ΜΑΖΙ | ENSEMBLE (ΔΙΓΛΩΣΣΟ)

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ, JEAN-MARIE HOFFMANN

25 Νοεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Κείμενα-Υπεύθυνη έκδοσης: Μυρτώ Αντωνοπούλου

Επιμέλεια κειμένων: Φανή Παπαγεωργίου

Μετάφραση στα γαλλικά: Isabelle Godard

Art direction: Παντελής Βιταλιώτης

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Εκδόσεις IANOS, 2021

ISBN: 978-618-5141-95-0

Σελ. 304

Διαστάσεις: 23cm x 29cm

Τιμή: 39.00€

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις IANOS το ελληνογαλλικό βιβλίο «Μαζί | Ensemble» των Στέλιου Παρλιάρου και Jean-Marie Hoffmann, που περιλαμβάνει 60 συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, εμπνευσμένες από την ελληνική και τη γαλλική κουζίνα. Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Πληροφορίες ΕΔΩ.

Περίληψη βιβλίου 

Ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, οι δρόμοι του γνωστού ζαχαροπλάστη και του σεφ της γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα συναντήθηκαν και από την πρώτη κιόλας γνωριμία τους ο Στέλιος Παρλιάρος και ο Jean-Marie Hoffmann κατάλαβαν πόσο πολλά είναι αυτά που τους ενώνουν. Δυο άνθρωποι με το ίδιο πάθος γι’ αυτό που κάνουν, τον ίδιο ενθουσιασμό για τη ζωή, την ίδια ανάγκη να γεννούν νέες ιδέες. Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσουν από κοινού ένα βιβλίο!

Το βιβλίο απευθύνεται σε Έλληνες που αγαπούν τη γαλλική κουζίνα, σε Γάλλους που θέλουν να ανακαλύψουν την ελληνική μαγειρική, αλλά και σε όποιον αγαπά την κουλτούρα της γαστρονομίας. Ο Στέλιος και ο Jean-Marie έφτιαξαν από 30 εντυπωσιακές συνταγές ο καθένας, οι οποίες συνδυάζουν τεχνικές και προϊόντα από τις δύο χώρες. Βγήκαν μαζί για ψώνια, επέλεξαν υλικά, μαγείρεψαν, έστησαν τα πιάτα. Και συνειδητοποίησαν πόσο ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα όταν ποντάρεις στο ΜΑΖΙ!

Στις σελίδες του ξεχωριστού αυτού βιβλίου, ο Στέλιος Παρλιάρος και ο Jean-Marie Hoffmann ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τη γαστρονομία στην Ελλάδα και στη Γαλλία, εντοπίζουν τις διαφορές ανάμεσα στις δύο κουλτούρες, μοιράζονται τα αγαπημένα τους υλικά, αποκαλύπτουν τον τρόπο που διαμόρφωσαν τη δική τους ταυτότητα στη ζαχαροπλαστική και μαγειρική αντίστοιχα. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από καθημερινές στιγμές των δύο πρωταγωνιστών πλαισιώνει αυτή την ξεχωριστή έκδοση.

Βιογραφικά

O Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.

Το 1982 δημιουργεί το «fresh» αλλάζοντας τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες και εκδίδει βιβλία ζαχαροπλαστικής που εντυπωσιάζουν με την αισθητική τους.

Η ενασχόλησή του με τον Τύπο ξεκινάει τη δεκαετία του ’90, όταν αποκτά δικές του στήλες στα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας συνταγές για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ».

Τον Μάιο του 2010 κυκλοφορούν από την «Καθημερινή» οι «Γλυκές Ιστορίες» που φέρουν την υπογραφή του. Είναι το πρώτο περιοδικό ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα κι ένα αληθινό εκδοτικό φαινόμενο με μηνιαία κυκλοφορία που αγγίζει τα 100.000 φύλλα. Το 2014 το περιοδικό μετονομάζεται σε «Γλυκές Αλχημείες».

Σήμερα, το περιοδικό κυκλοφορεί ως ένθετο με την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» κάθε δύο μήνες και συνεχίζει να μας διδάσκει την τέχνη της υψηλής ζαχαροπλαστικής κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της οικιακής μας κουζίνας.

Ο Jean-Marie Hoffmann γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1981, αλλά μεγάλωσε στη Γαλλία από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Γάλλο. Έτσι, άρχισε να μοιράζει την αγάπη του ανάμεσα στις δύο χώρες από πολύ μικρή ηλικία.

Είναι αρχιμάγειρας στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα από το 2004. Με τις μαγειρικές του ικανότητες, έχει υπηρετήσει 5 Πρέσβεις. Σπούδασε τη μαγειρική τέχνη στη Γαλλία, στην περιοχή του Bordeaux.

Η νίκη του στον διαγωνισμό «Καλύτερος μαθητευόμενος μάγειρας της Νοτιοδυτικής Γαλλίας» το 2002, τον οδήγησε στον «Εθνικό διαγωνισμό για τον καλύτερο μαθητευόμενο μάγειρα της Γαλλίας». Εργάστηκε στην περιοχή του Bordeaux σε εστιατόρια αναγνωρισμένα από τον οδηγό Michelin.

Από το 2004 που ανάλαβε τις κουζίνες της γαλλικής Πρεσβείας, συνεχίζει να δημιουργεί και να εργάζεται δίπλα σε σεφ για να διοργανώσει events, να δίνει μαθήματα σε σχολές και να προωθεί τη γαστρονομία της Γαλλίας και της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024