6 Φεβρουαρίου 2023

Άκης Πετρετζίκης: Κέικ σοκολάτας με κρυμμένη καρδιά

Μια ιδαιίτερη συνταγή για σπιτικό κέικ με κόκκινη καρδιά για τον Άγιο Βαλεντίνο

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση

Κάπως έτσι θα μετατρέψεις ένα απλό σοκολατένιο κέικ σε… βαλεντινίστικο.

Κέικ σοκολάτας με κρυμμένη καρδιά από τον Άκη Πετρετζίκη. Μια ιδαιίτερη συνταγή για σπιτικό κέικ με κόκκινη καρδιά για τον Άγιο Βαλεντίνο

Για το κόκκινο παντεσπάνι
1.120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τη φόρμα
2.100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3.100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
4.3 αβγά, μέτρια, σε θερμοκρασία δωματίου
5.1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
6.2 βανιλίνες
7.40 γρ. γάλα, 3,5%, σε θερμοκρασία δωματίου
Για το κέικ σοκολάτας
1.230 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για το άλειμμα της φόρμας
2.230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3.1 πρέζα αλάτι
4.200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για το πασπάλισμα της φόρμας
5.4 αβγά, μέτρια
6.20 γρ. γάλα, 3,5%
7.1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
8.45 γρ. κακάο
9.2 βανιλίνες
Για το σερβίρισμα
1.100 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
Για το κόκκινο παντεσπάνι
α.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C στον αέρα.
β.Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25×32 εκ., τοποθετούμε μια λαδόκολλα στη βάση του, και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
γ.Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
δ.Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το αλεύρι, τα αβγά, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν στο μείγμα. Δεν χτυπάμε πολύ για να μην σφίξει το μείγμα.
ε.Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τις βανιλίνες, το γάλα, το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά στο μείγμα.
στ.Ρίχνουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί με τη λαδόκολλα, το μεταφέρουμε στον φούρνο, και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το παντεσπάνι μέχρι μέσα. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί εσωτερικά τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή, το παντεσπάνι είναι έτοιμο. Προτιμούμε οδοντογλυφίδα ώστε να μην πέσει ο όγκος του παντεσπανιού. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια του εργαλείου που χρησιμοποιούμε για να ελέγξουμε το παντεσπάνι π.χ. μαχαίρι, τόσο ευκολότερα θα πέσει ο όγκος του.
ζ.Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά το παντεσπάνι.
Για το κέικ σοκολάτας
α.Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
β.Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το αλεύρι, τα αβγά, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν στο μείγμα. Δεν χτυπάμε πολύ για να μην σφίξει το μείγμα.
γ.Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε το γάλα, και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μείγμα.
δ.Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, τις βανιλίνες, και ανακατεύουμε με τη μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Για τη σύνθεση
α.Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 10×30 εκ. και τινάζουμε ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι.
β.Βάζουμε μέσα στη φόρμα του κέικ 3 κ.σ. από το σοκολατένιο μείγμα και το απλώνουμε έτσι ώστε να καλύψει τη βάση του.
γ.Κόβουμε το κόκκινο παντεσπάνι με ένα κουπ πατ καρδιά διαμέτρου 5 εκ. σε όλη την επιφάνειά του, ενώνουμε τις καρδιές βάζοντας τη μία δίπλα στην άλλη, και τις μεταφέρουμε στη φόρμα. Δημιουργούμε δηλαδή μια σειρά από τις καρδιές στο κέντρο της φόρμας, από τη μία άκρη στην άλλη. Τα κομμάτια που περισσεύουν από το κόκκινο παντεσπάνι τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
δ.Προσθέτουμε με ένα κουτάλι το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε με το κουτάλι.
ε.Χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα στην επιφάνεια εργασίας για να πάει απλωθεί καλά το μείγμα.
στ.Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 45-55 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το κέικ μέχρι μέσα. Ελέγχουμε και εδώ αν έχει ψηθεί εσωτερικά τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο.
ζ.Αποσύρουμε τη φόρμα από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά το κέικ.
η.Αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα και το περιχύνουμε με τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα. θ.Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα κομμάτια από το κόκκινο παντεσπάνι που έχουμε κρατήσει στην άκρη και κόβουμε το κέικ σε κομμάτια.
ι.Σερβίρουμε.

Κάπως έτσι θα μετατρέψεις ένα απλό σοκολατένιο κέικ σε… βαλεντινίστικο.

Κέικ σοκολάτας με κρυμμένη καρδιά από τον Άκη Πετρετζίκη. Μια ιδαιίτερη συνταγή για σπιτικό κέικ με κόκκινη καρδιά για τον Άγιο Βαλεντίνο

Για το κόκκινο παντεσπάνι
1.120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τη φόρμα
2.100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3.100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
4.3 αβγά, μέτρια, σε θερμοκρασία δωματίου
5.1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
6.2 βανιλίνες
7.40 γρ. γάλα, 3,5%, σε θερμοκρασία δωματίου
Για το κέικ σοκολάτας
1.230 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για το άλειμμα της φόρμας
2.230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3.1 πρέζα αλάτι
4.200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για το πασπάλισμα της φόρμας
5.4 αβγά, μέτρια
6.20 γρ. γάλα, 3,5%
7.1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
8.45 γρ. κακάο
9.2 βανιλίνες
Για το σερβίρισμα
1.100 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
Για το κόκκινο παντεσπάνι
α.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C στον αέρα.
β.Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25×32 εκ., τοποθετούμε μια λαδόκολλα στη βάση του, και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
γ.Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
δ.Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το αλεύρι, τα αβγά, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν στο μείγμα. Δεν χτυπάμε πολύ για να μην σφίξει το μείγμα.
ε.Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τις βανιλίνες, το γάλα, το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά στο μείγμα.
στ.Ρίχνουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί με τη λαδόκολλα, το μεταφέρουμε στον φούρνο, και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το παντεσπάνι μέχρι μέσα. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί εσωτερικά τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή, το παντεσπάνι είναι έτοιμο. Προτιμούμε οδοντογλυφίδα ώστε να μην πέσει ο όγκος του παντεσπανιού. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια του εργαλείου που χρησιμοποιούμε για να ελέγξουμε το παντεσπάνι π.χ. μαχαίρι, τόσο ευκολότερα θα πέσει ο όγκος του.
ζ.Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά το παντεσπάνι.
Για το κέικ σοκολάτας
α.Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
β.Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το αλεύρι, τα αβγά, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν στο μείγμα. Δεν χτυπάμε πολύ για να μην σφίξει το μείγμα.
γ.Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε το γάλα, και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μείγμα.
δ.Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, τις βανιλίνες, και ανακατεύουμε με τη μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Για τη σύνθεση
α.Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 10×30 εκ. και τινάζουμε ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι.
β.Βάζουμε μέσα στη φόρμα του κέικ 3 κ.σ. από το σοκολατένιο μείγμα και το απλώνουμε έτσι ώστε να καλύψει τη βάση του.
γ.Κόβουμε το κόκκινο παντεσπάνι με ένα κουπ πατ καρδιά διαμέτρου 5 εκ. σε όλη την επιφάνειά του, ενώνουμε τις καρδιές βάζοντας τη μία δίπλα στην άλλη, και τις μεταφέρουμε στη φόρμα. Δημιουργούμε δηλαδή μια σειρά από τις καρδιές στο κέντρο της φόρμας, από τη μία άκρη στην άλλη. Τα κομμάτια που περισσεύουν από το κόκκινο παντεσπάνι τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
δ.Προσθέτουμε με ένα κουτάλι το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε με το κουτάλι.
ε.Χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα στην επιφάνεια εργασίας για να πάει απλωθεί καλά το μείγμα.
στ.Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 45-55 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το κέικ μέχρι μέσα. Ελέγχουμε και εδώ αν έχει ψηθεί εσωτερικά τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο.
ζ.Αποσύρουμε τη φόρμα από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά το κέικ.
η.Αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα και το περιχύνουμε με τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα. θ.Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα κομμάτια από το κόκκινο παντεσπάνι που έχουμε κρατήσει στην άκρη και κόβουμε το κέικ σε κομμάτια.
ι.Σερβίρουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ