Ζήτημα ημερών, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή του νέου τεχνικού εγγράφου μεταξύ της ΕΑΒ και της Lockheed Martin για την υλοποίηση της τροποποιήσεως στην LOA GR-P-GLI, που αφορά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 4 Αεροσκαφών Ναυτικών Επιχειρήσεων Ρ-3Β Orion για το Πολεμικό Ναυτικό.
Η διαδικασία έχει κριθεί απαραίτητη από την Lockheed Martin, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η έλλειψη καταλλήλου προσωπικού που αντιμετωπίζει η ΕΑΒ, ώστε να ανταποκριθεί σε όλες τις συμβάσεις και προγράμματα που έχει αναλάβει. Οι συμβασιούχοι που προσλαμβάνονται από την ανοικτή αγορά, είναι προσωπικό που αφενός διακρίνεται από συγκεκριμένα επαγγελματικά προσόντα, αφετέρου έχει την απαραίτητη εμπειρία, που εγγυάται την υλοποίηση του έργου.
Για να προχωρήσει παράλληλα και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B, μετά και την τελευταία τροποποίηση που έγινε στην σύμβαση, η Lockheed Martin έκρινε ότι χρειαζόταν η ενίσχυση με πρόσληψη συμβασιούχων, οι οποίοι επρόκειτο να αναλάβουν έργο από τις 1 Νοεμβρίου 2021. Σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις λόγω τροποποιήσεως της LOA GR-P-GLI, αφενός το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των αεροσκαφών αναφέρεται ότι μετακυλίσθηκε κατά ένα έτος ενώ όπως έχει αναφέρει και ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, έχει επέλθει αύξηση του τελικού κόστους, χωρίς να έχουν δοθεί λεπτομερή στοιχεία.
Υπενθυμίζεται ότι το 2021 επρόκειτο να αποπληρωθεί η ανατεθείσα το 2015 σύμβαση ύψους 499.843.145 $.
Ως προς το ζήτημα του εμψύχου δυναμικού της ΕΑΒ, στις αρχές του παρελθόντος Ιουλίου είχε ανακοινωθεί ότι μέχρι την εκπνοή του 2021 επρόκειτο να προσληφθούν 700 υπάλληλοι. Ακολούθησε στις 14 Ιουλίου 2021 η ανακοίνωση προκηρύξεως (υπ’ αριθμ. ΣΟΧ 3/2021) για την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 333 ατόμων για την υλοποίηση συμβάσεων έργου που συνάπτονται μεταξύ της εταιρείας και αλλοδαπών εταιρειών ή φορέων συνδεδεμένων με την εθνική άμυνα και ασφάλεια του κράτους.
Στο μεταξύ, με δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει γνωστοποιήσει ότι έχει ανατεθεί στην Ernst & Young η εξεύρεση ενός στρατηγικού επενδυτή για την ΕΑΒ και εντός του 2022 πρέπει να αναμένονται σχετικές εξελίξεις.
