Μόνη της θα σβήσει η Ελλάδα την «πυρκαγιά» στις τιμές της ενέργειας

Κόντρα στις ανατιμήσεις με εθνικά μέτρα

5 Οκτωβρίου 2021

του/της Newsroom

Ακόμη μια ευκαιρία για αντιπαράθεση του ευρωπαϊκού Βορρά με τον ευρωπαϊκό Νότο έδωσε η χθεσινή συζήτηση στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για τις επιπτώσεις που έχουν στις οικονομίες των κρατών μελών οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα.

Η Ελλάδα προσήλθε στο συμβούλιο με μια κοινή επιστολή των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος&Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, οι οποίοι ζητούσαν να αυξηθούν, με κοινή απόφαση, οι δημοπρασίες για δικαιώματα ρύπων, ώστε να συγκεντρωθούν πόροι και στην συνέχεια την δημιουργία ενός κοινού ταμείου για την αντιστάθμιση των ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση της Ελλάδας και αντίστοιχες που έκαναν η Ισπανία, η Γαλλία και άλλες χώρες συνάντησαν αντιδράσεις από τις βόρειες χώρες, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε την “πράσινη ατζέντα” που έχει υιοθετήσει η ΕΕ. Όπως ήταν φυσικό, μετά από την αντίδραση αυτή, η συζήτηση σταμάτησε.

Μετά το τέλος του συμβουλίου. τόσο ο πρόεδρος, Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Πασκάλ Ντόναχιου, όσο και ο επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά Θέματα Πάολο Τζεντιλόνι και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, εμφανίστηκαν απολύτως σύμφωνοι σε τρία σημεία:

– Συμφώνησαν με την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα δεν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, αλλά είναι αποτέλεσμα της ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης στις ευρωπαϊκές οικονομίες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε ο κορονοϊός.
– Αναγνώρισαν ότι οι ανατιμήσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
– Μετέφεραν την ομόφωνη γνώμη συμβουλίου ότι το φαινόμενο θα πρέπει να τύχει στενής παρακολούθησης και από τα κράτη μέλη, αλλά και από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Παρόλα αυτά, παρέπεμψαν την συζήτηση για την λήψη κοινής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μέλλον. Πρώτος σταθμός θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις στις 21 και 22 του μήνα. Ο κ Τζεντιλόνι μίλησε και για μια “εργαλειοθήκη” μέτρων που θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας.

Όταν ρωτήθηκε όμως σχετικά με την ετοιμότητα αυτής της “εργαλειοθήκης”, ο Ιταλός επίτροπος αρκέστηκε να πει ότι το θέμα είναι πολύ πολύπλοκο, καθώς κάθε κράτος μέλος έχει διαφορετικό μίγμα καυσίμων που χρησιμοποιεί και ότι πολλά κράτη μέλη έχουν προτείνει μέτρα τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν. Δεν διακινδύνευσε όμως να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι και την ολοκλήρωσή και κυρίως την εφαρμογή της συγκεκριμένης “εργαλειοθήκης”.

Κόντρα στις ανατιμήσεις με εθνικά μέτρα

Μετά την εξέλιξη αυτή, το κύμα των ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με καθαρά εθνικές πρωτοβουλίες, δηλαδή με το ειδικό επίδομα για το φυσικό αέριο, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης το οποίο θα έχει αλλαγή των κριτηρίων ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι αλλά και την επίσης ειδική επιδότηση για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία θα διευκρινιστούν στις λεπτομέρειες τους τις επόμενες δύο εβδομάδες, φιλοδοξούν να απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος από τις μεγάλες ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο κατά 130%. Σε 10 ημέρες θα αρχίσει να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου θα είναι αυξημένη κατά περίπου 25%, φτάνοντας στα 1,1 ευρώ το λίτρο από 0,80 ευρώ το λίτρο πέρσι. Τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς την επιδότηση θα είχαν αύξηση έως και 50%.

Πηγή: capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ