Προχωρά η δημοπράτηση του αρχαιολογικού μουσείου Αλιβερίου, όπως είχε αναφερθεί στο προηγούμενο Δημοτικό συμβούλιο Κύμης – Αλιβερίου.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 850.000 ευρώ ( χωρίς το ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από την ΔΕΗ στα πλαίσια της συμφωνίας για την κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου και θα κατασκευαστεί στο χώρο του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Αλιβερίου. Αφορά στην προστασία και ανάδειξη πολύ σημαντικών αρχαιοτήτων εντός της ιδιοκτησίας του ΑΗΣ Αλιβερίου οι οποίες θα παραμείνουν στον τόπο μας κάνοντας γνωστή την ιστορία του.
Το έργο περιλαμβάνει:
- Μεταλλικό Στέγαστρο Προστασίας του Κυκλικού Λουτρού ελληνιστικής εποχής που βρίσκεται βορείως του αντλιοστασίου και σε επαφή με υφιστάμενο οριοθετημένο και διαμορφωμένο ρέμα.
- Μικρό Κτίριο Φύλαξης, συντήρησης και εκθέσεως των κινητών αρχαιολογικών ευρημάτων που προήλθαν από τις ανασκαφές κατά την κατασκευή της νέας Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου του ΑΗΣ Αλιβερίου.
Η κατασκευή θα γίνει σύμφωνα με την εγκεκριμένη από την Αρχαιολογική Υπηρεσία μελέτη και την ισχύουσα Άδεια Δόμησης 48/2018 της ΥΔΟΜ. Κύμης – Αλιβερίου, ενώ οι πιέσεις της δημοτικής αρχής από το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της ήταν επίμονες και διαρκείς προς την ΔΕΗ προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία.
Η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών – τοπικό τμήμα Αλιβερίου εξέφρασε την ικανοποίηση της για το νέο αρχαιολογικό μουσείο και αναφέρει χαρακτηριστικά : «Ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, ένα φως στην γκρίζα μας καθημερινότητα. Ένας τόπος χωρίς μουσείο είναι ένας τόπος χωρίς μνήμη ή μάλλον με ασθενή μνήμη.
Πρόκειται στην ουσία για εκπλήρωση συμβατικής υποχρέωσης που προέκυψε από το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της ΔΕΗ το έτος 2013 τη χρονιά δηλαδή που ολοκληρώθηκε η νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 600 MW και προέκυψε η ανάγκη στέγασης της πληθώρας των αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν κατά την διάρκεια της κατασκευής της.
Το Τοπικό Τμήμα Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών πολύ παλαιότερα, σε μεγάλη εκδήλωση που έγινε στις 5-11-2005 παρουσίασε το μνημειακό πλούτο της περιοχής Αλιβερίου και στη συζήτηση που ακολούθησε προέβαλε για πρώτη φορά την αναγκαιότητα κατασκευής Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αλιβέρι.
Στα τελευταία συμβούλια διαβούλευσης του Δήμου, ο εκπρόσωπός μας έθεσε το θέμα τονίζοντας – μεταξύ των άλλων- την αναγκαιότητα κατασκευής Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αλιβέρι και ότι τα πάμπολλα ξενιτεμένα μάρμαρα, αγγεία, αγάλματα ειδώλια, ενεπίγραφες στήλες, νομίσματα, σπαράγματα που βρίσκονται διάσπαρτα στα αρχαιολογικά μουσεία και τις αποθήκες Ερέτριας, Χαλκίδας Αθήνας Πανεπιστήμια και αλλού, πρέπει να επιστρέψουν στη γή τους.
Το Τοπικό Τμήμα Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί ένα πάνδημο, διαχρονικό και δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας υλοποιείται έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, εκτιμά δε ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αλιβέρι θα συμβάλει στην ιστορική μας αυτογνωσία, στην διάσωση και αξιοποίηση του πολιτιστικού μας αποθέματος και στην εξωστρέφεια του Τόπου.»