Πώς θα λειτουργήσει η νέα φορολοταρία το 2022

Το ύψος του εισοδήματος, η οικογενειακή κατάσταση και η αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων αυξάνουν τον αριθμό των λαχνών

20 Ιανουαρίου 2022

του/της Newsroom

Το ύψος του εισοδήματος, η οικογενειακή κατάσταση και η αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων αυξάνουν τον αριθμό των λαχνών που θα συμμετέχουν φορολοταρία – Από 1.000 έως 50.000 ευρώ θα κερδίζουν 556 φορολογούμενοι κάθε μήνα από το Φεβρουάριο. Δώδεκα υπερ-τυχεροί θα κερδίζουν 100.000 ευρώ ο καθένας στη χριστουγεννιάτικη κλήρωση.

Με διπλάσιους, τριπλάσιους ή ακόμη και τετραπλάσιους λαχνούς θα συμμετέχουν κάθε μήνα στη φορολοταρία οι  φορολογούμενοι που καταναλώνουν και πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα ποσά που υπερβαίνουν το 30%, το 50% ή το 70% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Η νέα φορολοταρία, η οποία θα κάνει πρεμιέρα το Φεβρουάριο θα μοιράζει από 1.000 έως 50.000 ευρώ κάθε μήνα σε  556  τυχερούς φορολογούμενους ενώ κάθε Χριστούγεννα θα διενεργείται μια σούπερ κλήρωση που θα μοιράζει σε 12 υπερ-τυχερούς φορολογούμενους 100.000 ευρώ στον καθένα.  Το έπαθλο είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Για κάθε ένα ευρώ που καταναλώνεται με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής υπολογίζεται ένας λαχνός. Ωστόσο, το ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων, η οικογενειακή κατάσταση αλλά και το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου θα δίνουν «μπόνους» λαχνών. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα συμμετέχουν με περισσότερους λαχνούς στη φορολοταρία.

Με κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου καθορίζονται οι αλλαγές στην φορολοταρία που ισχύουν για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, από την 1η Ιανουαρίου 2022. Πιο συγκεκριμένα:

Τα έπαθλα

Η φορολοταρία θα κληρώνει και μετά θα πληρώνει 556 τυχερούς λαχνούς ως εξής:

– 1 που κερδίζει 50.000 ευρώ,

– 5 που κερδίζουν 20.000 ευρώ,

– 50 που κερδίζουν 5.000 ευρώ και

– 500 που κερδίζουν από 1.000 ευρώ.

Χριστουγεννιάτικη κλήρωση

Το τελευταίο δεκαήμερο κάθε χρονιάς θα κληρώνονται και θα πληρώνονται:

– 12 τυχεροί λαχνοί που κερδίζουν 100.000 ευρώ έκαστος και

– τυχεροί λαχνοί που κερδίζουν 1.000 ευρώ, των οποίων το πλήθος προσδιορίζεται από το συνολικό χρηματικό ποσό που τυχόν παρέμεινε αδιάθετο κατά τις προηγηθείσες μηνιαίες κληρώσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έως τον Αύγουστο του εκάστοτε τρέχοντος έτους.

Πώς  υπολογίζονται οι λαχνοί και πότε αυξάνονται

– Το ανώτατο όριο συναλλαγών ορίζεται στα 10.000 ευρώ ανά μήνα και ανά συμμετέχοντα και για κάθε ένα ευρώ που καταναλώνεται με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής υπολογίζεται ένας λαχνός.

– Οι  λαχνοί αυξάνονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Αν το ποσό που καταναλώνεται με χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής μέσα στο μήνα αναφοράς υπερβαίνει το 30%, 50% ή 70% του μηνιαίου εισοδήματος, οι λαχνοί διπλασιάζονται, τριπλασιάζονται ή τετραπλασιάζονται αντίστοιχα.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ εάν πραγματοποιήσει αγορές με κάρτες ύψους 1.350 ευρώ το μήνα τότε οι λαχνοί του διπλασιάζονται και διαμορφώνονται σε 2.700 ευρώ. Αν καταναλώσει 1.500 ευρώ τότε συμμετέχει στην κλήρωση με 4.500 λαχνούς ενώ αν πραγματοποιήσει αγορές 1.700 ευρώ τότε οι λαχνοί του αυξάνονται σε 6.800 και μαζί οι πιθανότητες να κερδίσει ένα από τα χρηματικά έπαθλα της φορολοταρίας.

β)  Πολίτες με ετήσιο, ατομικό, πραγματικό καθαρό εισόδημα, φορολογούμενο και απαλλασσόμενο της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που είναι η τελευταία για την οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής, μικρότερο των 1.000 ευρώ καθώς και μη υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, απολαμβάνουν διπλάσιους λαχνούς για κάθε ευρώ που καταναλώνουν χωρίς την περαιτέρω προσαύξηση αναλόγως του ποσοστού επί του μηνιαίου εισοδήματος που καταναλώνεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 800 ευρώ που καταναλώνει το μήνα 500 ευρώ με κάρτα θα συμμετέχει στη μηνιαία κλήρωση με 1.000 λαχνούς.

γ) Οι λαχνοί κάθε συμμετέχοντα, προσαυξάνονται κατά 50% επί των υπολογιζόμενων σύμφωνα με τα ανωτέρω, για κάθε προστατευόμενο τέκνο, όπως προκύπτει κατά περίπτωση από την κοινή ή χωριστή δήλωση εισοδήματος των γονέων.

– Πολίτες με ετήσιο, ατομικό, πραγματικό καθαρό εισόδημα, φορολογούμενο και απαλλασσόμενο της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που είναι η τελευταία για την οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής, ίσο ή μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ, λαμβάνουν έναν (λαχνό για κάθε ευρώ που καταναλώνουν, χωρίς τις προσαυξήσεις.

–  Ως μηνιαίο εισόδημα νοείται το 1/12 του ετήσιου, ατομικού, πραγματικού καθαρού εισοδήματος, φορολογούμενου ή απαλλασσόμενου της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που είναι η τελευταία για την οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής και δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Οι πολίτες ενημερώνονται πριν την κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει (πλήθος και αριθμοσειρά) μέσω διαθέσιμης εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στο περιβάλλον myAADEτης ΑΑΔΕ, στο δικτυακό τόπο www.aade.gr.

Το ημερολόγιο των κληρώσεων

Οι μηνιαίες κληρώσεις πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές, με ηλεκτρονικό τρόπο, σε συνεργασία με ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα.

Οι «κόφτες»

Πολίτες που κερδίζουν έπαθλο/α αξίας τουλάχιστον 5.000 ευρώ σε μηνιαία/-ες κλήρωση/ κληρώσεις εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους, εξαιρούνται της καταβολής επάθλου στις υπολειπόμενες, για το ίδιο ημερολογιακό έτος, μηνιαίες κληρώσεις. Πολίτες που κερδίζουν έπαθλο 50.000 ευρώ σε μηνιαία κλήρωση, εξαιρούνται της συμμετοχής στην ετήσια κλήρωση εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους.

Ενημέρωση νικητών

Η ενημέρωση των νικητών πραγματοποιείται μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον προσωπικό λογαριασμό τους και με μήνυμα στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) που έχουν δηλώσει στη Φορολογική Διοίκηση.

Πώς θα πληρώνονται τα έπαθλα

Τα χρηματικά έπαθλα πιστώνονται στον λογαριασμό πληρωμών που έχει δηλώσει ή θα δηλώσει ο ενδιαφερόμενος για το σκοπό αυτό στο myAADE της ΑΑΔΕ, στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία» και στον οποίο απαιτείται να εμφανίζεται ως δικαιούχος. Στους πολίτες που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει λογαριασμό πληρωμών, δίνεται προθεσμία 3 μηνών από την επομένη της ημερομηνίας διεξαγωγής της κλήρωσης, προκειμένου να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ, τον λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο. Η πίστωση του ποσού στην περίπτωση αυτή γίνεται ατόκως, μετά τη δήλωση του λογαριασμού πληρωμών.

ΠΗΓΗ : Ο.Τ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024