Γ. Σαρακιώτης: «Η πανδημία καλπάζει και το Νοσοκομείο Λαμίας δίνει τη μάχη χωρίς τις 7 κλίνες Μ.Ε.Θ. του Νιάρχος»

Η τοποθέτηση του Βουλευτή

29 Νοεμβρίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Για ποιο λόγο δεν έχουν καταστεί έως σήμερα λειτουργικές οι επτά κλίνες Μ.Ε.Θ. που χορηγήθηκαν αρκετούς μήνες πριν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και πότε προγραμματίζεται αυτές να λειτουργήσουν, ρωτά τον Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη με νεότερη παρέμβασή του σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως υπογραμμίζει στο κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασής του, από τον Ιούλιο του 2020 υπήρχαν σχετικές δημόσιες εξαγγελίες για τη χορήγηση αυτών των κλινών, ενώ από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους αναφέρθηκε δημοσίως ότι αυτές «παραδόθηκαν προς λειτουργία», προκειμένου το Νοσοκομείο Λαμίας να κατορθώσει να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των σχετικών υγειονομικών αναγκών. Εντούτοις, δέκα (10) μήνες μετά οι επτά (7) κλίνες Μ.Ε.Θ. παραμένουν μη λειτουργικές με αποτέλεσμα η εν λόγω δευτεροβάθμια μονάδα υγείας να καλείται να αντέξει χωρίς αυτές την επιπρόσθετη πίεση που ήδη υφίσταται και πιθανώς θα συνεχίσει να δημιουργείται μετά και τη νέα τροπή που λαμβάνει η πανδημία.

Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αφήνει αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από πλευράς της Κυβέρνησης γεγονός το οποίο έχει αντίκτυπο και στη Φθιώτιδα. Ειδικότερα, της καταλογίζει ευθύνες για την εκπομπή ενός σήματος γενικευμένης χαλάρωσης, για την ασθενική εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των δομών του κοινωνικού κράτους που δύναται να δράσουν στην κοινότητα και στην κατεύθυνση της προσπάθειας άμβλυνσης των ενδοιασμών όσων παραμένουν ανεμβολίαστοι, καθώς και για τη μη ουσιαστική ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό.

Ο κ. Σαρακιώτης δεν αρκέστηκε μόνο στην κριτική, που ως εκ του ρόλου του οφείλει να ασκεί, αλλά έθεσε εκ νέου υπ’ όψιν τις προτάσεις που είχε διατυπώσει προς το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο προηγούμενης κοινοβουλευτικής παρέμβασης (υπ’ αριθ. πρωτ. 5300/24-03-2021 ερώτηση). Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, από την πρώτη στιγμή ο Βουλευτής Φθιώτιδας έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ανάπτυξης κλινών Μ.Ε.Θ. στο Νοσοκομείο Λαμίας, με ερώτησή του στη Βουλή (υπ’ αριθ. πρωτ. 7625/23-06-2020 ερώτηση), ενώ πιο πρόσφατα ένωσε τη φωνή του με την κραυγή αγωνίας του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, θέτοντας υπ’ όψιν του αρμοδίου Υπουργείου (υπ’ αριθ. πρωτ. 3960/24-09-2021 αναφορά) τις ανησυχίες του εν λόγω θεσμικού φορέα και τις προειδοποιήσεις του σχετικά με την έγκαιρη προετοιμασία του νοσηλευτικού ιδρύματος εν όψει και της κρίσιμης περιόδου που ακολουθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024