεται από τη Γέφυρα Τατάρνας, και η διαδρομή περνά από το μισοβυθμισμένο Γεφύρι του Μανώλη, κάτω από τη Γέφυρα της Επισκοπής και επιστρέφει στη Γέφυρα Τατάρνας.

*Μάθε περισσότερες λεπτομέρειες στο τηλέφωνο 2237350764 που λειτουργεί τις καθημερινές 9:00-14:00 και κάνε την κράτησή σου στο τηλέφωνο: 6979669706.

Προγραμμάτισε την επόμενη απόδρασή σου σήμερα!

Αν πιστεύεις ότι τέτοια μέρη υπάρχουν μόνο στα παραμύθια, οργανώσου και ξεκίνα να ζεις το δικό σου στη Λίμνη Κρεμαστών Ευρυτανίας! Το μόνο που χρειάζεται να πάρεις μαζί είναι μία κάμερα, για να αποτυπώσει έστω τη μισή ομορφιά αυτού του τόπου.

Επιπλέον, αν είσαι σπορ τύπος, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις, με φόντο τον πιο όμορφο πίνακα. Απαθανάτισε τις μοναδικές στιγμές που θα ζήσεις και απόλαυσε μία από τις πιο αξέχαστες εκδρομές της ζωή σου.

Πηγή: neopolis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024