Μετάλλαξη Όμικρον: Πώς εντοπίστηκε στα Χανιά το πρώτο κρούσμα – Το ιστορικό του ταξιδιού σήμανε «συναγερμό»

Μιλάει στο protothema.gr ο καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος που εντόπισε το κρούσμα

2 Δεκεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Το ιδιωτικό εργαστήριο που είχε επισκεφθεί ο 60χρονος Χανιώτης, μόνιμος κάτοικος Γιοχάνεσμπουργκ, πήρε την πρωτοβουλία να στείλει το ύποπτο δείγμα στο Εργαστήριο Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου ταυτοποιήθηκε η μετάλλαξη

Χάρη στον επαγγελματισμό και την σοβαρότητα που επέδειξε το εργαστήριο στα Χανιά στο ταξιδιωτικό ιστορικό του 60χρονου Χανιώτη, μόνιμου κατοίκου Γιοχάνεσμπουργκ, εντοπίστηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το εργαστήριο Ιολογίας το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής κλινικής Ιολογίας του πανεπιστημίου και μέλος του ΔΣ ΕΟΔΥ, το δείγμα παραλήφθηκε από το εργαστήριο την Δευτέρα και σήμερα τα ξημερώματα βγήκαν τα αποτελέσματα του:

«Η ανάλυση του δείγματος έγινε στο εργαστήριο Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εμείς το αναλύσαμε. Το δείγμα το παραλάβαμε την Δευτέρα και σήμερα τα ξημερώματα είχαμε το αποτέλεσμα. Το ιστορικό του ταξιδιώτη ήταν αυτό που μας έβαλε όλους σε υποψίες. Ο πρώτος έλεγχος, ο προκαταρκτικός είχε ενδείξεις με αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε πλήρη γονιδιακή ανάλυση».

Σύμφωνα με το ιστορικό ο ασθενής έφτασε στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου, ωστόσο παρουσίασε κάποια συμπτώματα με αποτέλεσμα να ανησυχήσει τόσο ο ίδιος όσο και οι δικοί του.

«Ο ασθενής είχε κάνει rapid test, μετά PCR και το εργαστήριο των Χανίων που είχε επισκεφτεί μας έστειλε το δείγμα εξαιτίας του ιστορικού του ταξιδιού. Είχε κάποιες υποψίες και με δική του πρωτοβουλία μας έστειλε το εργαστήριο το δείγμα. Κάναμε την ανάλυση κι έτσι έχουμε πλέον στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Omicron. Ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί το ξέραμε και το υποστηρίζαμε αυτό».

Την ύπαρξη κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας επιβεβαίωσε  σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω.

Πρόκειται για έναν άνδρα, ελληνικής καταγωγής, μόνιμος κάτοικος Γιοχάνεσμπουργκ, που ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Νότια Αφρική στην Κρήτη. Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης έχει ξεκινήσει λεπτομερής ιχνηλάτηση των επαφών του και έχει τεθεί σε απομόνωση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας είναι εμβολιασμένος.

Ο υπουργός σημείωσε ότι ήταν θέμα χρόνου να εντοπιστεί το συγκεκριμένο στέλεχος στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε πως η χώρα μας τηρεί όλα τα πρωτόκολλα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης διευκρίνισε ότι ο ασθενής έφτασε στην Κρήτη στις 26 Νοεμβρίου και στο αεροδρόμιο υποβλήθηκε σε έλεγχο rapid test, το οποίο ήταν αρνητικό. Στη συνέχεια όμως άρχισε να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα με αποτέλεσμα να υποβάλλεται καθημερινά σε έλεγχο rapid test που προέκυψε θετικό στις 29 Νοεμβρίου.

Ο έλεγχος pcr που ακολούθησε έδωσε αποτελέσματα ύποπτα για τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί. Ακόμη, τόνισε ότι η ιχνηλάτηση των επαφών του έχει ολοκληρωθεί και όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με τον ασθενή ελέγχονται καθημερινά με τεστ. Έως τώρα όλες οι επαφές του είναι αρνητικές στον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι ο ασθενής, ο οποίος παραμένει σε καραντίνα, εξακολουθεί να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης, ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρoκαλεί ήπια νόσηση.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία.

Ο κ. Ζαούτης κατέληξε λέγοντας για μια ακόμη φορά ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024