Φάνης Σπανός: «Ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση»

Γιώργος Κελαϊδίτης: «Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ζωές στη Βόρεια Εύβοια»

13 Οκτωβρίου 2021

του/της Newsroom

Το πλαίσιο στο οποίο κινείται η Περιφερειακή Αρχή για να προετοιμαστεί για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένονται τις επόμενες ώρες -κυρίως στην Εύβοια- εξήγησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης 13 Οκτωβρίου 2021, στη συζήτηση που διεξήχθη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων.

Είχε προηγηθεί η έντονη κριτική της αντιπολίτευσης προς το πρόσωπό του, ζητώντας επίμονα απαντήσεις για το πώς προετοιμάζεται η Π.Α. να αντιμετωπίσει τα καιρικά φαινόμενα που θα εκδηλωθούν από αύριο (14/10).

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση γι’ αυτό που έρχεται

Έντονα επικριτική ήταν η στάση της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου προς το πρόσωπο του Φάνη Σπανού για όσα έγιναν και για όσα πρόκειται να έρθουν, ζητώντας επίμονα απαντήσεις για τον σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής.

Αρχικά ο Απόστολος Γκλέτσος σημείωσε πως «δεν έριξε καμιά μεγάλη βροχή τις προηγούμενες μέρες και μην βάλετε ακόμη την παράμετρο “καμένα”. Ρόλο έπαιξε ότι τα τελευταία επτά χρόνια δεν έγινε καμία αντιπλημμυρική ενέργεια. Δεν έχουν καθαριστεί από τους Δημάρχους -που φώναζαν για εναέρια μέσα- τα ρέματα, οι σχάρες, ενώ δεν έγιναν αντιπυρικές ζώνες έξω απ’ τα σπίτια».

Κοιτώντας τον Περιφερειάρχη ρώτησε: «Δεν σου έστειλαν αεροπλάνα. Που είναι οι δικές σας ενέργειες; Τι έκανες για τα περιαστικά; Είχες αλληλογραφία; Είσαι ο απόλυτος υπεύθυνος! Τώρα, όλον τον χειμώνα θα κατεβάσει το βουνό. Πόσους πνιγμένους θα έχουμε; Πόσοι θα διασωθούν;»

Ο κ. Γκλέτσος αναφέρθηκε επιπλέον και στην Επιτροπή Μπένου επισημαίνοντας το «έλλειμμα δημοκρατικότητας απ’ τον Μητσοτάκη, καθώς μιλάμε για κατάργηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το καταδικάζουμε και να δούμε μέχρι που θα φτάσει ο ξεπεσμός. Να τον χαίρεστε!»

Έπειτα, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης τόνισε πως μετράει το αποτέλεσμα. «Ο πολίτης της Εύβοιας το ζει καθημερινά στο πετσί του, όσο κι αν το ωραιοποιείτε. Δεν είναι μόνο οι φετινές πυρκαγιές και πλημμύρες. Φαίνεται πως το πάθημα δεν γίνεται μάθημα κι είναι επτά χρόνια που έχετε τα ηνία της Περιφέρειας. Δε γίνεται μετά από κάθε καταστροφή να γινόμαστε μάρτυρες μιας επικοινωνιακής διαχείρισης με φωτογραφίες και δελτία Τύπου. Είναι ελλειμματική η βοήθεια στην οποία προστρέχει ο πολίτης», είπε αρχικά.

Αναφερόμενος στα όσα λέχθηκαν από πλευράς Γ. Οικονόμου και Σ. Πέτσα, υπογράμμισε ότι «δεν είπε κανείς να τα βάλουμε με τον Θεό, με μας να τα βάλουμε. Όσο άχρηστος και αδαής να είσαι, δεν μπορεί να μην είναι η πλημμύρα φυσικό επακόλουθο της φωτιάς» και κλείνοντας σημείωσε τρία πράγματα προς τον κ. Σπανό: «Πιέστε το κεντρικό κράτος για τα σοβαρά αντιπλημμυρικά. Να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι αποζημιώσεις. Πολιτικά δε νομιμοποιούμε την Επιτροπή Μπένου. Τη θεωρούμε θεσμική εκτροπή. Το Π.Σ. έχει το πλαίσιο θέσεων και την ιδιότητα για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας».

Εκ μέρους της παράταξης της Κατερίνας Μπατζελή μίλησε ο Μάνος Γέμελος, ο οποίος τόνισε πως «η Περιφερειακή αρχή πιάστηκε αδιάβαστη παρ’ ότι ήξερε. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου, εφιαλτικού σεναρίου. Συμφωνείτε με τα όσα είπε ο κ. Πέτσας; Ποια η ουσιαστική συμβολή της Επιτροπής Μπένου; Τι άμεσα μέτρα θα πάρετε για τα φαινόμενα των προηγούμενων ημερών;»

Ο κ. Γέμελος σημείωσε ακόμη πως η Π.Α. χρησιμοποιεί για την επικοινωνία της δελτία Τύπου και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. «Για τα όσα είπε ο κ. Πέτσας δεν είδα κάποια ανάρτηση. Πως αντιλαμβάνεστε την επικοινωνία; Αν δεν αλλάξετε τακτική, θα κινηθούμε κι εμείς ανάλογα», είπε.

Στη συνέχεια ο Κώστας Μπασδέκης ξεκαθάρισε ότι «θα σας γίνουμε στενός κορσές όσον αφορά τις αρμοδιότητές σας. Κάποια έργα γίνονται αλλά είναι τριτεύουσας σημασίας. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους, γιατί κινείστε στην ίδια κατεύθυνση. Ο λαός είναι απ’ την άλλη πλευρά».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «εκτροπή» την Επιτροπή Μπένου, για την οποία «θα βγει στη συνέχεια ποια συμφέροντα εξυπηρετεί». Επιπλέον, σημείωσε πως υπάρχει απάντηση στη Βουλή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε Βουλευτές του ΚΚΕ στις 10 Σεπτεμβρίου 2021 πως δεν υπάρχει αίτημα στο Υπουργείο για αντιπλημμυρικά. «Αν αυτό αληθεύει, είναι έγκλημα», τόνισε.

Κλείνοντας, ανέφερε: «Τα παραμύθια του κ. Μπένου θα γυρίσουν μπούμερανγκ γιατί ο λαός σας πήρε χαμπάρι. Είναι πιθανό να θρηνήσουμε θύματα στις πλημμύρες. Καήκαμε χωρίς αέρα και θα πνιγούμε χωρίς νερό. Δεν έχετε σχέδιο προστασίας του λαού».

Απ’ την πλευρά του, ο Αντώνης Βούλγαρης τόνισε πως υπάρχει «σχέδιο να βγει από τη μέση το κράτος με τον Μπένο, για να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα, να αναπτύξει τα δικά του συμφέροντα. Είδαμε έναν άνθρωπο να λέει στους αυτοδιοικητικούς πως δεν ξέρουν τι είναι οι ΟΧΕ. Παρά τις όποιες αντιδράσεις, ο Περιφερειάρχης έκανε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Σας καταλογίζουμε ότι δεν αντιδράτε. Μιλάμε για συνταγματική εκτροπή και το κράτος αυτοεξευτελίζεται να είναι ο κ. Μπένος με αιρετούς πίσω του».

Μιλώντας προς τον Περιφερειάρχη, είπε ότι «ανέχεστε αυτή την κατάσταση γιατί είστε πολιτικό παιδί της ΝΔ, αλλά αυτό είναι ενάντια στα συμφέροντα της Εύβοιας. Το πληρώνει ο λαός της».

Τέλος, η Νίκη Πολυζώη υπογράμμισε ότι «αντί να μπει η αντιπλημμυρική προστασία ως προτεραιότητα, σφυρίζουν όλοι κλέφτικα και αδιάφορα. Έτσι καταλήξαμε εκεί που καταλήξαμε με μια απλή βροχόπτωση. Να δούμε τι θα γίνει με ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι καταστροφές από πλημμύρες είναι αποτέλεσμα του μοντέλου ανάπτυξης που υπάρχει, της χρεωκοπημένης αντιλαϊκής πολιτικής», ανέφερε και πρόσθεσε πως υπάρχει «διαρκής υποτίμηση της προστασίας του περιβάλλοντος, έλλειψη υποδομών και άναρχη δόμηση παντού».

Οι απαντήσεις της Περιφερειακής Αρχής

Γιώργος Κελαϊδίτης: «Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ζωές στη Βόρεια Εύβοια»

«Απ’ το 2018 μάς δόθηκε η αρμοδιότητα της πεδινής κοίτης. Δεκάδες χιλιόμετρα έχουν καθαριστεί και οι εργασίες έγιναν σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Κοινότητες. Με τους εργολήπτες που ξέρουν λεπτομερώς τις τοποθεσίες. Να μην ακυρώνουμε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε αρχικά ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης.

«Παρακολουθήσαμε κι εμείς τρομοκρατημένοι να πλημμυρίζουμε σε μισή ώρα. Ουρλιάζουμε και φωνάζουμε προς το κεντρικό κράτος. Θωράκιση θα υπάρξει απ’ τον επόμενο χειμώνα, αυτός θα είναι δύσκολος», ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, κάλεσε άπαντες να στηρίξουν τα Σώματα Ασφαλείας και τις Τοπικές Αρχές και κλείνοντας είπε: «Ναι, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ζωές στη Βόρεια Εύβοια. Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος για να ξέρει τι θα κάνει».

Φάνης Σπανός: «Ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση»

«Ο κ. Μπένος δεν έχει στερήσει από αρμοδιότητες τη Δημόσια Διοίκηση. Κάθε δημόσιος φορέας έχει κρατήσει την ισχύ του. Ο κ. Μπένος έχει έναν ρόλο, δεν είναι σε θέση να πάρει ευθύνες. Δουλειά της Επιτροπής είναι να κάνει τα πράγματα πιο γρήγορα και συνεκτικά. Τα ουσιαστικά και τα θεσμικά παραμένουν σε λειτουργία. Ανήκω στη σχολή που λέει ότι η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να μένει στα στενά όρια της αρμοδιότητάς της. Είμαστε παρόντες σε ό,τι αφορά τον τόπο μας. Πρέπει να ξέρουμε τι είναι αρμοδιότητα και τι πολιτική παρακολούθηση. Δεν είμαστε δημοσιογραφικού τύπου σχολιαστές των πάντων», ανέφερε αρχικά απαντώντας ο Περιφερειάρχης.

Ο Φάνης Σπανός παραδέχτηκε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να δείξει τα κακώς κείμενα, καθώς είναι η θεσμική της ευθύνη. «Η πραγματικότητα είναι ότι η δουλειά που έγινε δεν έχει προηγούμενο σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό ρεμάτων» υπογράμμισε και απαντώντας στον Κ. Μπασδέκη ανέφερε: «Ενταχθήκαμε σε πέντε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης με την 80/2021 απόφαση του Π.Σ. στις 24/8/2021. Αυτή πήγε στις 9/9/2021 και αφορά τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών. Δεν αφορά μόνο ένα Υπουργείο».

Έπειτα, τόνισε: «Όταν έχουν καεί 400.000 στρέμματα δεν μπορείς να έχεις ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση. Αυτά ξεκίνησαν στις 20 Αυγούστου και προχώρησαν σε μεγάλο βαθμό. Οι Τοπικές Αρχές μάς υπέδειξαν τα σημεία και κάναμε παρεμβάσεις άμεσα. Σε χρόνο ρεκόρ τα δύο Δασαρχεία της Εύβοιας προχώρησαν σε μελέτες για τα κορμοδέματα», ενώ για τις αποζημιώσεις σημείωσε ότι προχωρούν με γοργό ρυθμό.

Όσον αφορά τα φαινόμενα που πρόκειται να πλήξουν την περιοχή τις επόμενες μέρες, υπογράμμισε τα εξής: «Είμαστε σε διαρκή επαφή με την ΕΜΥ και άλλους φορείς, για να είμαστε προετοιμασμένοι στα σημεία που θα ξέρουμε 6-8 ώρες νωρίτερα που θα εκδηλωθούν φαινόμενα. Έχουμε αναπτυχθεί παντού. Δουλεύουμε εντατικά να ξεμπαζωθούν τα ρέματα. Αυτή τη στιγμή δουλεύουν 62 μηχανήματα καταδρομικά.

Είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή. Θα γίνει προληπτική απομάκρυνση με το 112 όπου ζητηθεί, πριν το ξέσπασμα των φαινομένων. Υπάρχει μηχανισμός φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, αν χρειαστεί. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε προφορικά και γραπτά για δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ για τυχόν απεγκλωβισμούς. Υπάρχει συνεννόηση και για εναέρια μέσα, αν χρειαστεί. Είπαμε και χτες στον Στυλιανίδη και στείλαμε και επιστολή να ενεργοποιηθεί και ο στρατός για γέφυρες Μπέλεϋ.

Ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν θέλουμε να τρομοκρατήσουμε κανέναν. Κατά προτεραιότητα να διασώσουμε είναι άνθρωπος, περιουσία, φύση. Όσο θα εξειδικεύεται το μετεωρολογικό, θα κατανέμονται και οι δυνάμεις. Θα δώσουμε ξανά όλες μας τις δυνάμεις», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Δείτε κι άλλες εικόνες απ’ τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Μαΐου 2024