Νεύρα στην Άγκυρα για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Στη Ρωσία ο Ερντογάν για να δει τον Πούτιν

29 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Αμήχανη σιωπή από την Τουρκία για την συμφωνία στο Παρίσι και την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα που παρακολουθούσε όλο αυτό το διάστημα την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Άλλωστε δεν ήταν λίγες οι φορές που τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και οι Τούρκοι αξιωματούχοι που επιτέθηκαν στον Εμανουέλ Μακρόν για την στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα, όπως επίσης και για την παρουσία του αεροπλανοφόρου “Σαρλ ντε Γκολ” στην Μεσόγειο. Ο αναβαθμισμένος αμυντικός ρόλος της Ελλάδας σε συνδυασμό με το δόγμα αμυντικής συμφωνίας έχει πυροδοτήσει έντονη αμηχανία στην Τουρκία που βλέπει πλέον πως η χώρα μας δεν είναι μόνη της απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην γειτονική χώρα είναι πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από τους “λαλίστατους” αξιωματούχους του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενίσχυσε την αεράμυνα αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό με τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα, τα οποία δεν διαθέτει η Άγκυρα.

“Η βούλησή μου να εξοπλιστεί ο ελληνικός στόλος με σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες έχει προφανώς κίνητρο εθνικό, καθώς θωρακίζει την πατρίδα μας. Έχει όμως και κίνητρο ευρωπαϊκό αφού ενισχύει την κοινή αμυντική μας βιομηχανία”, είπε ο πρωθυπουργός στις κοινές του δηλώσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να μπουν σε ένα αγώνα εξοπλιστικών προγραμμάτων με την Τουρκία, σημειώνοντας πως η αγορά των τριών φρεγατών Belharra και των 24 Rafale είχε ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική αναβάθμιση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πλήρη ταύτιση του με τον Γάλλο πρόεδρο για την ανάγκη η Ε.Ε. να αυτονομηθεί στην αμυντική της στρατηγική.

“Η Συμφωνία, αυτή ανοίγει το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. Μία Ευρώπη που όπως είπε ο κύριος πρόεδρος θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά της, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ”.

Έρχεται η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Μετά τη σημαντική συμφωνία με την Γαλλία στην κυβέρνηση έχουν έτοιμο το επόμενο σχέδιο. Στις 14 Οκτωβρίου ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον προκειμένου να “κλειδώσει” η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, η οποία θα επεκταθεί στα πέντε έτη. Μία κίνηση την οποία επιθυμούν και οι δύο χώρες επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις υπάρχουν μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν, έτσι ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλο της Ελλάδας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

“Η συμφωνία δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι η ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Θέλω να θυμίσω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, δεν περνούν απαρατήρητοι στην Άγκυρα που βρίσκει κλειστές τις πόρτες του Λευκού Οίκου. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει όλο το τελευταίο διάστημα να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, αλλά το κλίμα που επικρατεί στις ΗΠΑ για τον Τούρκο πρόεδρο εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως βαρύ. Μετά την Νέα Υόρκη όπου ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να δει τον Αμερικανό πρόεδρο, τώρα στην γειτονική χώρα έχουν θέσει ως στόχο την Σύνοδο των G20 στα τέλη Οκτωβρίου.

Στο Σότσι ο Ερντογάν για να δει τον Πούτιν

Στην Άγκυρα έχουν ρίξει το επικοινωνιακό βάρος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στο Σότσι ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να διαπραγματευτεί την αγορά νέων οπλικών συστημάτων από την Μόσχα με την Ουάσιγκτον να τον προειδοποιεί με νέες κυρώσεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται να συζητήσει την αύξηση του αριθμού των S-400 που διαθέτει, οι οποίοι αποτελούν “κόκκινο πανί” για τις ΗΠΑ. Ωστόσο το Κρεμλίνο δίνοντας την ατζέντα της συνάντησης υποστήριξε πως στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Συρία, την Λιβύη και το Αφγανιστάν χωρίς να γίνεται αναφορά σε εξοπλιστικά ζητήματα.

Μενέντεζ: Στο τραπέζι νέες κυρώσεις για την Τουρκία

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες πωλήσεις στην Τουρκία, εάν δεν ξεκαθαριστεί πρώτα το ζήτημα των S-400. Παράλληλα προειδοποίησε τον Ταγίπ Ερντογάν να μην προχωρήσει στην αγορά εξοπλισμών από την Ρωσία, καθώς θα επιβληθούν στην Άγκυρα νέες κυρώσεις.

“Καλούμε την Τουρκία, σε κάθε επίπεδο και με κάθε ευκαιρία, να μην κρατήσει το σύστημα S-400 και να αποφύγει την αγορά πρόσθετου στρατιωτικού εξοπλισμού ρωσικής προέλευσης”, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΠΗΓΗ : THE TOC

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024