Ερχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης

Διεύρυνση αναστολής, παράταση στα κορονοχρέη - Τι θα περιλαμβάνει

11 Ιανουαρίου 2022

του/της Newsroom

Την Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών τις αποφάσεις του για το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Το περιεχόμενο των ανακοινώσεων θα εξαρτηθεί από το τι θα δείξουν τα στοιχεία για την επίπτωση που έχουν προκαλέσει τα περιοριστικά μέτρα της περιόδου στην οικονομική δραστηριότητα συγκεκριμένων κλάδων αλλά και από τις αποφάσεις των υγειονομικών σχετικά με την παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Στο οικονομικό επιτελείο είναι κατηγορηματικοί: Μέτρα στήριξης θα υπάρξουν μόνο για όσους αποδεδειγμένα πλήττονται. Έτσι, είναι εξαιρετικά πιθανό να προστεθούν και άλλοι εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής μέσα από την διεύρυνση του καταλόγου με τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας που θα μπορέσουν να κάνουν χρήση του μέτρων των αναστολών.

Επίσης, στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνονται η πιθανή παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη των χρεών της πανδημίας στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων (κανονικά η προθεσμία εκπνέει στις 26 Ιανουαρίου) αλλά και η παροχή αναστολών σε επιλεγμένες επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα πλήττονται από την πανδημία.

Για το οικονομικό επιτελείο το ζητούμενο είναι τα μέτρα να είναι απολύτως στοχευμένα και να αφορούν μόνο σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημία από το κλείσιμο της μουσικής ή την επιβολή ωραρίου.

Για παράδειγμα, στην εστίαση, τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πληρωμές του Δεκεμβρίου έδειξαν ότι ο τζίρος ήταν αυξημένος κατά 33% σε σχέση με το 2019. Έτσι, η όποια ζημία θα πρέπει να μετρηθεί με βάση τα στοιχεία που αφορούν στο πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου και τα οποία θα είναι διαθέσιμα μέσα στις επόμενες ημέρες. Το μήνυμα πάντως είναι σαφές: στήριξη θα υπάρξει μόνο για όσους έχουν απώλειες εσόδων ενώ το βάρος θα πέσει στην προστασία των θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό και η επέκταση των ΚΑΔ που θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής (σ.σ σημαίνει μηδενισμό του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και διασφάλιση αποδοχών ύψους 534 ευρώ για τους εργαζόμενους) θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα επεκταθεί.

Οι ενδιαφερόμενοι πάντως θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι. Η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι οι διαθέσιμοι πόροι για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσα στο 2022 (σ.σ υπάρχει ένα αποθεματικό περίπου 3 δις. ευρώ στον προϋπολογισμό) δεν θα εξαντληθούν από τις πρώτες εβδομάδες του έτους καθώς η αβεβαιότητα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον είναι μεγάλη. Αυτό σημαίνει ότι παροχή “ζεστού χρήματος” υπό μορφή επιστρεπτέων προκαταβολών, δεν αναμένεται να υπάρξουν.

ΠΗΓΗ : THE TOC

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024