ΛΑΡΚΟ: Εκδικάστηκε το εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή ενός 52χρονου άνδρα το 2015 στα Μεταλλεία της Τσούκας

Ποινές φυλάκισης με αναστολή

8 Δεκεμβρίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στη θέση Τσούκα την 1η Απριλίου του 2015 και στοίχισε τη ζωή ενός 52χρονου εργάτη ειδικότητας γομωτή-πυροδότη, εκδίκασε τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Λαμίας.

Η δίκη είχε διακοπεί στις 7 Σεπτεμβρίου και συνεχίστηκε στην παραπάνω ημερομηνία με εφτά άτομα στο κατηγορητήριο για την πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά παραυτουργία τελεσθείσα κατά παράλειψη οφειλόμενης από σύμπλεγμα καθηκόντων ενέργειας.

Οι κατηγορούμενοι

Συγκεκριμένα κατηγορούμενοι ήταν, ο υπεύθυνος μηχανικός του Εργοταξίου,  ο μηχανικός ασφαλείας των Μεταλλείων, ο Διευθυντής του Εργοταξίου, που μαζί με έναν ακόμη Γεωλόγο, που επίσης ήταν στη δικογραφία, είχαν συντάξει τη Μελέτη εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου μεταλλείου στη θέση Τσούκα, ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας που είχε αναλάβει την εργολαβία και απασχολούσε τον άτυχο 52χρονο, ο εργοδηγός του έργου και η επιβλέπουσα μηχανικός.

Η τελευταία κρίθηκε αθώα λόγω αμφιβολιών, ενώ απαλλάχθηκε της κατηγορίας  λόγω παραγραφής και ο ένας εκ των μελετητών που δεν είχε άλλη σχέση με το συμβάν.

Στους υπόλοιπους κατηγορούμενους, αναγνωρίσθηκε ο πρότερος σύννομος βίος και  η ειλικρινής μεταμέλεια και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης, 18 μηνών για τους τρεις πρώτους και 12 μηνών για τους άλλους δύο (ο εκπρόσωπος της εταιρίας και ο εργοδηγός), με τριετή αναστολή.

Το δυστύχημα

Το κακό είχε γίνει μετά από ελεγχόμενη έκρηξη στο εργοτάξιο εξόρυξης μεταλλεύματος στη θέση Τσούκα στο Μαρτίνο Φθιώτιδας.

Όταν οι εργαζόμενοι πλησίασαν για να δουν το αποτέλεσμα, το έδαφος υποχώρησε παρασέρνοντας δύο από αυτούς. Ο ένας κατάφερε να απεγκλωβιστεί ενώ ο δεύτερος δεν πρόλαβε και καταπλακώθηκε από τα χώματα.

Όπως είχε διαπιστωθεί εκ των υστέρων, κάτω από το σημείο όπου γινόταν η εξόρυξη με τις εκρήξεις, υπήρχε δίκτυο υπόγειων στοών από παρελθοντικές μεταλλευτικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα μετά την έκρηξη να υποχωρήσει και να παρασύρει στο θάνατο τον άτυχο εργάτη.

Επρόκειτο για το τέταρτο δυστύχημα που σημειωνόταν στη νικελοβιομηχανία στη νεότερη ιστορία της και συγκεκριμένα από το 2009.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024