Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Από ποιες παθήσεις προστατεύουν τα αντιοξειδωτικά που περιέχει

Βασικό χαρακτηριστικό του καφέ, εκτός από την καφεΐνη που περιέχει, είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες. 

1 Οκτωβρίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Στον καφέ έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 1.000 ουσίες που χαρακτηρίζονται ως «αντιοξειδωτικά». Δεν αποτελεί έκπληξη, επομένως, το έντονο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τη μελέτη των ιδιοτήτων του καφέ στην υγεία του ανθρώπου.

Οι κύριες αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών και είναι τα διτερπένια (καφεστόλη και καχεόλη) και τα χλωρογενικά οξέα. Η ποικιλία, το ψήσιμο των καρπών και ο τρόπος παρασκευής του ροφήματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική συγκέντρωση του καφέ σε αντιοξειδωτικά.

Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη στη Νορβηγία, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ ημερησίως συνεισέφερε κατά 64% στην συνολική καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών, σε αντίθεση με συνεισφορά μόλις 10% και 2,3% από φρούτα και λαχανικά, αντίστοιχα!

Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστά για τη δράση τους κατά της «οξείδωσης» του σώματός μας, η οποία συμβάλλει στην εμφάνιση νοσημάτων, όπως:

  • Καρδιαγγειακά
  • Καρκίνος
  • Νευροεκφυλιστικές ασθένειες (νόσος Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ)
  • Οι δράσεις των αντιοξειδωτικών του καφέ εστιάζονται επίσης στην προστασία του τοιχώματος των αγγείων και στον έλεγχο της οξείδωσης της «κακής» LDL χοληστερόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024