Εξεταστική για γκάλοπ – κονδύλια: Με έρευνα από το 2015 απαντά η ΝΔ στην πρόταση της αντιπολίτευσης

Στήριξη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ από ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25

12 Οκτωβρίου 2021

του/της Newsroom

Σε πεδίο ολοκληρωτικής μάχης μετατρέπεται τελικά η σύγκρουση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και την πρότασή του να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή, που θα διερευνήσει τις χρηματοδοτήσεις των μέσων ενημέρωσης την τελευταία διετία εν μέσω πανδημίας, αλλά και την εταιρία δημοσκοπήσεων Opinion Poll.

Η κυβέρνηση απαντά στην πρόταση αυτή, την οποία ανακοίνωσαν ότι θα ψήφιζαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με δική της αντι-πρόταση που θα ζητά διεύρυνση της έρευνας από το 2015. Προτίθεται δε να περιλάβει την υπόθεση με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και την προσπάθεια χειραγώγησης του τηλεοπτικού τοπίου από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και τα κονδύλια που δόθηκαν επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης.

Ενδεικτική των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ότι «οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του Τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν. Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή».

Πάντως, η πρόταση της πλειοψηφίας, εφόσον τελικά κατατεθεί, σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει αυτή που ήδη έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, θα αναγκάσει τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης να επανεξετάσουν την τελική τους στάση και να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν την πρόταση που ζητά έρευνα από το 2015 έως σήμερα ή το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζει το χρονικό εύρος στην covid εποχή.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το νέο, αναθεωρημένο Σύνταγμα, εξεταστική επιτροπή μπορεί πλέον να συγκροτηθεί και από τη μειοψηφία της Βουλής, αρκεί η πρόταση να ξεπεράσει τις 120 θετικές ψήφους -μπορεί να συμβεί για δύο επιτροπές ανά κοινοβουλευτική περίοδο.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά κατά πολύ το όριο αυτό καθώς Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 έχουν ήδη δηλώσει δημόσια ότι θα υπερψηφίσουν.

Ωστόσο μια πιθανή κίνηση ρελάνς από την ΝΔ ίσως οδηγήσει κάποια απ’ τα κόμματα να αλλάξουν στάση «ακυρώνοντας» με τον τρόπο αυτό τις προοπτικές που έχει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να πιάσει το όριο των 120.

Σε κάθε περίπτωση η διαπίστωση θα γίνει με ξεχωριστές ψηφοφορίες για κάθε πρόταση εξεταστικής που θα κατατεθεί.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

16 Μαΐου 2024