Χρ. Τριαντόπουλος: Χρηματοδότηση Δήμων Βόρειας Εύβοιας για δομικά αντιπλημμυρικά έργα

Στα 102 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ μέχρι τώρα

22 Ιανουαρίου 2022

του/της Newsroom

Η υλοποίηση του σχεδιασμού της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποκατάσταση ζημιών και την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών υποδομών στους δύο Δήμους της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, για την ανταπόκριση στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά, κυρίως, για την αντιμετώπιση διαχρονικών δομικών κενών και παθογενειών του παρελθόντος, που μέχρι τώρα δεν είχαν διευθετηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από εντατικές ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και δη του Υφυπουργού, κ. Ιωάννη Τσακίρη, και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτριου Σκάλκου, εγκρίθηκε η ένταξη προς χρηματοδότηση των τελευταίων τριών (3) έργων αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης από το πακέτο των συνολικά πέντε (5) συν ένα (1) έργων για τους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνολικού ύψους 48.885.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω έργα είναι:

  • Το έργο «κατεπείγουσα ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της δημοτικής κοινότητας Ιστιαίας του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού μετά την εκδήλωση την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού τον Αύγουστο του 2021», ύψους 950.000 ευρώ. Σημειώνεται, επίσης, ότι και άλλο συμπληρωματικό έργο για τον εν λόγω Δήμο, ύψους 11.000.000 ευρώ, έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών από τον Αύγουστο του 2021.
  • Το έργο «επείγουσες παρεμβάσεις στους οικισμούς Μετόχι και Σπαθάρι της δημοτικής ενότητας Κηρέως [του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας] για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021», ύψους 487.000 ευρώ.
  • Το έργο «επείγουσας παρεμβάσεις εντός των οικισμών Αγκάλης (παραλίας Αγίας Άννας) και Ροβιών [του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας] για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021», ύψους 368.000 ευρώ.
  • Το έργο «αντιπλημμυρικά έργα στον οικισμό Φραγκάκη [του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας]», ύψους 860.000 ευρώ.
  • Το έργο «αποκατάσταση ζημιών και κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του οικισμού της κοινότητας Λίμνης του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς στις 3 Αυγούστου 2021», ύψους 220.000 ευρώ.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σημαντικό πακέτο αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων και έργων στους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας, το οποίο συμπληρώνει (α) το ενταγμένο -από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων- πακέτο έργων αποκατάστασης οδοποιίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Βόρειας Εύβοιας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ύψους 39.700.000 ευρώ, και (β) την έκτακτη χρηματοδότηση μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών προς την Περιφέρεια και τους Δήμους για τη Βόρεια Εύβοια, ύψους 13.630.000 ευρώ. Ειδικότερα, ως προς το τελευταίο μέρος η έκτακτη χρηματοδότηση κατανέμεται ως εξής:

  • Προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη Βόρεια Εύβοια έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5.050.000 ευρώ.
  • Προς το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας (συμπεριλαμβάνοντας και τη ΔΕΥΑ) έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5.970.000 ευρώ.
  • Προς το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 2.610.000 ευρώ.

Με αφορμή την τελευταία εξέλιξη, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση του σχεδιασμού της αποκατάστασης, αλλά και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Βόρειας Εύβοιας, καλύπτοντας δομικά κενά, υστερήσεις και παθογένειες του παρελθόντος. Έτσι, με τη σημαντική συνεισφορά του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκου, εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση -μέσω της Περιφέρειας- ακόμα τρία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, ολοκληρώνοντας μία σειρά διεργασιών και διαδικασιών που έλαβε χώρα τους τελευταίες μήνες.

Αθροιστικά, λοιπόν, τα πέντε συν ένα (5+1) έργα προς τους δύο δήμους για την αποκατάσταση ζημιών και, κυρίως, για τη δημιουργία νέων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές ανέρχονται στα 48,9 εκατ. ευρώ. Έργα που έρχονται να καλύψουν κενά του παρελθόντος σε περιοχές που συχνά αποτέλεσαν πεδίο πλημμυρικών φαινομένων και πιέσεων, λόγω χωροταξικών στρεβλώσεων και απουσίας σχετικών προβλέψεων κατά τη δημιουργία των εν λόγω οικισμών και κοινοτήτων. Έργα που στόχο έχουν να διαμορφώσουν το συντομότερο δυνατόν νέα δεδομένα και να επιλύσουν μόνιμα αυτά τα διαχρονικά προβλήματα. Έργα που προστίθενται στο ενταγμένο πακέτο αντιπλημμυρικών, και όχι μόνο, παρεμβάσεων και έργων προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, το οποίο στο σύνολό του -συμπεριλαμβάνοντας και τα έργα οδοποιίας- ανέρχεται στα 39,7 εκατ. ευρώ.

Έτσι, εάν συνυπολογιστεί και η έκτακτη χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια και τους Δήμους μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού, το σύνολο της χρηματοδότησης προς την Περιφέρεια και τους δύο Δήμους για τη Βόρεια Εύβοια έχει διαμορφωθεί στα 102 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την υψηλότερη χρηματοδότηση αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης που έχει χορηγηθεί σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για μία συγκεκριμένη, οριοθετημένη, περιοχή. Η Κυβέρνηση, συνεπώς, συνεχίζει με συνέπεια και εντατικούς ρυθμούς την εφαρμογή του σχεδίου της για τη Βόρεια Εύβοια, η υλοποίηση του οποίου συνεχίζεται από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με την Κυβέρνηση, αλλά και παρακολούθησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024