Septona: Εξαγωγές ακόμα και στη Ζιμπάμπουε

Αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παραγωγούς προϊόντων ατομικής φροντίδας παγκοσμίως

10 Ιανουαρίου 2022

του/της Newsroom

«Γεννημένη» το 1973, η Septona της οικογένειας Ευαγγελίου δραστηριοποιήθηκε αρχικά στην παραγωγή μπατονετών. Αλλά αυτό συνέβη τα πρώτα χρόνια, διότι πλέον έχει επεκταθεί παραγωγικά και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων προσωπικής υγιεινής, όπως μωρομάντηλα, βρεφοκαλλυντικά, δίσκους και μαντηλάκια ντεμακιγιάζ, σερβιέτες, υγρά μαντηλάκια καθαρισμού και υποσέντονα.

Αποτέλεσμα σήμερα, 48 χρόνια μετά, να αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παραγωγούς προϊόντων ατομικής φροντίδας παγκοσμίως με εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 70 χώρες και στις πέντε ηπείρους. Από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από τις 70 χώρες στις οποίες εξάγει τα προϊόντα της, προέρχεται το 65%των πωλήσεων της ελληνικής εταιρείας Septona, που διαθέτει τρία εργοστάσια στα Οινόφυτα Βοιωτίας και ένα εργοστάσιο στη Βουλγαρία. Παραγωγικό αποτύπωμα το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια – το πρώτο δίμηνο της περσινής της περσινής χρονιάς ολοκλήρωσε επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ – και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, με τις νέες επενδύσεις, ύψους 18 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε το 2021 και αυτές που δρομολογεί για τα επόμενα χρόνια.

Με απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, εγκρίθηκε η υπαγωγή του νέου επενδυτικού της σχεδίου, ύψους 8,2 εκατ. ευρώ, στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, που αφορά την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας σε νέες εγκαταστάσεις.

Σήμερα η ελληνική βιομηχανία διαθέτει τέσσερα εργοστάσια σε Ελλάδα και Βουλγαρία και τέσσερα κέντρα διανομής στην Ευρώπη. Το 2020 οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 83,2 εκατ. ευρώ, έναντι 69 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 20,5%, η οποία οφείλεται στη συνολική αύξηση των πωλήσεων της Septona κατά 12,3 εκατ. ευρώ και της θυγατρικής στη Βουλγαρία κατά 3,5 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της ξεπέρασαν πρόπερσι 6,16 εκατ. ευρώ, από τα 2,59 εκατ. ευρώ το 2019. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η ανάπτυξη των οικονομικών της μεγεθών πέρυσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πωλήσεις της εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 85 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σχεδόν θα διπλασιαστούν, πιάνοντας τα 14 – 15 εκατ. ευρώ. Μαζί και με τις νέες επενδύσεις των 18+8,2 εκατ. ευρώ, η ελληνική οικογενειακή εταιρεία θα έχει επενδύσει πάνω από 82 εκατ. ευρώ από το 2010. Κεφάλαια που κατευθύνονται στην παραγωγή νέων προϊόντων, στην αύξηση της παραγωγικότητας και σε νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις, προκειμένου καλύψει τις αυξανόμενες πωλήσεις της. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές της, που έχουν συνεχώς ανοδική τάση, αντιπροσωπεύουν πάνω από το 65% του τζίρου και του όγκου παραγωγής των εργοστασίων της και ένα από τα αξιοσημείωτα στοιχεία είναι ότι σημαντικό μέρος αυτής της παραγωγής κατευθύνεται σε «δύσκολες» αγορές, όπως αυτές της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελβετίας και των ΗΠΑ, και σε απαιτητικούς πελάτες, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Επίσης, εξάγει από τη Ζιμπάμπουε και τις αραβικές χώρες έως τη Νότια Αμερική, τη Ρωσία, την Κίνα και την Αυστραλία.

Επίσης εκτός από τη βιομηχανική παραγωγή, η οικογένεια Ευαγγελίου επενδύει στο real estate και στον τουρισμό. Η νέα εταιρεία των αδελφών Κωνσταντίνας και Βασιλικής Ευαγγελίου ονομάζεται VaCon Properties ΙΚΕ και σκοπός της είναι η ανέγερση κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων και τουριστικών μονάδων, αλλά και η εκμετάλλευση, διαχείριση και διεύθυνση τουριστικών δραστηριοτήτων και παροχής τουριστικών υπηρεσιών, όπως σκαφών αναψυχής, ξενοδοχείων, spa, catering, παραθεριστικών οικισμών κ.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Απριλίου 2024