Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Κρίσιμο χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών το επόμενο δίμηνο αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης

12 Νοεμβρίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Οι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ στην παρούσα φάση βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου και ταυτόχρονα αναμένουν την εικόνα από τα έσοδα του Οκτωβρίου.

Βασική επιδίωξη είναι να συνεχιστούν οι φοροελαφρύνσεις και να στηριχθούν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή ακρίβεια, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί. Η ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας και η πολύ καλή πορεία του τουρισμού και τον Οκτώβριο αποτελούν κλειδιά για τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν σε ό,τι αφορά περαιτέρω μέτρα στήριξης.

Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι η μετάθεση του χρόνου εξόφλησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει αυτή η σκέψη, ωστόσο ακόμα δεν έχει κλειδώσει κάτι και οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα και δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί πριν την κατάθεση της εισηγητικής έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022 στη Βουλή.

Ο χρόνος επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι θέμα που «καίει» περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έλαβαν τα φθηνά κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ.

Οι τρεις σκέψεις

Βάσει του αρχικού προγραμματισμού τα «ραβασάκια» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα αποστέλλονταν από την ΑΑΔΕ μέσα στο Νοέμβριο. Αρχικά θα εκδίδονταν οι υπουργικές αποφάσεις με τις λεπτομέρειες για το «κούρεμα» έως 75% των Επιστρεπτέων Προκαταβολών και εν συνεχεία η ΑΑΔΕ θα προχωρούσε στην εκκαθάρισή τους και θα ανέβαζε στο myAADE τα ειδοποιητήρια με τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος όσοι ενισχύθηκαν μέσω των επτά κύκλων του προγράμματος.

Πλέον αυτός ο προγραμματισμός είναι υπό εξέταση και πιθανότατα όλες οι ημερομηνίες να παραταθούν κατά τρείς ή κατά έξι μήνες. Ειδικότερα το πρώτο σενάριο προβλέπει την έναρξη της καταβολής των δόσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής τον Ιανουάριο του 2022, το δεύτερο σενάριο την έναρξη επιστροφής των ποσών τον Μάρτιο του 2022 και το τρίτο σενάριο, μεταθέτει την έναρξη της εξόφλησης για τον Ιούνιο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα έχουν δύο επιλογές:

α) Εφάπαξ εξόφληση του ποσού με επιπλέον έκπτωση 15%. Δηλαδή ένας επαγγελματίας που θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 10.000 ευρώ εάν πληρώσει όλο το ποσό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβάλει 8.500 ευρώ.

β) Εξόφληση του ποσού σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο κάτω από τη μονάδα. Στο myAADE θα εμφανίζεται η ανάλυση των δόσεων, δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα και την ημερομηνία καταβολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024