Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαλκιδέων ο Ισολογισμός του 2020

Το σύνολο του ενεργητικού είναι 157.027.497, 85 ευρώ και είναι ισόποσο με το σύνολο του παθητικού.

24 Δεκεμβρίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο Ισολογισμός του Δήμου Χαλκιδέων, από 1η Ιανουαρίου 2020 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και αποτέλεσε το μοναδικό θέμα της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021.

Ο Ισολογισμός κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020, παρουσιάζει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, το σύνολο των υποχρεώσεων και το σύνολο των απαιτήσεων του Δήμου Χαλκιδέων. Το σύνολο του ενεργητικού είναι 157.027.497, 85 ευρώ και είναι ισόποσο με το σύνολο του παθητικού.

Στην εισήγησή της η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα τόνισε ότι, αρχικά ο ισολογισμός αποτυπώνει ακριβώς την προσπάθεια της Δημοτικής αρχής για την επίλυση ιδιαίτερα δύο σοβαρών προβλημάτων, της μη ύπαρξης αποθήκης και της μη καταγραφής της ακίνητης και κινητής περιουσίας του Δήμου «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα στον Δήμο θέσαμε ως προτεραιότητα την λύση αυτών των δύο προβλημάτων και συγκεκριμένα: Για πρώτη φορά, σε όλη τη λειτουργία του Δήμου Χαλκιδέων δημιουργήσαμε αποθήκη, στην οποία τηρείται αναλυτική λογιστική. Έτσι πλέον μπορούμε να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε τα έξοδα μας. Όπως ανέφερα και στην περσινή συνεδρίαση για πρώτη φορά στον Δήμο Χαλκιδέων συστήσαμε από το Σεπτέμβριο του 2019 επιτροπές από εργαζόμενους, όχι αιρετούς, οι οποίοι πραγματοποίησαν φυσική απογραφή σε όλα τα μη αναλωθέντα υλικά και το αποτέλεσμα αποτυπώνεται και στην εικόνα του ισολογισμού. Τη φυσική αυτή απογραφή θα την διενεργούμε στο τέλος κάθε χρονιάς. Επίσης, προχωρά αποτελεσματικά η καταγραφή και κατοχύρωση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.‘Εχουμε ήδη υποβάλλει 189 νέες δηλώσεις ακινήτων  στο Ε9. Έχουν ελεγχθεί 168 ιδιοκτησίες σε αντιπαραβολή με το Ε9 και το Κτηματολόγιο. Έχουν ελεγχθεί 59 μερίδες του παλαιού Δήμου Χαλκιδέων και 28 νέες μερίδες εκτός Χαλκίδας. Έχουν βρεθεί 66 νέα συμβόλαια στο Ληλάντιο και 10 στο Φάρο Αυλίδας.» και συνέχισε αναφέροντας ότι με την πλήρη και νόμιμη καταγραφή των ακινήτων, ο Δήμος Χαλκιδέων, όχι μόνο θα σημαίνει την κατοχύρωση των ακινήτων αλλά ο Δήμος θα μπορεί να διεκδικεί ακόμα περισσότερα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι ο Ισολογισμός αποτυπώνει επίσης την προσπάθεια της Δημοτικής αρχής για την τακτοποίηση των ανείσπρακτων υπολοίπων και υποχρεώσεων του Δήμου και συγκεκριμένα ότι «οι απαιτήσεις του Δήμου μειώθηκαν κατά 1.700.000 ευρώ, παρά τις δυσκολίες των πολύ βεβαρυμμένων οικονομικών συνθηκών. Οι δε υποχρεώσεις μας, παρά επίσης τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, μειώθηκαν κατά 1.000.000 ευρώ.».

Κλείνοντας η Δήμαρχος ανέφερε ότι «σκοπός μας είναι η ορθή και νόμιμη λειτουργία του Δήμου, γιατί το πιστεύουμε, αλλά κυρίως γιατί το οφείλουμε στους πολίτες. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τη δημοτική περιουσία, την ορθή διαχείριση πόρων και υλικών και την προάσπιση των συμφερόντων κάθε δημότη μας.».

                                                                                                               

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024