Τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται αρχικά στα κατώτερα φύλλα των κληματίδων. Παρατηρείται περιφερειακή χλώρωση που καταλήγει σε ξήρανση. Στα μεσονεύρια διαστήματα εμφανίζονται χλωρωτικές κιτρινωπές και καστανωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος, που στη συνέχεια νεκρώνονται, συνενώνονται και καλύπτουν όλο το μεσονεύριο διάστημα, εκτός από μια πράσινη λωρίδα που παραμένει κατά μήκος των κύριων νευρώσεων.

Ακολουθεί ξήρανση των κορυφών των κληματίδων και των σταφυλών.

Μπορεί να παρατηρηθούν και ξηράνσεις βραχιόνων ή και ολόκληρων πρέμνων. Το προσβεβλημένο ξύλο είναι εύθρυπτο, έχει σπογγώδη υφή και χρώμα κιτρινόλευκο.

Οδηγίες: Μετά την συγκομιδή το προσβεβλημένα πρέμνα πρέπει να επισημαίνονται προκειμένου να τυγχάνουν των απαραίτητων χειρισμών.

Eπιμελής εφαρμογή των ανωτέρω προληπτικών πρακτικών, προκειμένου να παρεμποδιστεί η μετάδοσή της ασθένειας.

Ευτυπίωση

Η προσβολή αρχίζει από μη επουλωμένες τομές κλαδέματος.

Συμπτώματα: Ο μύκητας, προκαλεί τη δημιουργία ελκών στους κορμούς και τους βραχίονες των προσβεβλημένων πρέμνων. Σε κατά μήκος τομή του προσβεβλημένου ξύλου εμφανίζεται καστανός μεταχρωματισμός. Στα άρρωστα πρέμνα παρατηρείται καθυστερημένη βλάστηση με χλώρωση, μικροφυλλία, βραχυγονάτωση, παραμόρφωση και περιφερειακή νέκρωση των φύλλων.

Οδηγίες: Η αφαίρεση και το κάψιμο των προσβεβλημένων κεφαλών βραχιόνων και κορμών, είναι καλύτερα να γίνεται με ξηρό καιρό την άνοιξη, όταν τα συμπτώματα στους νεαρούς βλαστούς είναι ακόμη χαρακτηριστικά. Η τελική τομή του κοψίματος πρέπει να εμφανιστεί τελείως υγιής και να γίνει επάλειψή της με κατάλληλο μυκητοκτόνο.

Φόμοψη

Προσβάλει κληματίδες, κεφαλές, βραχίονες και φύλλα των πρέμνων. Παρατηρείται στην ετήσια βλάστηση αλλά και στο παλιό ξύλο. Η επέκταση της ασθένειας ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό.

Συμπτώματα: Τα σοβαρότερα συμπτώματα εμφανίζονται στις κληματίδες. Την άνοιξη στα κατώτερα 5-6 μεσογονάτια διαστήματα των προσβεβλημένων κληματίδων, εμφανίζονται μικρές καστανόμαυρες νεκρωτικές κηλίδες που συχνά συνενώνονται και δημιουργούν ακανόνιστες μελανές νεκρωτικές επιφάνειες.

Τη χειμερινή περίοδο οι προσβεβλημένες κληματίδες νεκρώνονται από την εξάπλωση του μύκητα και αποκτούν χρώμα λευκό ή ανοιχτό γκρίζο.

Στα φύλλα η προσβολή εμφανίζεται με τη μορφή μικρών γωνιωδών καστανόμαυρων κηλίδων.

Οδηγίες: Eπιμελής εφαρμογή των ανωτέρω προληπτικών πρακτικών, προκειμένου να παρεμποδιστεί η μετάδοσή της ασθένειας.