Διομήδης – Στερεά: Χωριά χωρίς ρεύμα, υπερχειλίσεις και έντονες χιονοπτώσεις

Στην Παραλία Αγίας Άννας έχουν πλημμυρίσει σπίτια

12 Ιανουαρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η κακοκαιρία Διομήδης, είχε σαν αποτέλεσμα, πολλά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από το απόγευμα της Τρίτης, λόγω βλάβης στο δίκτυο.

Συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το σημείο εξαιτίας του χιονιού και της νύχτας και τα χωριά, Περιβόλι, Αργύρια, Κολοκυθιά, Μάρμαρα, Ανατολή, Στάγια, Κυριακοχώρι και Νικολίτσι είναι ακόμη χωρίς ρεύμα.

Σήμερα το πρωί μηχανήματα του Δήμου Μακρακώμης επιχειρούν να ανοίξουν το δρόμο σε όλα τα χωριά του Ινάχου που έχουν δεχτεί μεγάλο όγκο χιονιού, που ξεπερνά, μάλιστα και τους 40 πόντους.

Πτώσεις δέντρων και δυνατοί άνεμοι, δεν βοηθούν το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το βάρος του χιονιού στις ηλεκτρικές γραμμές.
Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, με την ίδια ένταση μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, με τις προβλέψεις να λένε ότι θα συνεχιστούν και το απόγευμα, με το χιόνι να φτάνει τα 400 μέτρα.

Στα ορεινά του Δήμου Λαμιέων, η χιονόπτωση ξεκίνησε νωρίς το πρωί στη Δημοτική Ενότητα Υπάτης και στην Παύλιανη.

Στην Καστανιά και στον Πύργο Υπάτης το χιόνι έχει φτάσει τους 20 πόντους.

Έντονη πυκνή χιονόπτωση υπάρχει και στο δρόμο για Δομοκό, στο «16» και στο Καλαμάκι.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, Θανάση Καρακάντζα, το σκηνικό του καιρού θέλει έντονη χιονόπτωση στα ορεινά, με το χιόνι να φτάνει αργότερα μέχρι και τα όρια της Υπάτης σε υψόμετρο 400 μέτρων!

Στον Δήμο Λοκρών, προς το παρόν δεν σημειώνονται προβλήματα.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καρακάντζας η κατάσταση στο εθνικό δίκτυο είναι καλή, ενώ τα μηχανήματα επιχειρούν συνεχώς ώστε να μη χρειάζονται αλυσίδες και στα κομμάτια με μεγάλο υψόμετρο, όπως στην εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου και Θερμοπυλών – Ιτέας.

Αυτό που προβληματίζει είναι η στάθμη του Σπερχειού ποταμού που κινείται στα όρια. Η τοπική βροχόπτωση δε δημιουργεί προβλήματα καθώς το νερό διοχετεύεται εγκαίρως, όμως δεν γίνεται το ίδιο όταν πιέζεται από τα νερά που έρχονται από τις πηγές, οι οποίες προς το παρόν στο μεγαλύτερο μέρος τους δέχονται χιονόπτωση.

 

Βοιωτία

Στον Δήμο Θεσπιέων – Αλιάρτου δημιουργήθηκαν υπερχειλίσεις σε Νεοχώρι και Άσκρη. Τα αποτελέσματα του Διομήδη είναι πτώση δέντρων, δυνατοί άνεμοι και υπερχειλίσεις από την έντονη βροχόπτωση.

Στην Κοινότητα Ευαγγελιστρίας χιονίζει μέχρι και αυτή την ώρα.

Έντονη χιονόπτωση, δυνατός αέρας και ομίχλη, επικρατούν στα ορεινά του Παρνασσού και του Ελικώνα.

Δέκα μηχανήματα επιχειρούσαν το βράδυ προσπαθώντας να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους από τη θέση Μπομπόκος προς Κυριάκι και από Αράχωβα προς Λιβάδι.

Νωρίτερα το βράδυ, τέσσερις νεαροί, χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο τους, αποκλείστηκαν στο Λιβάδι και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους.

Τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν περαιτέρω μετά τα μεσάνυχτα, με χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με υψόμετρο έως και 400 μέτρα.

Στην υπόλοιπη Βοιωτία, προς το παρόν σημειώνονται βροχές κατά τόπους έντονες.

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε Βοιωτίας, προκειμένου να παρέμβουν όπου χρειαστεί.

 

Βόρεια Εύβοια

Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας “Διομήδης” και από την Βόρεια Εύβοια, καθώς από τα μεσάνυχτα βρέχει ασταμάτητα με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, ο ποταμός Κηρέας “φούσκωσε” από τα νερά της βροχής με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο 57ο χλμ της Εθνικής Οδού Χαλκίδας-Αιδηψού. Η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στο κομμάτι που συνδέει το Μαντούδι με το Προκόπι, ενώ μετά από τρεις ώρες τα συνεργεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατάφεραν να ανοίξουν το δρόμο.

Οι ορμητικοί χείμαρροι έκοψαν στα δύο και τον επαρχιακό δρόμο Κοτσικιάς-Λουτρού. Εκεί η στάθμη του νερού κάλυψε το οδόστρωμα ενώ σε αρκετά σημεία του δρόμου υπάρχουν κατολισθήσεις.

Ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Aννας εφιστά την προσοχή στους κατοίκους του οικισμού Σπιάδα, εξαιτίας των φερτών υλικών που κατεβάζουν τα φουσκωμένα ρέματα.

kako1

Προβλήματα καταγράφονται και στην παραλία της Αγίας Άννας όπου αρκετά σπίτια έχουν πλημμυρίσει όπως αναφέρουν οι κάτοικοι στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του Δήμου.

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς από το πρωί χιονίζει σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Η κακοκαιρία στην περιοχή αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα και για αυτό το λόγο ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Aννας ανακοίνωσε πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοσκινάς και Ψαθοχώρα στον δήμο Παλαμά – Αποκλεισμένα 14 άτομα στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων – Απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Στη Θεσσαλία φούσκωσαν ποταμοί με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και να καταγραφούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην περιοχή Κοσκινά της Καρδίτσας, έσπασε το φράγμα του ποταμού Καλέντζη, και απείλησε τους οικισμούς Κοσκινά και Ψαθοχώρι, οι οποίοι εκκενώθηκαν προληπτικά.

Τουλάχιστον 50 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο στον Παλαμά Καρδίτσας
για την ασφάλεια τους. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κοσκινά Γιώργος Αγγελούσης μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έγινε μεγάλος αγώνας για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ περιμένουν με το πρώτο φως της ημέρας να δουν τις καταστροφές που έχουν γίνει.

Σήμερα το πρωί η στάθμη του ποταμού Καλέντζη έχει υποχωρήσει.

Στα «λευκά» η Βόρεια Ελλάδα

Στα «λευκά» έχει ντυθεί η Βόρεια Ελλάδα, χιόνια αναμένονται και στα βόρεια του νομού της Αττικής ενώ σε Βοιωτία και Φωκίδα θα εξελιχθεί σήμερα το φαινόμενο της κακοκαιρίας. Στη Θεσσαλία οικισμοί πλημμύρισαν, χείμαρροι υπερχείλισαν ενώ μεγάλα ήταν τα προβλήματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη Φλώρινα, τα Φάρσαλα και στα Τρίκαλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024
29 Μαρτίου 2024