Άγραφα: Αποχαρακτηρίστηκε από κατολισθήσιμο το ιστορικό χωριό της Παλαιάς Βίνιανης

Δείτε την ανακοίνωση του δήμου Αγράφων για την αναοριοθέτηση της Παλαιάς Βίνιανης

21 Δεκεμβρίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Λύση φαίνεται να δόθηκε στο χρόνιο αίτημα κατοίκων της Παλαιάς Βίνιανης Αγράφων ώστε να βρεθεί λύση και να απαλλαγεί από τον χαρακτηρισμό “κατολισθήσιμο χωριό”, ώστε νόμιμα να μπορούν να επισκευάσουν τα σπίτια τους.

Η ανακοίνωση του δήμου Αγράφων για την αναοριοθέτηση της Παλαιάς Βίνιανης:

“Aναοριοθετήθηκε ο ιστορικός τόπος της Παλαιάς Βίνιανης με υπουργική απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, σύμφωνα με το ΦΕΚ 858/Δ/01.12.2021,ως ανθρωπογενές περιβάλλον εναρμονισμένο πλήρως με το φυσικό περιβάλλον που διατηρεί την πολεοδομική του οντότητα και τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο, που περιλαμβάνει το χαρακτηρισμένο από το ΥΠΠΟΑ κτήριο του Παλαιού Σχολείου και αποτελεί σημαντικό τεκμήριο ιστορικής,κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής εξέλιξης της περιοχής από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 10 του Ν. 3028/2002) για οποιαδήποτε επέμβαση, όπως επισκευή, συντήρηση ή προσθήκη, εντός του ανωτέρου ορίου ή πλησίον αυτού πρέπει προηγουμένως να ζητηθεί έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δια των αρμοδίων Υπηρεσιών του.

Διευθύνσεις:Δ/νση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, Γ’ Σεπτεμβρίου 42 και Πολυτεχνείου 9, Τ.Κ. 10433, Αθήνα, τηλ. 2105219029

Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, Μεταμορφώσεως 41, Τ.Κ. 38001, Βόλος, τηλ. 2421036987

Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης  ευχαριστεί  την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη, που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της αναοριοθέτησης  της ιστορικής Παλαιάς Βίνιανης που της διατυπώθηκε στη συνάντηση που είχαν στις 24.7.2021 στην Αθήνα.

 

ΠΗΓΗ: Vimapoliti.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024