Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Χαλκίδος

Τον θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου, αναφερθείς πρωτίστως στο βίο του Ιερού Χρυσοστόμου και στην ιεραποστολική αγάπη του

14 Νοεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Με την επιβαλλόμενη εκκλησιαστική τάξη και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας του πληθυσμού από την πανδημία του κορωνοϊού covid-19, τιμήθηκε στη Χαλκίδα η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, μεγάλου πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας, του Οποίου το ιερό όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Το εσπέρας της Παρασκευής 12 Νοεμβρίου 2021 τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων του Σεβασμιώτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Αντωνίου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ωρεών κ. Φιλοθέου-Αρχιγραμματέως της Ι.Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Ρωγών κ. Φιλοθέου, με τη συμμετοχή Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Στον Εσπερινό παρέστησαν οι Δικηγόροι της Πόλεώς μας, με προεξάρχοντα τον Πρόεδρό τους κ. Δημήτριο Γκίκα, για να τιμήσουν, με την καθιερωμένη Αρτοκλασία, τον Προστάτη Άγιό τους, τον Ιερό Χρυσόστομο, όπως και ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, ο Δήμαρχος Μεσσαπίων-Διρφύων κ. Γεώργιος Ψαθάς, η Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδος κ. Σπύρος Αθανασίου.

Λίγο πριν της Απόλυση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος ευχήθηκε εγκάρδια στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη με λόγους αδελφικής αγάπης, ενώ, αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς, μνημόνευσε συγκινημένος τον μακαριστό προκάτοχό του, Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο (Βέργη) και κάλεσε όλο τον Κλήρο και τον Λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος να λάβουν παράδειγμα από τον εγγυητή των αμαρτωλών, Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και να καλλιεργούνται συνεχώς στις αρετές της ταπεινώσεως, της αγάπης και της προσευχής.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Εσπερινό από το διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=8uGxmr8H1B0

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 εψάλη ο Όρθρος και ετελέσθη το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντων του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, συμπροσευχομένων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου και του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου-Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη συμμετοχή των Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου-Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Νικηφόρου Ευσταθίου-Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και Διευθυντού του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Αρρένων, Θεοφυλάκτου Τσαγκάρη-Προϊσταμένου της Ενορίας Ευαγγελιστρίας Χαλκίδος και Υπευθύνου του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου, Χρυσοστόμου Καλύβα-Ιερατικώς Προϊσταμένου της Ενορίας Αγ. Νικολάου Χαλκίδος και Γραμματέως της Ι. Μητροπόλεως, του Πρωτοπρεσβ. Αθανασίου Τρίκκα-Εφημερίου του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, του Αρχιδιακόνου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου π. Δαμασκηνού Γεννηματά και των Διακ. Νικολάου Πριμηκύριου, Ευγενίου Τσάλλά και Ανέστη Δανέλη.

Τον θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου, αναφερθείς πρωτίστως στο βίο του Ιερού Χρυσοστόμου και στην ιεραποστολική αγάπη του για κάθε μέλος της Εκκλησίας και τους αγώνες του υπέρ αυτών, όπως και εν συνεχεία στον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας.

Στη Θεία Λειτουργία, μεταξύ των εκκλησιασθέντων πιστών, παρέστησαν ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης ο Περιφεριάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, ο τ. Υπουργός κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγος Δημήτριος Κωσταρέλος, ο Διευθυντής Αστυνομικής Διευθύνσεως Ευβοίας κ. Απόστολος Κουφός, ο Λιμενάρχης Χαλκίδος Αντιπλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Φλουρής, η Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. Γρηγόριος Δάσκος, ο τ. Δήμαρχος Χαλκιδέων και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΝΕ κ. Χαράλαμπος Μανιάτης κ.ά.

Προ της Απολύσεως, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, εκφράζοντας και τα αισθήματα των συμπαρισταμένων Αρχιερέων, ευχήθηκε αδελφικά στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για την ονοματική του εορτή και για τη συμπλήρωση είκοσι ετών αρχιερατείας, ενώ αμέσως μετά ο εορτάζων, Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος, ευχαρίστησε τους αγίους αρχιερείς, συνεχάρη τον π. Νικηφόρο για τον μεστό νοημάτων λόγο του και με συγκίνηση απευθύνθηκε ευγνωμόνως προς όλα του τα πνευματικά παιδιά, τους Κληρικούς και λαϊκούς της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων για την παρουσία και την αγάπη τους για τα ονομαστήριά του και ευχήθηκε με γεμάτους αγάπη λόγους στον εορτάζοντα Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλύβα και την επίσης εορτάζουσα Καθηγουμένη της Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου Ηλίων Γερόντισσα Χρυσοστόμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024