O Θ. Ζεμπίλης ευχαρίστησε τον Θ. Πλεύρη για την ενίσχυση των Κ.Υ. Ιστιαίας – Μαντουδίου

Η τοποθέτηση του βουλευτή

21 Δεκεμβρίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με τίτλο «Προτάσεις και κίνητρα για τη στελέχωση των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές» με την παρουσία του υπουργού κ. Αθ. Πλεύρη, συμμετείχε ο βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης.

Ο κ. Ζεμπίλης ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, για την σημαντική ενίσχυση των δύο Κέντρων Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου. «Οφείλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υγείας για την μεγάλη του συνεισφορά στις δομές υγείας της Βόρειας Εύβοιας, η οποία αντιμετώπισε το μεγάλο πρόβλημα με την οικολογική καταστροφή», ανέφερε συγκεκριμένα ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Ειδικότερα:

Α) το ΚΥ Ιστιαίας ενισχύεται με Αξονικό Τομογράφο 16 Τομών, Ψηφιακό Μαστογράφο, Έγχρωμο Υπερηχοτομογράφο, Σύγχρονο Αναπνευστήρα, Monitor παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων, Holter Καρδιακού Ρυθμού και Σπιρόμετρο

Β) το ΚΥ Μαντουδίου ενισχύεται με Βιοχημικό Αναλυτή, Ψηφιοποιητή Ακτινολογικού, Καρδιογράφους, Σπιρόμετρο, Οξύμετρα, Συσκευή Ακρόασης Εμβρυικών Παλμών, υπολογιστές, εκτυπωτές και αγορά 1 σύγχρονου 4Χ4 ασθενοφόρου προνοσοκομειακής φροντίδας

Γ) ο στόλος των οχημάτων ενισχύεται σημαντικά, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες του ανάγλυφου της Βόρειας Εύβοιας, με την αγορά δύο Κινητών Μονάδων Υγείας. Οι Κινητές Μονάδες Υγείας έχουν ως στόχο την διενέργεια προληπτικών εξετάσεων (Αιματολογικές – Βιοχημικές Αναλύσεις, Μαστογραφίες, Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας κτλ) σε όλα τα χωριά των δύο πυρόπληκτων δήμων της Βόρειας Εύβοιας. Επιπλέον, θα παραχωρηθούν καινούργια ασθενοφόρα τόσο στο ΚΥ Ιστιαίας, όσο και στο ΚΥ Μαντουδίου.

Ο Θανάσης Ζεμπίλης έθεσε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, παρουσία του Υπουργού Υγείας, και το μείζον θέμα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού 5 κλινών στο ΚΥ Ιστιαίας. «Υπήρξε πράγματι η βούληση της Κυβέρνησης, της παρούσας Κυβέρνησης και με το ΦΕΚ (3926/26-08-2021) του Αυγούστου του 2021, προχώρησε σε τροποποίηση του Οργανισμού, έτσι ώστε να ιδρυθεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας. Και όχι μόνο αυτό, κατά την προκήρυξη της θέσης των δύο νεφρολόγων, η μία εξ αυτών ήταν σε επίπεδο διευθυντή, έτσι ώστε να καταστεί ελκυστική η θέση και παρά ταύτα, δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από γιατρούς για την κάλυψη τους», ανέφερε ο Βουλευτής Ευβοίας, ενώ συνεχίζοντας τόνισε ότι «φαίνεται μια πολιτική βούληση και με την τροποποίηση του Οργανισμού και με τον εξοπλισμό και με το γεγονός να καταστήσουμε ελκυστικές αυτές τις θέσεις σε επίπεδο διευθυντή, παρά ταύτα όμως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον και αυτό καταδεικνύει, βέβαια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα μικρά νησιά, αλλά ευρύτερα το νησιωτικό σύμπλεγμα και η περιφέρεια».

Ο Θανάσης Ζεμπίλης υπογράμμισε ότι ο διαγωνισμός για την κάλυψη θέσεων των δύο νεφρολόγων πρέπει να επαναπροκηρυχθεί άμεσα, με θέσπιση επιπλέον κινήτρων, ώστε οι θέσεις να καλυφθούν και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο ΚΥ Ιστιαίας να λειτουργήσει το συντομότερο. Ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο θα θεσπίσει περαιτέρω μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα, προκειμένου με την επαναπροκήρυξη των θέσεων να υπάρξει ενδιαφέρον και κάλυψη τους από τις συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024