Φιλοποίμην Φίνος

Δείτε το σπάνιο αφιέρωμα της ΕΡΤ για το θάνατο του

27 Ιανουαρίου 2022

του/της Newsroom

Στις 26 Ιανουαρίου 1977 έφυγε από τη ζωή ο Φιλοποίμην Φίνος, ίσως ο σημαντικότερος Έλληνας παραγωγός κινηματογράφου κατά τις δεκαετίες του ’40, ’50, ’60 και ’70, που συνέβαλε στη συστηματοποίηση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής και ταύτισε το όνομά του με τη «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε, αποκατέστησε και παρουσιάζει για […]

 Πρωτοπόρος, οραματιστής και ανήσυχος δημιουργός, ο Φιλοποίμην Φίνος, γεννήθηκε στην Τιθορέα Λοκρίδος το 1908 και έχτισε τον ελληνικό κινηματογράφο και τον εκτόξευσε ανάμεσα στ’ αστέρια. Αυτό που λίγοι περίμεναν είναι ότι το έργο του θα παρέμενε εκεί 45 χρόνια μετά θάνατον. Ταινίες βγαλμένες με μεράκι, αφοσίωση και δεξιότητα, πλαισιωμένες από καλλιτέχνες που ξεπερνούσαν όρια και προσέδιδαν ήθος και ανθρωπιά, μετατρέποντας την Φίνος Φιλμ και τον ιδρυτή της σε μύθο.

 Ο Φιλοποίμην Φίνος άφησε την τελευταία του πνοή στις 26 Ιανουαρίου 1977, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Στην κηδεία του πρωταγωνίστησαν όλοι οι αγαπημένοι του συνεργάτες, που μουδιασμένοι αποχαιρέτησαν τον καλλιτεχνικό τους πατέρα. Το έργο που άφησε, όμως, έμεινε άφθαρτο, επιβεβαιώνοντας το μοναδικό αποτύπωμα ενός ευφυούς δημιουργού.

 https://archive.ert.gr/68980/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024