Στο ΣτΕ προσέφυγαν φορείς της Εύβοιας και ζητούν να μην κατασκευαστούν δέκα αιολικά πάρκα στην περιοχή της Καρύστου

Σε άλλο σημείο, υποστηρίζουν ότι τα αιολικά πάρκα θα κατασκευαστούν (όρος Όχη, κάμπος Καρύστου, ακρωτήρι Καφηρεύς, κλπ) σε ζώνες προστασίας από το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας Natura 2000

11 Ιανουαρίου 2022

του/της Newsroom

 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 20 σωματεία περιβαλλοντικού σκοπού και 30 πολίτες Ευβοείς, μεταξύ των οποίων είναι περιφερειακοί σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδος και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Καρύστου, Σκύρου, κλπ και ζητούν να ακυρωθεί η από 4.11.2021 απόφαση του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία δέκα αιολικών πάρκων, ισχύος 180 MW στην Εύβοια και συγκεκριμένα σε περιοχές του Δήμου Καρύστου. Και ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετη στην Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Σύνταγμα και τη νομοθεσία.

Με την προσβαλλόμενη απόφαση τροποποιήθηκε υπουργική απόφαση του 2015 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία δέκα αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 180 MW σε διάφορες τοποθεσίες του Δήμου Καρύστου.

Αναλυτικότερα, όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες, στις 25.10.2019 τα αιολικά πάρκα έλαβαν άδειες εγκατάστασης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και στις 21.1.2021 εκδόθηκαν βεβαιώσεις παραγωγού στο όνομα της εν λόγω εταιρείας, στις οποίες αναφέρεται ότι τα δέκα αιολικά πάρκα αποτελούν τμήμα ενός ενιαίου έργου αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 225 MW, οι οποίοι χωροθετούνται στον Εύβοια και θα συνδεθούν μέσω ανεξάρτητης διασύνδεσης υψηλής τάσης στο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας. Το όλο έργο έχει υπαχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις του νόμου 4608/2019.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται να εγκατασταθούν 10 αιολικά πάρκα και 60 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 180 MW, να ανοιχθεί οδικό δίκτυο 29,5 χλμ, να εγκατασταθεί υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης 56 χλμ, να κατασκευαστούν 3 υποσταθμοί υψηλής τάσης, να κατασκευαστεί υπόγειο δίκτυο ρεύματος υψηλής τάσης 150MW μήκους 16 χλμ και αντίστοιχο εναέριο μήκους 2,6 χλμ, όπως και υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλής τάσης μήκους 69 χλμ, περίπου, κλπ.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι τα επίμαχα έργα παραβιάζουν τις αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης για την προστασία του περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο που πηγάζουν από το άρθρο 191 της ΣΛΕΕ και το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Σε άλλο σημείο, υποστηρίζουν ότι τα αιολικά πάρκα θα κατασκευαστούν (όρος Όχη, κάμπος Καρύστου, ακρωτήρι Καφηρεύς, κλπ) σε ζώνες προστασίας από το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας Natura 2000, χωρίς τις δέουσες εγγυήσεις, ενώ παραβιάζεται η φέρουσα ικανότητα του Δήμου Καρύστου και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024