Ε. Μυτιληναίος: Η Ευρώπη απέτυχε να υπολογίσει σωστά τον ρόλο του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τον ίδιο θα απαιτηθεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρις ότου υπάρξει ικανή δυναμικότητα ανανεώσιμης ενέργειας

1 Νοεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Οι πολιτικοί της Ευρώπης απέτυχαν να υπολογίσουν σωστά το ρόλο του φυσικού αερίου στην πράσινη μετάβαση, που σημαίνει ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο επικεφαλής της Mytilineos, Ε. Μυτιληναίος.

Με αφορμή τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι τέτοιες διαταραχές οφείλονται στη λανθασμένη αντιμετώπιση από τους πολιτικούς του ρόλου του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης και της ανάγκης για ενίσχυση των αποθηκευτικών χώρων για την βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.

Κανείς δε θέλει να μιλήσει για αυτό, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι εν μέσω της έμφασης που δίνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ευρώπη δε θέλει να χρηματοδοτήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα υπάρχει αρκετό αέριο.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι έχουν υποτιμηθεί πλήρως τα πιθανά προβλήματα μια ενεργειακής κρίσης, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πιο πέρα, εάν οι πολιτικοί δεν πουν στον κόσμο ότι αυτό θα κοστίσει πολλά χρήματα, τρισεκατομμύρια.

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα διαρκέσει δεκαετίες και απαιτεί επενδύσεις σε δίκτυα εξοπλισμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις στιγμές που ο άνεμος δεν φυσάει ή ο ήλιος δεν λάμπει, πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα απαιτηθεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρις ότου υπάρξει ικανή δυναμικότητα ανανεώσιμης ενέργειας, επαρκής πρόοδος της τεχνολογίας για εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας αλλά και οι αναγκαίες ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως στόχο να καταστήσει την Ένωση των 27 κρατών μελών ανθρακικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Ωστόσο καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στη Γλασκώβη για τη σύνοδο COP26 για το κλίμα, η Μυτιληναίος ανησυχεί ότι δεν γίνονται επαρκείς προσπάθειες για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Πρέπει να συνεχίσουμε να την προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση, αλλά για να δούμε αυτήν την μετάβαση δε θα πρέπει στο μεσοδιάστημα να πεθάνουμε από το κρύο, κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024