Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας: Η «μάνα» που γαλούχησε άλλον έναν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη

Κατά τα εκατό χρόνια λειτουργίας του Σχολείου, πάρα πολλοί από τους αποφοίτους υπηρέτησαν και υπηρετούν την Εκκλησία ως κληρικοί όλων των βαθμών

11 Οκτωβρίου 2021

του/της Newsroom

Χαράς Ευαγγέλια, ακόμη μία φορά, για το Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας, σε πείσμα των δύσκολων καιρών. Στα κείμενα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Σχολείου, αλλά και σε Δελτία Τύπου τα οποία κατά καιρούς εκδίδει, είναι συχνότατες οι αναφορές στην μεγάλη προσφορά της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας στην Εκκλησία του Χριστού, στην πατρίδα μας, στην κοινωνία, στον κόσμο ολόκληρο. Ίσως, στους μη γνωρίζοντες, οι αναφορές αυτές να ακούγονται υπερβολικές. Τα γεγονότα, όμως, έρχονται τακτικότατα από μόνα τους, όχι μόνο να το επιβεβαιώσουν, αλλά και να μας ψέξουν, ίσως, διότι δεν επαινούμε την εκατόχρονη Σχολή όσο της αξίζει.

Κατά τα εκατό χρόνια λειτουργίας του Σχολείου, πάρα πολλοί από τους αποφοίτους υπηρέτησαν και υπηρετούν την Εκκλησία ως κληρικοί όλων των βαθμών. Και να που, για πολλοστή φορά, αποδεικνύεται του λόγου το αληθές. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε πέντε Μητροπολίτες οι οποίοι καλούνται να διαποιμάνουν ισάριθμες Μητροπόλεις. Ένας από τους πέντε, λοιπόν, είναι απόφοιτος της γεραράς Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας.

Πρόκειται για τον εψηφισμένο, πλέον, Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίο (κατά κόσμον Δημήτριο) Αντωνίου Τριανταφυλλίδη. Ο, κατά κόσμον, Δημήτριος Τριανταφυλλίδης υπήρξε μαθητής του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας κατά την δεκαετία του ’80. Τροφός σχολή του, λοιπόν, υπήρξε η Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, η «μάνα», όπως την αποκαλούσε ο μακαριστός Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, Δαμασκηνός Ζαχαράκης. Και είναι γνωστό ότι αυτή η «μάνα» υπήρξε η τροφός Σχολή και των νυν Μητροπολιτών Δράμας Παύλου και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα.

Ακόμη ένας, λοιπόν, ο τρίτος κατά χρονική σειρά, Μητροπολίτης που είναι ανάστημα της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, κοσμεί στις ημέρες μας την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να μην αναφερθούμε και σε αποφοίτους Μητροπολίτες του εξωτερικού, οι οποίοι υπηρετούν την Εκκλησία του Χριστού έξω από τα σύνορα της Ελλάδος.

Σύμπασα η σχολική κοινότητα του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας εκφράζει την συγκίνηση και την χαρά της για τον νέο Μητροπολίτη του ακριτικού Κιλκίς και είναι βέβαιοι ότι δεν ξεχνά το Σχολείο που τόσα του προσέφερε, το Σχολείο από το οποίο πέρασε για να οδηγηθεί στην Θεολογική Σχολή και στην υπηρεσία της Εκκλησίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024