Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη Χάρμαινα, στην Αμφισσα

Στην εκδήλωση παρενέβη διαδικτυακά η Λαογράφος, Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Πρόεδρος της Επιτροπής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης

5 Οκτωβρίου 2021

του/της Newsroom

Μία θαυμάσια εκδήλωση στα πλαίσια των «Φωκικών 2021», διοργάνωσε Δίκτυο Δελφών, το Επιμελητήριο Φωκίδας και το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας, το βράδυ της Κυριακής, 03 Οκτωβρίου 2021, στην πλατεία της Χάρμαινας με θέμα: Η Τέχνη της Βυρσοδεψίας και οι δυνατότητες ανάδειξης της παραδοσιακής συνοικίας της Χάρμαινας.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, κος Νικόλαος Κατσικούλης.

Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας, κος Βασίλειος Αυγερινός, ο οποίος προέβη σε ιστορική αναδρομή για τη συνοικία της Χάρμαινας και των παραδοσιακών επαγγελμάτων που άκμαζαν στο παρελθόν, στις διαδικασίες επεξεργασίας του δέρματος, στις χρήσεις των παραγόμενων παραδοσιακών προϊόντων και κυρίως ανέπτυξε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για τη σπουδαιότητα, της ανάδειξης της συνοικίας της Χάρμαινας, του προσανατολισμού στην χειροτεχνική γνώση, της ανάγκης ανασυγκρότησης της περιοχής με χρηματοδοτικά εργαλεία και πόρους και της δημιουργίας θεματικού πάρκου με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Στην εκδήλωση παρενέβη διαδικτυακά η Λαογράφος, Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Πρόεδρος της Επιτροπής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία τόνισε την ανάγκη επανάκαμψης της λαϊκής χειροτεχνίας στη Χάρμαινα με τη συνδρομή των σύγχρονων τεχνολογιών και της επιστήμης, ώστε να ενισχυθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, καθιστώντας βιώσιμες τις χειροτεχνικές επιχειρήσεις, προστατεύοντας και διαφυλάσσοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Την εκδήλωση επίσης παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Δελφών, κος Παναγιώτης Ταγκαλής, ο οποίος πήρε το λόγο αναφερόμενος στις δυσκολίες επίτευξης αυτού του εγχειρήματος αλλά και για την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των φορέων για την τουριστική κ επιχειρηματική ανάπτυξη του οικισμού της Χάρμαινας.

Στην εκδήλωση παρευρέθη ο Βουλευτής Φωκίδας, κος Ιωάννης Μπούγας, ο οποίος στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης των χειροτεχνικών επαγγελμάτων στην Άμφισσα και στην διυπουργική πρωτοβουλία για την ελληνική χειροτεχνία, που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση και συντονίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».  Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να ακολουθηθεί το μοντέλο για τις startups επιχειρήσεις από τον εντοπισμό των πρώτων υλών και τις τεχνικές και εστίες χειροτεχνίας σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τη δημιουργία μητρώου χειροτεχνών και από την κατάρτιση πιστοποιημένων προγραμμάτων σπουδών μέχρι την ισχυροποίηση του ελληνικού brand δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα προβολής της ελληνικής χειροτεχνίας.

Παρουσιάστηκε επίσης έκθεση φωτογραφίας από το ΠΚΦ με τίτλο «Χάρμαινα, άνθρωποι και τοπίο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024