Καλλιθέα: Το όμορφο χωριό της Ευρυτανίας που είναι χτισμένο μέσα στο δάσος και έχει την καλύτερη θέα!

Το χωριό αυτό της Ευρυτανίας, η Καλλιθέα είναι σίγουρα ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά του νομού

2 Οκτωβρίου 2021

του/της Newsroom

Μόνο τυχαίο δεν είναι το όνοµα αυτού του χωριού, αφού από εδώ, σε υψόµετρο 993 µ., η πανοραμική θέα σε όλο το Καρπενήσι  (που απέχει μόλις 5 χλµ.) µοιάζει σαν από αεροπλάνο, ενώ το βλέµµα «σκαρφαλώνει» µέχρι το Βελούχι! Μιλάμε για την Καλλιθέα, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας.

Εξίσου όµορφη είναι και η διαδροµή µέσα στα έλατα µέχρι να ανηφορίσουµε… Το χωριό αυτό της Ευρυτανίας, η Καλλιθέα είναι σίγουρα ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά του νομού, καθώς εκτός των άλλων βρίσκεται ανάμεσα σε δάσος ελάτης στις ανατολικές πλαγιές του όρους Κώνισκος (βόρεια προέκταση της Καλιακούδας) και από αυτό περνάει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4.

Το χωριό

Φτάνοντας στο χωριό, θα σας εντυπωσιάσουν τα παλιά πέτρινα σπίτια αλλά και η πλατεία µε τον πλάτανο, η οποία προσελκύει πλήθος κόσµου στις 29 Αυγούστου, στο πανηγύρι της εκκλησίας του Ιωάννη του Προδρόµου. Κατά τα άλλα, ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το µοναδικό µαγαζάκι, της Κούλας και της Ρωξάνης, ό,τι πρέπει για µια στάση για καφέ αλλά και σπιτικό φαγητό!

Γνωρίστε επίσης τον Γαύρο, το χωριό της Ευρυτανίας με το παράξενο όνομα, τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά! (φωτο)

H πανοραμική θέα από την Καλλιθέα στο Καρπενήσι

Οφείλει το όνοµά της, το µαρτυρά εξάλλου, στη θέα προς την κοιλάδα του Καρπενησίου. Ποια είναι αυτή (η θέα); Δείτε στη φωτογραφία… Περήφανα έλατα που κατακλύζουν τις πλαγιές του όρους Κώνισκος και η πανοραμική εικόνας της πρωτεύουσα του νομού.

Με αφετηρία την Καλλιθέα μπορείτε να κάνετε μια υπέροχη οδική διαδρομή στην ευρυτανική γη και να δείτε χωριά και τοπία που θα σας εντυπωσιάσουν σε μια εμπειρία διαφορετική από τις άλλες!

Προτεινόμενη διαδρομή

Καλλιθέα – Μυρίκη – Άγιος Νικόλαος – Κλαυσί – Άγιος Ανδρέας – Μουζίλο – Ανιάδα – Σύγκρελλο

Μόλις 5,5 χλµ. από το Καρπενήσι, πείτε την πρώτη «καληµέρα» στους ντόπιους της Καλλιθέας και ξεκινήστε…

Πάρτε βαθιές βουνίσιες ανάσες και συνεχίστε για τη Μυρίκη (µέσω της Περιφερειακής Καρπενησίου) στους πρόποδες του βουνού Νεραϊδοβούνι, µε θέα που γαληνεύει βλέµµα και ψυχή.

Στον περίπατό σας, τα βήµατα θα σας φέρουν στον ναό της Αγίας Παρασκευής (χρονολογείται από το 1816).

Στον Άγιο Νικόλαο, η επόµενη στάση µέσω της επαρχιακής οδού, θυµηθείτε τις αντιδράσεις ενθουσιασµού που θα κάνετε όταν θα αντικρίσετε αυτό το διαµαντάκι που θυµίζει ελβετικό χωριό. Έλατα και καστανιές, κουκλίστικα σπίτια που συναγωνίζονται σε οµορφιά και καλοσυνάτοι κάτοικοι!

Σε περίπου 18 λεπτά (περίπου 14 χλµ. µέσω της Ε.Ο. Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας), θα έχετε φτάσει στο Κλαυσί, έναν ακόµη ονειρεµένο προορισµό που αγκαλιάζει η εύφορη κοιλάδα του Καρπενησιώτη, µε θέα το ποτάµι και τη Χελιδόνα. Ξαποστάστε στην πλατεία του χωριού, όπου εκτός από τη θέα απολαύστε παραδοσιακές γεύσεις ή εναλλακτικά ένα ζεστό ή κρύο ρόφηµα.

Τέσσερα χιλιόµετρα µακριά, θα διαβάσετε την ταµπέλα του Αγίου Ανδρέα, ένα πανέµορφο χωριουδάκι µε την οµώνυµη εκκλησία, πνιγµένο στο πράσινο (µάθαµε πως τους χειµερινούς µήνες, ο Άγιος «προστατεύει» τον έναν και µοναδικό κάτοικο). Μια ανάσα µακριά είναι το γραφικό Μουζίλο µε τον φρεσκοασβεστωµένο ναό Κοιµήσεως της Θεοτόκου και τους καλοκάγαθους κατοίκους.

Πολύ κοντά θα συναντήσετε τα χωριά Ανιάδα (λειτουργεί και ως ορµητήριο για πεζοπορία) και Συγκρέλλο (σε υψόµετρο 1.230 µ.), στις παρυφές της Καλιακούδας. Στον Συγκρέλλο αξίζει να ανηφορίσετε στην κορυφή του χωριού για το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024