Ν. Κεραμέως: Αποκλειστικά δια ζώσης η εκπαίδευση φέτος

Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί χωρίς τεστ

8 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Newsroom

«Φέτος η εκπαίδευση προβλέπεται αποκλειστικά διά ζώσης», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στο OPEN, η υπουργός αναφέρθηκε στο υψηλό ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών (80%), που σε συνδυασμό με ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει από το νέο κορωνοϊό «προσφέρεται μια κάλυψη του 90%».

Όπως είπε, στις ηλικίες 15-18, έχει εμβολιαστεί το 28% των παιδιών, ενώ στις 12-15 το 14%, ενώ προέτρεψε τους γονείς να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς των παιδιών. Ανέφερε μάλιστα ότι στα σπίτια (γονείς, ηλικιωμένοι) στην πλειοψηφία τους είναι εμβολιασμένοι.

Η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι Σε περίπτωση κρούσματος «διεθνώς ακολουθείται το πλαίσιο τα τμήματα να μην κλείνουν, αλλά να υπάρχει αυξημένος έλεγχος», ενώ διευκρίνισε ότι σε περίπτωση κρούσματος, όλο το τμήμα θα κάνει δυο rapid τεστ την εβδομάδα δωρεάν, ενώ οι εμβολιασμένοι μόνο self test.

«Τα παιδιά που κάθονται πιο κοντά στο μαθητή με κρούσμα θα κάνουν κάθε μέρα τεστ. Το τμήμα θα κλείνει εφόσον τα κρούσματα είναι το 50% συν 1 των μαθητών του τμήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για το λόγο που δεν προχώρησε η αποσυμφόρηση των τάξεων, η κ. Κεραμέως απάντησε πως λειτουργούν στην Ελλάδα 90.000 τμήματα και δεν υπάρχει η δυνατότητα να διπλασιαστούν.

Σημείωσε ότι οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προσέρχονται στα σχολεία με δυο εργαστηριακά τεστ (PCR ή Rapid) με δική τους ευθύνη και αν δεν συμμορφώνονται, θα υπάρχει αναστολή εργασίας, ενώ τόνισε ότι έχει θεσπιστεί σύστημα πολύ γρήγορων προσλήψεων, ώστε να καλύπτονται ενδεχόμενα κενά μέσα σε λίγες ημέρες.

Όσον αφορά τα πανεπιστήμια που ανοίγουν την 1η Οκτωβρίου, είπε ότι το πρωτόκολλο είναι πιο αυστηρό. «Το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι φοιτητές θα προσέρχονται είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης του τελευταίου 6μήνου ή εργαστηριακού τεστ (PCR ή Rapid). Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται από τις πρυτανικές αρχές», σημείωσε, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε, ότι «προχωρούν οι διεργασίες για να υπάρχει εμβολιαστικό κέντρο σε κάθε πανεπιστήμιο της χώρας».

Αναφερθείσα στην πανεπιστημιακή αστυνομία, είπε πώς έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη των 400 ατόμων και βρίσκεται στη φάση επικύρωσης των πινάκων από τον ΑΣΕΠ, ενώ θα ακολουθήσει ειδική εκπαίδευση.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Μαρτίου 2024