Συνάντηση της Δημάρχου Χαλκιδέων με το Προεδρείο της «Χαραυγή”

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής, λόγω των δύσκολων συνθηκών συμβίωσης με ομάδες Ρομά

29 Σεπτεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο Δημαρχείο της Χαλκίδας, μεταξύ του Προέδρου και μελών του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου «Χαραυγή» και της  Δημάρχου Χαλκιδέων, Έλενας Βάκα, Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, κ. Κώστας Ζέρβας, ο Αντιδήμαρχος Έργων, κ. Βασίλης Γουρνής και η Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., κ. Αναστασία Ψυχογυιού.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής, λόγω των δύσκολων συνθηκών συμβίωσης με ομάδες Ρομά.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν η ανάγκη απομάκρυνσης των αυθαίρετων κατασκευών, οι δυσχερείς υγειονομικές συνθήκες, οι παράνομες συνδέσεις ηλεκτροδότησης, οι ρευματοκλοπές και οι κλοπές νερού, καθώς και τα φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών, που συνεχώς αυξάνονται.

Σημειώνεται, ότι στα όρια του Δήμου Χαλκίδας είναι εγκατεστημένοι οκτώ οικισμοί-καταυλισμοί Ρομά, ένας εξ αυτών είναι και ο οικισμός της Χαραυγής, ο οποίος είναι ένας μικτός καταυλισμός, που ζουν περίπου 300 άτομα – 95 οικογένειες Ρομά, στεγαζόμενα σε 42 κελύφη, σε 17 σπίτια και σε 25 καλύβια – Τσαντίρια – Παραπήγματα.
Τα κυριότερα προβλήματα για τους κατοίκους του οικισμού είναι η  ύδρευση, ο Ηλεκτρισμός, η Αποχέτευση, η Αποχέτευση όμβριων, οι Κάδοι απορριμμάτων και ο ρατσισμός.

Οι κάτοικοι της περιοχής Χαραυγής, τουλάχιστον μετά το 2003, δραστηριοποιούνται μέσω του ομώνυμου «Εκπολιτιστικού – εξωραϊστικού» συλλόγου της περιοχής, με σκοπό πρωτίστως την πίεση για την ένταξη της περιοχής τους στο πολεοδομικό σχέδιο της Χαλκίδας και την απομάκρυνση των οχληρών για αυτούς εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα του ΧΥΤΑ. Επιπλέον τα μέλη του συλλόγου αυτού επιθυμούν και την κατεδάφιση ή την απαγόρευση ανέγερσης νέων οικιών από τους αφιχθέντες εκεί τσιγγάνους τα τελευταία έτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024