Πεζοπορία στη Στενή Ευβοίας – Τα μονοπάτια και το αισθητικό δάσος

Eνα καταπράσινο χωριό στις παρυφές της Δίρφυος, ιδανικός τόπος για πεζοπορικές διαδρομές

6 Οκτωβρίου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Τώρα που ο καιρός είναι ακόμα ζεστός και οι βροχές δεν έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, η πεζοπορία είναι μία από τις καλύτερες δραστηριότητες για το Σαββατοκύριακό σας.

Είτε πρόκειται για τεχνική πεζοπορία που θέλει αντοχή και γνώσεις είτε για απλό χαλαρό περπάτημα πάρτε τους φίλους σας και απολαύστε ένα διήμερο μέσα στη φύση. Το γραφικό χωριό της Στενής στην Εύβοια είναι μια πολύ καλή επιλογή. Απέχει από την Αθήνα μόλις από 107 χλμ και είναι σκαρφαλωμένο στα 450 μ. υψόμετρο στην πλαγιά της Δίρφυος, είναι πνιγμένο στο πράσινο, έχει βρύσες και τρεχούμενα νερά και διασχίζεται από ένα μικρό ρέμα.

Ξεκινήστε γνωρίζοντας πρώτα το χωριό, και δεν μπορείτε να γνωρίσετε ένα χωριό εάν δεν επισκεφθείτε το σημείο αναφοράς του, την πλατεία του. Η πλακόστρωτη πλατεία της Στενής με τα μεγάλα πλατάνια και τη βρύση, φιλοξενεί από καφενεδάκια μέχρι ταβερνάκια -με εξαιρετικό παϊδάκι- και είναι μια καλή αφετηρία για να ανακαλύψετε τις ομορφιές της, την Πάνω και την Κάτω Στενή και τον οικισμό του Πύργου ή Σκουντέρι (το παλιό χωριό), τις βρύσες και το ρέμα της.

Για μικρές περιπατητικές διαδρομές περιοριστείτε στα στενά του χωριού, χαζέψτε τα σπίτια και τις περιποιημένες αυλές, τα τρεχούμενα νερά και τις βρύσες. Η πιο γνωστή είναι η «βρύση του γιατρού», λίγα μόλις μέτρα μακριά από την πλατεία, εδώ συνήθως υπάρχουν κιόσκια με τοπικά προϊόντα και συνεχίστε με χαλαρές αλλά κάπως μεγαλύτερες πεζοπορικές διαδρομές στις γύρω περιοχές. Ένα περίπου χιλιόμετρο μακριά από τη Στενή με κατεύθυνση προς τα Καμπιά βρίσκεται τμήμα ενός αρχαίου τείχους που πιθανολογείται πως ανήκε σε ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Για πιο μεγάλη βόλτα μπορείτε να περπατήσετε μέχρι το σπηλαιοεκκλησάκι της Αγίας Κυριακής έξω από τα Καμπιά, πάνω στη ρεματιά του Παλιόμυλου ή ακόμα και μέχρι τον Ενετικό Πύργο στην περιοχή Σκουντέρι, κοντά στο ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής γύρω στα 5-6 χλμ από την Κάτω Στενή. Ανάμεσα σε Στενή και Λούτσα βρίσκεται και το βυζαντινό εκκλησάκι της Παλαιοπαναγιάς που επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε περπατώντας. Εκεί όμως που πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσετε, είναι στο Αισθητικό Δάσος της Στενής, στις πλαγιές της Δίρφυος. Είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura και είναι πραγματικά πανέμορφο, με τρεχούμενα νερά, φαράγγια, πλατάνια, καστανιές, έλατα, δρυς, παιώνιες και αγριολούλουδα που ευωδιάζουν.

Αν τώρα σας ενδιαφέρουν πιο μεγάλες και πιο challenging πεζοπορίες η Στενή έχει και από αυτές. Τα βασικά μονοπάτια που ανεβαίνουν στο βουνό της Δίρφυος και ξεκινούν από τη Στενή είναι δύο. Tο Σ1 που φτάνει στην κορυφή περνώντας από το καταφύγιο και το Σ2 που τερματίζει σε αυτό ενώ υπάρχει ακόμη ένα, το Σ3 που βγάζει στο Ξεροβούνι που βρίσκεται αντικριστά με την κορυφή της Δίρφυος. Οι πιο τολμηροί από εσάς μπορείτε να επιλέξετε το Σ1, η διαδρομή μέχρι το καταφύγιο του ΕΟΣ Χαλκίδας «Μιχάλης Νικολάου» στα 1120 μ. υψόμετρο είναι περίπου 8 χλμ και από εκεί υπολογίστε άλλες δυόμιση ώρες για να φτάσετε στην κορυφή.

Το μονοπάτι ξεκινάει από το γήπεδο και μπαίνει σε ένα υπέροχο δάσος με έλατα, κουμαριές και σκίνα. Στην πορεία σας θα συναντήσετε την πηγή «Συκάμινο» η οποία αναβλύζει στη ρίζα ενός βράχου, θα περπατήσετε στον χωματόδρομο που ένωνε παλιά τα χωριά της Στενής με αυτά από την πλευρά του Αιγαίου, ενώ λίγα χιλιόμετρα μετά θα μπείτε στον Ελατιά, ένα πυκνό ελατόδασος όπου μετά από μισή ώρα περίπου περπάτημα το μονοπάτι θα σας βγάλει στο Καταφύγιο. Εδώ μπορείτε να ξεκουραστείτε -ή ακόμα και να περάσετε το βράδυ σας- πριν συνεχίσετε την ανηφορική σας διαδρομή μέχρι την κορυφή Δέλφι -η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη. Στο γυρισμό, από το Καταφύγιο και μετά, μπορείτε εναλλακτικά να πάρετε το μονοπάτι Σ2 και να φτάσετε στη Στενή μέσα από ένα δάσος με καστανιές και πλατάνια. Η διαδρομή Σ3 προς το Ξηροβούνι είναι επίσης υπέροχη.

Εκτός από πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές η περιοχή της Στενής προσφέρεται και για αναρρίχηση. Λίγο έξω από το χωριό, το Καραούλι, ο μεγάλος βράχος, φρουρός της περιοχής, είναι ιδανικό σημείο για αναρρίχηση και δίνει εξαιρετική θέα. Το Ξεροβούνι επίσης έχει καλό αναρριχητικό πεδίο όπως και τα Καμπιά. Την περιοχή αγαπούν και όσοι ασχολούνται με το mountain bike, η διαδρομή Big Bear είναι από τις πιο γνωστές.

Διαμονή
Hotel Στενή: έχει όμορφη θέα στο χωριό αλλά και στο βουνό, τα δωμάτια είναι περιποιημένα ενώ διαθέτει καφέ -μπαρ (2228051221).
Ξενώνας Βασιλική: διαθέτει απλά δωμάτια, σουίτες και ένα διαμέρισμα που μπορεί να φιλοξενήσει παρέες ή οικογένειες. Οι χώροι είναι ζεστοί και περιποιημένοι (2228051583).

Φαγητό
Ο Πλάτανος: κρεατοφαγία και κλασικά καλοφτιαγμένα ορεκτικά (6907668173, Τρ. Κλειστά).
Η Βρύση του Γιατρού: ψησταριά προσανατολισμένη στο κρέας, με όμορφη αυλή και τραπέζια κάτω από τα πλατάνια (6977423482).

Καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου»: 2221025230, 2221025279, eoschalkidas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024