Τι αναφέρει για τις διμερείς σχέσεις το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ριάντ

27 Οκτωβρίου 2021

του/της Newsroom

Κοινό ανακοινωθέν εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία, στο οποίο γίνεται πλήρης αναφορά των διμερών επαφών και των συμπερασμάτων τους.

Αναφέρεται η συνομολόγηση των κοινών ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και η ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά αλλά και διεθνή ζητήματα.

Επισημαίνεται ότι οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας δεν περιορίζονται στο πολιτικό πεδίο αλλά διαπνέουν θέματα οικονομίας, εμπορίου, επενδύσεων, άμυνας, ασφάλειας, πολιτισμού και τουρισμού. Γι αυτό και στο πλαίσιο των διμερών επαφών αναζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των δεσμών αυτών και εξειδίκευσης των πεδίων της συνεργασίας.

Υπογραμμίζεται η σημασία του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Σ. Αραβίας για την ενίσχυση των δεσμών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και επισημαίνεται ότι εξετάστηκαν βήματα για την προαγωγή επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων συνδεσιμότητας. Αναφορά γίνεται βεβαίως και στη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Και οι δυο πλευρές όπως αναφέρεται, επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της ασφάλειας και της σταθερότητας με βάση τις θεμελιώδεις αρχές σεβασμού του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε θαλάσσιες ζώνες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας καθώς και την υποχρέωση αποχής από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Πρωτοβουλίες για τον Τουρισμό αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν ψηλά στην ατζέντα των διμερών επαφών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024