ΕΑΒ: Πρόσθετο έργο 233,9 εκατομμυρίων δολαρίων από την Lockheed Martin

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ Α.Ε.) υπέγραψε με την Lockheed Martin Aeronautics δύο  συμβάσεις συνολικής αξίας 118,6 εκ. €, οι οποίες αφορούν εργασίες συμπαραγωγής μαχητικών F-16 για τρίτους πελάτες της Lockheed Martin. Επίσης υπέγραψαν και τη σύμβαση για την αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε επίπεδο Viper αξίας 97,5 εκ. δολαρίων. Συνολικά δηλαδή […]

26 Φεβρουαρίου 2022

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ Α.Ε.) υπέγραψε με την Lockheed Martin Aeronautics δύο  συμβάσεις συνολικής αξίας 118,6 εκ. €, οι οποίες αφορούν εργασίες συμπαραγωγής μαχητικών F-16 για τρίτους πελάτες της Lockheed Martin. Επίσης υπέγραψαν και τη σύμβαση για την αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε επίπεδο Viper αξίας 97,5 εκ. δολαρίων. Συνολικά δηλαδή η ΕΑΒ ανέλαβε έργο 233,9 εκ. δολαρίων από την Lockheed Martin.

Τα προγράμματα αυτά αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη της Lockheed Martin Aero στην ΕΑΒ για την άριστη ποιότητα, την αξιοπιστία και την συνέπειά της, ενώ καθιστούν την εγχώρια αεροπορική βιομηχανία ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΕΑΒ συναρμολογεί/κατασκευάζει το 30% των αεροσκαφών F-16 για την διεθνή αγορά και για κάποια τμήματα είναι μοναδικός υποκατασκευαστής της Lockheed Martin Aero.

Η αναβάθμιση 83 αεροσκαφών F-16 σε Viper αποτελεί για την ΕΑΒ ένα μοναδικό έργο σε τεχνολογικό επίπεδο, το οποίο θα επιτρέψει στην Εταιρεία να διεκδικήσει ανάλογα προγράμματα στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, θα προσφέρει στην Πολεμική Αεροπορία τα τελειότερα F-16 παγκοσμίως.

Η ΕΑΒ βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, έχοντας πετύχει μέσα στο 2021 την ανάκαμψή της και την κερδοφόρο πλέον πορεία της. Με τις συνεχείς προσλήψεις προσωπικού (σήμερα αριθμεί 1.650 εργαζόμενους και μέχρι τα μέσα του 2022 θα έχει 2.000 άτομα), με την ανάληψη νέων δραστηριοτήτων (κατασκευή UAV, μικροδορυφόροι, πολιτικός τομέας), με την αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών της και την τεχνολογική της υπεροχή, καθίσταται σημαντικός παράγοντας για την οικονομία της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024