Ο ΕΛΓΑ τροποποιεί διαδικασίες για να αποζημιωθεί σε μεγάλη έκταση ζωικό και φυτικό κεφάλαιο της βόρειας Εύβοιας

Ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε πως για τις κατεστραμμένες συκιές έχει γίνει αίτημα στην Ευρώπη για αποζημίωση ύψους 1.800.000 ευρώ

26 Νοεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Στην επανεξέταση των πορισμάτων των κτηνοτρόφων της βόρειας Εύβοιας που βγήκαν εκτός αποζημιώσεων περνά ο ΕΛΓΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τη Χαλκίδα ο πρόεδρος, Ανδρέας Λυκουρέτζος.

Σε συνάντηση εργασίας που είχαν μαζί με τον Περιφερειάρχη Στερεάς, Φάνη Σπανό, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμο Κεδίκογλου, τους συνεργάτες τους και παραγωγικούς φορείς ανακοινώθηκαν τα σχέδια για εκείνους που δεν είχαν δηλώσει όλα τους τα ζώα και τις αγροτικές καλλιέργειές τους.

Την απόφαση να τροποποιήσει το άρθρο 17 του οργανισμού ώστε να πάρουν αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι που τα πορίσματά τους κρίθηκαν προβληματικά, αλλά και οι πολίτες που είχαν καλλιέργειες αδήλωτες στον ΕΛΓΑ, ανακοίνωσε σήμερα από τη Χαλκίδα ο πρόεδρος του, Ανδρέας Λυκουρέτζος.

Όπως δήλωσε θα αναθεωρηθούν διαδικασίες ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες. Για το ζωικό κεφάλαιο ο Οργανισμός σχεδιάζει να αποζημιώσει την ζημιά σε όλη της την έκταση. Όσον αφορά στο φυτικό έχει γίνει καταγραφή του δορυφορικά και οι μη εγγεγραμμένοι στον ΕΛΓΑ θα λάβουν τελικά αποζημίωση όχι όμως στην έκταση που θα λάβουν οι ασφαλισμένοι.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκε ο δήμαρχος Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, Γίωργος Τσαπουρνιώτης, ο οποίος έθεσε τρία ζητήματα. Το πρώτο, αφορά τους ελαιοπαραγωγούς, το δεύτερο, τους συνταξιούχους που η κρατική αρωγή δεν τους πλήρωσε και το τρίτο, το πρόβλημα που επικρατεί κυρίως στη δημοτική ενότητα Κηρέως και αφορά τις ζημιές σε καλλιέργειες και ζώα από τα αγριογούρουνα. Στο σημείο αυτό έκκληση προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ έκανε με δάκρυα στα μάτια η κτηνοτρόφος, Βασιλική Χριστοδούλου, ζητώντας από τον ίδιο και τον κο Κεδίκογλου να επιτρέπεται για όλη τη χρονιά το κυνήγι στο αγριογούρουνο.

Ο κ. Λυκουρέτζος σε όλα αυτά απάντησε, ότι για τους ελαιοπαραγωγείς οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις θα γίνουν την άνοιξη του ΄22 κι αυτό γιατί τότε θα φανούν ποια δέντρα έχουν πάθει πραγματική ζημιά. Για τους συνταξιούχους που δεν αποζημιώθηκαν αυτό είναι θέμα πλατφόρμας της αρωγής. Θα το εξετάσουν όμως με επιείκεια, όπως θα κάνουν και με τους ανασφάλιστους. Για τις αποζημιώσεις από ζημιές στα αγριογούρουνα θα πρέπει να βρεθούν χρήματα, γιατί τώρα δεν υπάρχουν. Το θέμα του κυνηγιού το έχουν συζητήσει και με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά για την ώρα δεν υπάρχουν απαντήσεις.

Ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε πως για τις κατεστραμμένες συκιές έχει γίνει αίτημα στην Ευρώπη για αποζημίωση ύψους 1.800.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 200 ευρώ ανά στρέμμα. Για την έλλειψη των ζωοτροφών και τις υψηλές τιμές, λόγω μεταφορικών ο κ. Κεδίκογλου είπε πως υπάρχει πρόθεση από πλευράς Υπουργείου να αξιοποιηθούν δημόσιες γαίες για καλλιέργεια ζωοτροφών και να μειωθούν οι εισαγωγές. Επίσης, έκανε γνωστό πως η σημερινή σύσκεψη προέκυψε μετά από δικό του αίτημα για τροποποίηση του άρθρου 17 του Οργανισμού.

Από την πλευρά της Αντιπεριφέρειας Εύβοιας και του Γιώργου Κελαϊδίτη ανακοινώθηκε πως υπάρχει λύση για εξεύρεση ζωοτροφών, ώστε να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι για έξι μήνες. Αρχές του έτους θα είναι έτοιμο για να λειτουργήσει.

Στην σύσκεψη επίσης παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Αποστολόπουλους, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και αρμόδια για θέματα της Βόρειας Εύβοιας, Μαρία Αναγνώστου, ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης, οι βουλευτές Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Δημήτρης Βουρδάνος, κτηνοτρόφοι και  υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024