Τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις αύριο στα ανατολικά και νότια

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι το Σαββατοκύριακο

16 Δεκεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες θα υπάρξουν αύριο στα ανατολικά, με τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια τμήματα, παροδικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια ορεινά και βαθμιαία σε περιοχές της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο. Μέτριοι έως ισχυροί και σταδιακά τοπικά σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά τις πρώτες πρωινές ώρες και η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια, με τοπικές βροχές στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά, χιονόνερο στα βορειοανατολικά, χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και στο ορεινά της Κρήτης και βαθμιαία σε περιοχές της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 8 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -5 έως 4 βαθμούς), 2 έως 11 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα, 4 έως 12 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -1 έως 8 βαθμούς), 7 έως 12 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 4 έως 10 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ, στα Δωδεκάνησα και στο Βόρειο Αιγαίο τοπικά ισχυροί 6 Μποφόρ και βαθμιαία στο Βορειοδυτικό Αιγαίο τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και βαθμιαία από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια τμήματα και χαμηλές θερμοκρασίες τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και αρκετό κρύο κυρίως τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ και πρόσκαιρα μετά το απόγευμα ισχυροί 6 Μποφόρ.

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι το Σαββατοκύριακο

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το Σάββατο (18/12) και την Κυριακή (19/12) με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα νότια και τους θυελλώδεις ανέμους. Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσει κακοκαιρία με την ονομασία Carmel. Η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες θα επηρεάσει την νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου προβλέπεται να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής, έντονες καταιγίδες, σφοδροί άνεμοι και σημαντικό ύψος κύματος.

Ειδικότερα, στη χώρα μας ο καιρός θα παρουσιάσει κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν:

1) Το πρωί του Σαββάτου τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

2) Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και την ανατολική Στερεά.

3) Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής θα επηρρεαστεί η ανατολική Πελοπόννησος και κατά τόπους οι Κυκλάδες.

4) Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στη βόρεια Κρήτη τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600-900m).

Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 και από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου τοπικά 9 μποφόρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024
29 Μαρτίου 2024